foto: Shutterstock
"Latvijas naftas tranzīts" pārtrauc saimniecisko darbību
Ilustratīvs attēls.
Sabiedrība
2024. gada 2. jūlijs, 18:34

"Latvijas naftas tranzīts" pārtrauc saimniecisko darbību

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Apturēta Šveices advokāta Rūdolfa Meroni kontrolētā uzņēmuma AS "Latvijas naftas tranzīts" saimnieciskā darbība, liecina informācija "Firmas.lv".

Kompānijas darbība apturēta pirmdien, 1. jūlijā, ņemot vērā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) 2024. gada 19. jūnija lēmumu.1. jūlijā "Latvijas naftas tranzītam" arī reģistrēts VID aizliegums reorganizācijai un akcionāru maiņai.

Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "de facto" 2023. gada martā vēstīja, ka ar "Latvijas naftas tranzītu" esot saistīta advokāta Jāņa Zelmeņa krāpšanas lieta. LTV norādīja, ka krāpšanas lietas apmērs esot gandrīz 18 miljoni eiro.

Tika noskaidrots, ka krimināllietu, kurā Zelmenis apsūdzēts par krāpšanu lielā apmērā personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās, Rīgas pilsētas tiesā plāno turpināt skatīt šī gada 30. augustā plkst.11.

Kā 2023. gada martā ziņoja "de facto", par 2018. gada notikumiem "Latvijas naftas tranzītā" apsūdzība ir celta ne tikai Zelmenim, bet arī viņa senajam paziņam Endrū Beikeram. Lietas būtība - dažādu manipulāciju ar dokumentiem rezultātā Jaunzēlandes kompānijai "Global Oil Services Limited" ("Global Oil Services") piederošo "Latvijas naftas tranzīta" akciju nonākšana Beikera pārstāvētās Lihtenšteinas firmas "Griffin Trust AG" ("Griffin") īpašumā. Prokuratūras ieskatā tas noticis prettiesiski, ļaunprātīgi izmantojot uzticību un ar viltu, proti, notikusi krāpšana, kā rezultātā Jaunzēlandes kompānijai nodarīti 17,97 miljonu eiro zaudējumi.

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka "Latvijas naftas tranzīts" reģistrēts 1995.gadā, un tā pamatkapitāls 104,743 miljoni eiro. Uzņēmumā kā patiesie labuma guvēji norādīti advokāts Meroni un Austrijas pilsone Ursula Haranda.

2022. gadā kompānija ieņēmumus no pamatdarbības neguva un strādāja ar 4,175 miljonu eiro peļņu. Finanšu dati par 2023.gadu nav publicēti.

Savukārt "Lursoft" informācija liecina, ka "Latvijas naftas tranzīts" akcionāri ir AS "Ventbunkers" (66,9%), Jaunzēlandē reģistrētais "Global Oil Services Limited" (17,2%), SIA "Ventrans Rīga" (11,5%), "Escalada Holdings Ltd" (3,8%) un "Somers Business Limited" (0,6%).