Melnais leopards, par kura mocīšanu dārgi samaksās trīs cilvēki, zoodārzā sācis atkopties
foto: Aculiecinieka foto
Jau krietnu laiku leoparda īpašniecei ar dzīvnieku nekāda kontakta nav bijis, jo tas varētu zvērā radīt stresu.
Sabiedrība
2021. gada 18. janvārī, 06:36

Melnais leopards, par kura mocīšanu dārgi samaksās trīs cilvēki, zoodārzā sācis atkopties

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

Šobrīd melnajam leopardam, par kura mocīšanu tiesas priekšā stājās trīs cilvēki, klājas ļoti labi, apliecina "Rīgas Zooloģiskā dārza" valdes priekšsēdētājs Rolands Greiziņš.

Melnais leopards, par kura mocīšanu dārgi samaksās...

"Dzīvnieks, kurš pie mums nonāca pamatīgi pārbarots, pareizas barošanas rezultātā ir atguvis labu fizisko kondīciju un pilnībā apradis ar pašreizējiem dzīves apstākļiem. Sākumā leopards bija nervozs un visai agresīvs, bet tagad arī ar uzvedību viss ir kārtībā un kopējiem nekādu problēmu ar viņu nav," "Kas Jauns Avīzei" atklāj Greiziņš.

Pirmo pusgadu zvēra uzturēšanas izdevumus segusi pati dzīvnieka īpašniece, ar kuru bijis noslēgts līgums. Pēc tam to uzņēmies zoodārzs, taču šos līdzekļus atmaksās pēc izdevumu aprēķina iesniegšanas prokuratūrā. Visu šo laiku leoparda īpašniecei ar dzīvnieku nekāda kontakta nav bijis, jo tas varētu zvērā radīt stresu, turklāt leopards lietā joprojām figurē kā lietiskais pierādījums.

Par leoparda turpmāko likteni Greiziņš stāsta: "Mēs jau bijām gatavi domāt par leoparda izvietošanu publiskajai apskatei un bijām pat izdomājuši, kurās telpās tas varētu notikt. Pagaidām prokuratūra mums to darīt kategoriski aizliedza, tāpēc gaidīsim, kamēr process pilnībā beigsies."

Greiziņš teic, ka pēc leoparda galīgās konfiskācijas zoodārzs viņu labprāt paturētu: "Dzīvnieks ir skaists un pēc vecuma jauns – tiesa gan, ņemot vērā, ka viņam ir amputēti nagi, par turēšanas vietu ir īpaši jāpadomā. Apmeklētājus melnais leopards noteikti piesaistītu, un tā būtu šīs sugas atgriešanās zoodārzā pēc vairāku gadu desmitu pārtraukuma."

Melnās panteras ir leoparda melāniskā forma, savvaļā sastopama 11% šo plēsīgo kaķu, pārsvarā tādi dzīvo kalnainos apvidos un lietusmežos, īpaši bieži Malakas pussalā Dienvidaustrumāzijā. Āfrikā melni leopardi ir ļoti reti, jo melnā krāsa savannā nav priekšrocība, tomēr Etiopijas kalnienes biezajos mežos melni leopardi sastopami samērā bieži.

Iegriba turēt leopardu maksā dārgi

Par cietsirdīgu izturēšanos pret melno leopardu jeb panteru Rīgas Pārdaugavas tiesa trīs apsūdzētajiem piespriedusi desmitos tūkstošu eiro mērāmus naudas sodus un piespiedu darbu. Zvērs bija turēts istabā kādā dzīvoklī Skanstes virsotnēs, pamatīgi pārbarots, kastrēts, amputētas pirkstu pirmās falangas.

Policija šo zvērnīcu atklāja pagājušā gada sākumā. Notiesātie ir bijusī leoparda saimniece Dace Punka, veterinārārsts Agris Ilgažs un eksotisko kaķu entuziasts Viktors Gerliņš. Leopardu tēviņš nopirkts par 15 000 eiro un, pēc neoficiālas informācijas, ievests no kādas Beniluksa valsts (Beļģija, Nīderlande, Luksemburga). Ar apsūdzētajiem noslēgta vienošanās par vainas atzīšanu, tiesa vienam piespriedusi 34 400 eiro sodu, otram piespiedu darbu uz 420 stundām, trešajam 20 210 eiro sodu.

Nogrieza nagus uz visiem laikiem

Punka ir sadzīves tehnikas tirgotāja PTA īpašnieka Andreja Punkas sieva. Ilgažs ir augstas kvalifikācijas veterinārārsts, darbojas arī Latvijas Lauksaimniecības universitātes Veterinārmedicīnas fakultātē un klīnikā. Viņa darbības virzieni ir stomatoloģija, ķirurģija un ortopēdija. Gerliņš darbojas biedrībā Elitāru kaķu klubs "Imperiāls", agrāk plašsaziņas līdzekļos pieminēts kā reto kaķu kluba "Wild Africa" īpašnieks.

Viņi pārkāpa Dzīvnieku aizsardzības likumā noteikto, ka aizliegts iegādāties, turēt nebrīvē, atsavināt vai turēt pārdošanai vai apmaiņai un piedāvāt tirdzniecībā plēsēju kārtas savvaļas dzīvniekus.

Turklāt pēc Punkas aicinājuma Gerliņš atrada veterinārārstu, kurš veiktu pat mājas kaķiem aizliegtu procedūru – amputēt nagus. Piekrita Ilgažs, kurš tagad var zaudēt profesora darbu un veterinārārsta praksi.

Trieciens karjerai

Izglītības kvalitātes valsts dienests varētu vērtēt Latvijas Lauksaimniecības universitātes asociētā profesora Ilgaža atbilstību pedagoga amatam. Izglītības likumā noteikts, ka par pedagogu nedrīkst strādāt persona, kas sodīta par tīšu noziegumu, un universitāte rīkosies saskaņā ar likumu.

"Kopumā universitāte kategoriski nosoda cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem un jebkādas nelikumīgas darbības, kas tiek veiktas ar tiem," norāda augstskolas pārstāve Lana Janmere.

Saņemot tiesas spriedumu, Latvijas Veterinārārstu biedrība sasauks ārkārtas valdes sēdi, lai lemtu par ierosinājumu Sertifikācijas komisijai anulēt Ilgažam veterinārmedicīnas prakses sertifikātu.

"Izsaku visdziļāko nožēlu visai sabiedrībai Latvijas veterinārārstu vārdā par bezatbildīgo, cietsirdīgo, neētisko un neprofesionālo veterinārārsta Agra Ilgaža rīcību. Veterinārārsta sūtība ir palīdzēt, nevis radīt ciešanas dzīvniekam," uzsver biedrības valdes priekšsēdētājs Valdis Šmēliņš.

Prokurors lūdzis tiesu konfiscēt leopardu un nodot to Valsts ieņēmumu dienestam. Kad tiesas spriedums stāsies spēkā, VID vērsīsies Dabas aizsardzības pārvaldē, kas pieņems lēmumu par tālāko.