foto: Rojs Mazītis
Viedoklis: lielā partija neuzņemas atbildību, bet mazie kvaukšķi jauc cilvēkiem galvas
Dans Titavs.
Viedokļi
2024. gada 1. jūlijs, 13:06

Viedoklis: lielā partija neuzņemas atbildību, bet mazie kvaukšķi jauc cilvēkiem galvas

Jauns.lv

Jau vairākas nedēļas cirkulē runas par to, ka valdošā koalīcija gatavojas veikt izmaiņas nodokļu sistēmā. Taču dīvainā kārtā lielā partija "Jaunā Vienotība" no šīs tēmas norobežojas, kamēr mazie koalīciajs partneri "Progresīvie" nāk klajā ar savdabīgām idejām, secina YouTube kanāla "Titava laboratorija" autors Dans Titavs.

"Aizvadītajā nedēļā mani ļoti iepriecināja Saeimas Budžeta un finanšu komisijas vadītājs Jānis Reirs ("Jaunā Vienotība") un viņa intervija "Rīta Panorāmā". Uz jautājumu, vai tuvākajā laikā tiks mainīti nodokļi, viņš runāja gari un plaši, taču pēc būtības tā arī neko neatbildēja. Reirs politikā ir vairāk nekā 20 gadus un ir iemācījies norunāt 10 -15 minūtes un neko tā arī nepateikt. Par nodokļiem viņš pateica tikai to, ka, pirmkārt, lielā karstumā vajag savus tuviniekus sargāt no saules stariem, bet, otrkārt, ka "Jaunā Vienotība" nekādas sarunas par nodokļiem nav veikusi.

Un tas ir vairāk nekā bēdīgi. Lai nu kuram, bet viņam būtu jāvirza nodokļu reforma, ja tāda notiks. Bet viņš saka - ja kaut kas no Finanšu ministrijas atnāks, tad viņš kā komisijas vadītājs to vērtēs. Bet politiķu galvenais instruments taču ir nodokļi, ar kuru palīdzību var attīstīt valsti. Un, ja Saeimas Budžeta un finanšu komisijas vadītājam nav viedokļa, ko iesākt, tad tas ir bēdīgi.

Bet! Valdošajā koalīcijā ir partija, kuras biedriem gan ir idejas, kā veikt nodokļu reformu. Proti, partija "Progesīvie" un tās biedrs Andris Šuvajevs. Piemēram, viņš aicina palielināt neapliekamo minimumu līdz 620 eiro. Tiesa, ja šādu reformu veiktu, tad budžetā rastos robs 500 miljonu eiro apmērā. Bet tas nekas, saka Šuvajevs! Mēs pamainīsim arī citus nodokļus un iegūsim 50 miljonus! Tātad taisām reformu, kuras rezultātā zaudēsim pusmiljardu, bet toties iegūsim 50 miljonus. Lasot šādus gudriniekus, mati ceļas stāvus, jo loģikas te nav nekādas. Šuvajevs saka, ka no bagātajiem vajadzētu iekasēt vairāk, bet trūcīgo slāni aizsargāt. Tādēļ PVN nevar celt, jo tas ir patēriņa nodoklis un skars trūcīgos. Taču problēma jau ir tā, ka bagāto mums ir maz. Lielākā nodokļu bāze jau veidojas no visas tautas, kur vairums nav bagātnieki.

Bet Šuvajevam viss ir skaidrs! Paņemsim no bankām virspeļņas nodokli! Varbūt no bankām tiešām var paņemt nodokli, taču tas tik un tā nenosegs to 500 miljonu mīnusu, kas radīsies neapliekamā minumuma palielināšanas dēļ.

Ko es ar to visu gribu teikt? Dīvaini sanāk - "Jaunā Vienotība" norobežojas no nodokļu jautājuma, savukārt mazie "Progresīvie" ir gatavi mētāties ar idejām, kaut gan gali tām kopā nekādi neiet. Slikti ir tas, ka lielā partija neuzņemas atbildību, bet mazie kvaukšķi jauc cilvēkiem galvas.