Liepājā izbēg un brīvsolī dodas milzīgais savvaļas kaķis servals
foto: Foto: Shutterstock
Servals ("Leptailurus serval") ir tipisks nakts mednieks, savvaļā sastopams viscaur Āfrikā uz dienvidiem no Sahāras.
Novadu ziņas
2024. gada 22. jūlijā, 06:23

Liepājā izbēg un brīvsolī dodas milzīgais savvaļas kaķis servals

Kas Jauns Avīze

Liepājā nesen izbēga servals – kaķis, kurš dabā mīt Āfrikas savannās un savu mājas radinieku krietni pārspēj augumā.

Liepājā izbēg un brīvsolī dodas milzīgais savvaļas...

Tā ķermeņa garums, galvu ieskaitot, ir 59 līdz 92 centimetri, augstums skaustā 54 līdz 66 centimetri. Servals var aizlēkt 3,6 metrus tālu un palekties trīs metru augstumā, spējot noķert lidojošu putnu, un skrējienā sasniedz līdz 80 kilometriem stundā. Tomēr Liepājas saimniekiem servals nav aizbēdzis, drīz vien ir atrasts un atgriezies mājās.

Atļauts kā mājdzīvnieks

Dabas aizsardzības pārvaldes Dabas aizsardzības pārvaldes vecākā komunikācijas speciāliste Ilze Reinika “Kas Jauns Avīzei” apliecina: “Konkrētais gadījums mums ir zināms, un mēs to izmeklējam. Īpašnieks ir mums zināms.”

Rodas jautājums, vai privātpersona tiešām drīkst turēt mājās savvaļas sugas plēsēju, iekļautu starptautiskajā CITES konvencijā, kas regulē apdraudēto sugu tirdzniecību. Te gan jāpiebilst, ka servals nav reta un izzūdoša suga.

Reinika skaidro, ka Latvijā atļauts turēt servalu: “Pirms dzīvnieka iegādāšanās turēšanas vieta ir jāuzrāda pārvaldei un jāsaskaņo, jānodrošina piemēroti turēšanas apstākļi. Kad dzīvnieks ir iegādāts, tas ir jāreģistrē atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 1139.”

Būtiski gan, ka servalu drīkst iegādāties tikai no legālas audzētavas, nevis, piemēram, mēģināt sagūstīt un atvest no savannas Āfrikā. Cenas šādam mīlulim ir augstas, sludinājumos sasniedz pat 10 000 eiro.

Servals ir tipisks nakts dzīvnieks, savvaļā sastopams tikai Āfrikā uz dienvidiem no Sahāras. Tas ir vientuļnieks, medī naktīs. Līdzīgi mājas kaķim servals spēj murrāt un ņaudēt. Izmantojot Siāmas kaķus un servalus, ir arī radīta jauna mājas kaķu šķirne – savannas kaķis, kas oficiāli atzīta 2001. gadā.

Naudas meklētājus pārsteidz lūsis

Pēdējos gados vairākkārt atklājies, ka mājās turēti plēsīgie kaķi – Eirāzijas lūšu pāris Pierīgā, puma mājā Berģos, leopards dzīvoklī Skanstē.

Lūšiem pat bija sarūpēti iespējami labāki apstākļi voljēros, taču galu galā 2019. gadā viens uzbruka ģimenes loceklim, savainojot galvā. Tad arī meža kaķus pārveda uz Rīgas zoodārzu.

2021. gadā likumsargi vērienīgā operācijā Rīgā un Pierīgā aizturēja naudas atmazgātāju grupējumu. Konfiscēja datortehniku, narkotikas, naudu, automašīnas, bet lielākais pārsteigums bija neredzēts mājdzīvnieks, kurš gribēja uzbrukt naudas meklēšanas sunim – pieradināts lūsis.

Pumas kaķēnu atveda no Čehijas

Rīgas apgabaltiesa maija beigās piesprieda naudas sodu Andrejam Pahomovam un Ilmāram Krieviņam par Amerikas pumas tirdzniecību. Iepriekš Rīgas rajona tiesa abus attaisnoja.

Viņi biedrības "Dr. Caunes ZOO" vārdā iegādājās pumas kaķēnu, kuru turēt mājā Berģos bija iekārojis uzņēmējs Pahomovs. Krieviņš kā "Dr. Caunes ZOO" valdes loceklis palīdzēja ar zināšanām un sakariem.

