foto: Aculiecinieka foto
Rīgā dzīvoklī atrasta būrī turēta īpaši aizsargātā melnā pantera
Šobrīd tiek meklētas iespējas ievietot melno leopardu kādā no Eiropas lielo plēsīgo kaķu patversmēm, jo zoodārzam šobrīd nav neviena viņa turēšanai piemērota būra.
112
2020. gada 7. februāris, 05:21

Rīgā dzīvoklī atrasta būrī turēta īpaši aizsargātā melnā pantera

Kārlis Seržants

Jauns.lv

Portāla Jauns.lv rīcībā nonākusi informācija, ka Rīgā, kādā dzīvojamo ēku “Skanstes virsotnes” dzīvoklī aptuveni pirms mēneša policija izņēmusi ļoti retu dzīvnieku – melno leopardu, jeb tā dēvēto melno panteru.

Pēc sazināšanās ar Rīgas zooloģiskā dārza direktoru Ingmāru Līdaku, viņš apstiprināja, ka šāds dzīvnieks zoodārza aprūpē patiešām tikko ir nonācis. “Leoparda tēviņš ir aptuveni divus gadus vecs, viņš ir kastrēts, tāpat viņam pirms vairākiem mēnešiem ir amputētas ķepu pirkstu pirmās falangas, kas faktiski nozīmē, ka dzīvnieks ir atstāts bez nagiem. Dzīvnieks ticis turēts būrī un ir pamatīgi pārbarots, kas liecina par mazkustīgu dzīvesveidu. Leopards pēc piespiedu dzīves apstākļu maiņas joprojām ir diezgan lielā stresā un kaut cik mierīgi izturas vien divu kopēju klātbūtnē, tāpēc tiek turēts izolētā telpā” .

Pēc neoficiālas informācijas, dzīvnieks Latvijā varētu būt ievests no kādas Beniluksa valsts, kur tas it kā nopirkts par 15 tūkstošiem ASV dolāru (aptuveni 13,65 tūkstošiem eiro).

Latvijas Dzīvnieku aizsardzības likums aizliedz iegādāties, turēt nebrīvē, atsavināt vai turēt pārdošanai vai apmaiņai un piedāvāt pārdošanai plēsēju kārtas savvaļas sugas dzīvniekus.

Savukārt visas lielo plēsīgo kaķu sugas ir arī iekļautas CITES starptautiskās konvencijas pirmajā pielikumā, kurā esošo sugu pārstāvjus ir aizliegts izmantot jebkādās komerciālās darbībās, tāpēc šāda dzīvnieka nonākšana Latvijā var notikt tikai kontrabandas ceļā.

Melnās panteras kā atsevišķa dzīvnieku suga nepastāv, taču tā mēdz dēvēt leopardus un jaguārus ar melnas krāsas pigmentāciju, kas ir ļoti reti sastopami. Abu šo sugu dzīvnieki ir iekļauti īpaši aizsargājamo sugu sarakstos lielākajā daļā pasaules valstu.

Atgādināsim, ka aizvadītā gada jūnijā kādā Pierīgas mājā policija konfiscēja divus nelikumīgi turētus lūšus. Jauns.lv zināms, ka toreiz policija dzīvniekus atrada, saņemot no mediķiem informāciju par kādai sievietei sniegto palīdzību, – tipiskiem plēsēja izdarītajiem ievainojumiem, kam esot bijis jāuzliek 30 šuves.

Jautāts par dzīvnieka turpmāko likteni, Līdaka informēja, ka šobrīd tiek meklētas iespējas ievietot viņu kādā no Eiropas lielo plēsīgo kaķu patversmēm, jo zoodārzam šobrīd nav neviena viņa turēšanai piemērota būra.

Kā portālu Jauns.lv informēja Valsts policijā (VP), viņu rīcībā nonāca ziņa, ka kādā dzīvoklī Skanstes rajonā tiek turēts rets dzīvnieks – melnā pantera. Pārbaudot šo informāciju, 2020. gada 7. janvārī Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes 2. nodaļas amatpersonas kopā ar Dabas aizsardzības pārvaldes un Rīgas Zooloģiskā dārza darbiniekiem, ievērojot visus drošības pasākumus, izņēma un nogādāja šo dzīvnieku Rīgas Zooloģiskajā dārzā.

Policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka melnā pantera dzīvoklī tika turēta speciāli aprīkotā istabā un ka personai, pie kuras dzīvnieks atradies, nebija saņemts CITES sertifikāts vai atļauja, kas apliecina attiecīgo īpatņu legālo izcelsmi.

Par notikušo Valsts policijā ir uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 115. prim panta, proti, par apdraudēto savvaļas dzīvnieku vai augu sugu īpatņu vai to daļu vai izstrādājumu tirdzniecības noteikumu pārkāpšanu, ja ar to radīts būtisks kaitējums. Par šādu noziegumu likumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz diviem gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs, vai naudas sods.