foto: Degpunktā, TV3
"Sākotnēji visi par atgadījumu smējās!" Atklātas jaunas detaļas par Vārvē nošauto zagli
Ēriks norāda, ka aicinājis zagli atkāpties, tomēr garnadzis nav viņā klausījies.
112
2024. gada 1. jūlijs, 12:50

"Sākotnēji visi par atgadījumu smējās!" Atklātas jaunas detaļas par Vārvē nošauto zagli

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Jau ziņots, ka Vārvē naktī no 22. uz 23. jūniju kāds vīrietis sašāvis zagli, kurš centies viņu aplaupīt. Vietējie iedzīvotāji stāsta, ka sākotnēji šis atgadījums visiem licies uzjautrinošs, līdz atklājies, ka vīrietis no gūtajiem ievainojumiem slimnīcā miris.

"Kad uzzinājām, ka Vārvē sašauts zaglis, visi par to smējās un teica, ka beidzot viņš saņēmis pēc nopelniem!" norāda kāds Ventspils iedzīvotājs. Viņš skaidro, ka '"garnadzis tajā dienā apzadzis vairākus īpašumus, tomēr kādā Vārves īpašumā viņu nesagatavotu pārsteidzis vietējais mednieks. "Zaglis esot ķiverējies gar viņa mašīnu, un mednieks no mugurpuses ar bisi viņa virzienā raidījis šāvienu," teic ventspilnieks. 

Arī pats mednieks Ēriks medijam "Degpunktā" atklāj, ka naktī viņa īpašumā ielauzies vīrietis, kas centies nolaupīt viņa spēkratu. Zaglis centās automašīnu aizdzīt no sētas, tomēr viņam vārtu dēļ tas nav izdevies un mašīna ietriekusies kokā.

"Redzēju, ka pa manu teritoriju pusdivos naktī staigā kāds nepazīstams vīrietis. Paņēmu ieroci un saucu viņam: “Gulies! Ležaķ!” Viņš it kā apstājās, bet pēc brīža man sāka tuvoties.  Es izšāvu brīdinājuma šāvienu gaisā. Viņš neklausīja nevienu manu komandu. Es teicu, lai guļas, lai soļo voljerā iekšā, kur būtu viņu iespundējis, bet viņš strauji kustējās uz manu pusi, un tad momentā – pie mašīnas. Gribēja atraut mašīnas durvis. Es tai brīdī nezināju, kas viņam mašīnā ir – ierocis vai kas, kas būtu vērsts pret mani,” ar pieredzēto dalās Ēriks, kurš norāda, ka šāvienu raidījis uzbrucēja pēcpuses virzienā.

Kāds cits ventspilnieks Jauns.lv apliecina, ka "Ventspils slimnīcā saņemts ziņojums par vīrieti, ar skrotīm pēcpusē". Viņš norāda, ka sākotnēji zagli tika plānots ārstēt vietējā slimnīcā, tomēr viņš dzirdējis, ka galu galā garnadzis ticis nogādāts kādā citā ārstniecības iestādē. "Sākotnēji gūtās traumas nešķita tik smagas un visi tiešām priecājās, ka novadnieks devies aizsāvēt savu īpašumu. Tomēr vēlāk, kad vīrietis slimnīcā miris, ikviens bija sadrūmis un par notikumu vairs nerunāja," vēsta ventspilnieks.

Bojā gājušais nesen izlaists no cietuma

Kā vēlāk noskaidrojās, bojā gājušais bijis kāds 40 gadus vecs vīrietis, kas nesen atbrīvots no cietuma. Tāpat Valsts policijas amatpersonas apstiprina, ka minētajā dienā vairākos īpašumos novērotas zādzības. Vīrietis, kurš garnadzi sašāva bija vietējais mednieks un šāvienā izmantots septītā numura skrošu lādiņš, kas netiek uzskatīts par medību munīciju, jo paredzēts sporta šaušanai. Valsts policijā par notikušo ir uzsākts kriminālprocess, un Ēriks, kurš aizstāvēja savu īpašumu, tika aizturēts. Izmeklēšanas laikā tiks vērtēts, vai šaujamierocis šajā gadījumā pielietots atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

Likumsargi vērtēs, vai notikušais bijis pašaizsardzība

"To, vai konkrētais gadījums uzskatāms par pašaizsardzību, policija vērtēs uzsāktā kriminālprocesa ietvaros," Jauns.lv norāda Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Madara Šeršņova.