Lai turētu tādu kaķīti, Pārtikas un veterinārajā dienestā jābūt reģistrētai savvaļas dzīvnieku turēšanas vietai. Krieviņš šo formalitāti nokārtoja, 2019. gada oktobrī uzdāvinot Pahomovam biedrības vārdā Kalifornijas karalisko čūsku.

Pumas kaķēnu Krieviņš atrada Čehijā, kur to legāli tirgoja kāda sieviete, kura nodarbojas ar šo dzīvnieku turēšanu un pavairošanu. Kaķēns bija dzimis 2019. gada 15. jūlijā jau nebrīvē, Pahomovam iegāde kopā esot izmaksājusi 5000 eiro.

2019. gada oktobrī pumu atveda uz Berģiem, bet 2020. gada februārī izņēma policija, kad par mājas pagalmā pamanīto plēsēju ziņoja iedzīvotāji.

Bijuši slikti apstākļi

Pahomovs apsūdzēts par dzīvnieku labturības prasību neievērošanu, neesot nodrošinājis turēšanas apstākļu, aprīkojuma, barības un ūdens atbilstību konkrētās sugas vajadzībām, dzīvnieks pat pakļauts sāpēm un ciešanām, nav nodrošināta fiziskā aktivitāte un pietiekama turēšanas platība.

Pieaugusi puma atkarībā no dzimuma var sasniegt 60 līdz 120 kilogramu svaru un uzskatāma par cilvēkam bīstamu, it sevišķi, ja izkļūst brīvībā. Šādus plēsējus drīkst turēt tikai drošības un labturības prasībām atbilstoši aprīkotās vietās ar kvalificētu personālu.

Rīgas apgabaltiesa Pahomovam un Krieviņam katram piemērojusi naudas sodu 3500 eiro apmērā un vēl noteikusi piedzīt par labu Rīgas zooloģiskajam dārzam izdevumus par pumas turēšanu – 16 672,12 eiro no katra.

Pārbarots leopards Rīgas dzīvoklī

2020. gadā sodu saņēma trijotne, kas bija iedomājusies dzīvoklī "Skanstes virsotnēs" turēt panteru – melno leopardu. Vienojoties ar prokuroru, piespriests 34 400 eiro naudas sods, piespiedu darbs uz 420 stundām ar probācijas uzraudzību uz gadu un 20 210 eiro sods.

foto: Rīgas Zooloģiskais dārzs.
2020. gada ziemā atklājās, ka dzīvoklī Skanstē mīt melnais leopards jeb pantera.
2020. gada ziemā atklājās, ka dzīvoklī Skanstē mīt melnais leopards jeb pantera.

Dzīvoklis piederējis Dacei Punkai, sadzīves tehnikas tirgotāja "PTA" īpašnieka Andreja Punkas sievai, otrs apsūdzētais Viktors Gerliņš darbojies biedrībā "Elitāru kaķu klubs Imperiāls", agrāk bijis zināms arī kā reto kaķu kluba "Wild Africa" īpašnieks, trešais bija Agris Ilgažs – augsta līmeņa veterinārārsts, profesors toreizējās Latvijas Lauksaimniecības universitātes Veterinārmedicīnas fakultātē.

Leopards nopirkts par 15 000 eiro, kā norādījusi prokuratūra, pārkāpjot Dzīvnieku aizsardzības likumā noteikto aizliegumu tirgot, iegādāties un turēt nebrīvē plēsēju kārtas savvaļas sugu dzīvniekus.

Plēsīgais, lielais kaķis turēts par būri pārveidotā istabā ar dīvānu. Saimniece zvēru baroja ar gaļu un veda pastaigās, bet kustību tomēr bija krietni par maz – kad likumsargi 15 līdz 16 mēnešu vecumā leopardu nogādāja Rīgas zoodārzā, tas bija ar lieko svaru un svēra virs 60 kilogramiem.

Par nagu raušanu pakratīja pirkstu

Ilgažs leopardam amputēja nagus – kopā ar pirmās falangas pirkstu galiem, būtībā dzīvnieku sakropļojot. Augstskolas vadība bargi nosodīja Ilgaža rīcību, paziņoja, ka 2021. gada janvārī pārtraukusi darba attiecības ar profesoru un viņš vairs neveicot pedagoģisko darbu.

Ilgažs gan turpina darbu kā stomatologs Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Veterinārajā klīnikā, darbības virzieni – stomatoloģija, ķirurģija, ortopēdija. Veterinārārstu biedrība netika īsti pat līdz kaunināšanai, un Ilgažs joprojām ir praktizējošs veterinārārsts, sertifikāts ir derīgs līdz 2025. gada 31. maijam.