Viņa skaidro, ka "saskaņā ar Ieroču aprites likuma 65.panta 6.daļu, pielietojot šaujamieroci, pašaizsardzībai klasificētu E kategorijas gāzes ieroci un signālieroci vai speciālo līdzekli, nedrīkst pārkāpt nepieciešamās aizstāvēšanās robežas".

Likumā noteikts, ka persona drīkst pielietot šaujamieroci kā galējo līdzekli vai pašaizsardzībai klasificētu E kategorijas gāzes ieroci un signālieroci, lai:

1)      aizsargātu sevi vai citas personas no uzbrukuma, kas reāli apdraud dzīvību vai veselību;

2)      novērstu nelikumīgu mēģinājumu vardarbīgi atņemt šaujamieroci;

3)      aizturētu personu, kura pārsteigta nozieguma izdarīšanas brīdī un izrāda pretošanos;

4)      padarītu nekaitīgu dzīvnieku, kas apdraud cilvēka dzīvību, veselību vai mantu.

Savukārt saskaņā ar Krimināllikuma 29.pantu, par nepieciešamās aizstāvēšanās robežu pārkāpšanu atzīstama acīmredzama aizsardzības nesamērība ar uzbrukuma raksturu un bīstamību, kā rezultātā uzbrucējam tiek radīts kaitējums, kas nav bijis nepieciešams, lai novērstu vai atvairītu uzbrukumu.

Ērikam var nākties pavadīt 15 gadus cietumā

Kriminālprocess ir uzsākts pēc Krimināllikuma 125.panta 3.daļas, kas ir - par tīša smaga miesas bojājuma nodarīšanu, kas vainīgā neuzmanības dēļ bijis par iemeslu cietušā nāvei. Saskaņā ar Krimināllikumu, par šādu noziedzīgu nodarījumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz piecpadsmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās. Soda apmēru nosaka tiesa.

Visbiežāk zagļi izvēlas bēgt, nevis uzbrukt

Šeršņova norāda, ka "Valsts policijā ir bijuši gadījumi, kad iedzīvotāji savā īpašumā zagli pārsteiguši ar savu klātbūtni un parasti šādos gadījumos zādzības izdarītāji ir nākuši tikai mantkārīgu motīvu vadīti un neapbruņoti, līdz ar to bez mērķa izdarīt uzbrukumu cilvēkam, un, ieraugot īpašnieku, bēg prom".

Taču ja gadījumā nelūgtais viesis nepamet īpašumu, speciāliste aicina iedzīvotājus pārvietoties uz drošu vietu, un zvanīt Valsts policijai pa tālruņa numuru 110 un sagaidīt policijas ierašanos.

"Runājot par mājokļu drošību, ja iespējams, ir vērts ierīkot signalizāciju. Ja tā jau ir ierīkota, dodoties prom, tā jāieslēdz. Privātmājās signalizācija jāaktivizē arī tad, kad kāds ir mājās, un tajos stāvos, kur neviens tobrīd neatrodas. Savukārt videonovērošanas kameru ierīkošana zādzības gadījumā var palīdzēt policijai ātrāk noskaidrot vainīgo personu identitāti un atgūt zagtās mantas. Ekonomisks un efektīvs risinājums dzīvokļu saimniekiem ir durvju kamera – actiņa, kas reaģē uz kustību un palīdz fiksēt zagļa seju. Tāpat atbalsts mājokļa drošībā var būt sargsuns, pie mājas izvietoti kustības sensori un mājas pirmo stāvu logu aplīmēšana ar drošības plēvi," skaidro Šeršņova.