Vai Latvijas pilsonis var iegādāties dzīvokli Krimā? Skaidro zvērināta notāre
foto: EPA/Scanpix
Vai Latvijas pilsoņi var iegādāties īpašumu Krievijas okupētajā Krimā?
Sabiedrība
2024. gada 1. jūlijā, 07:11

Vai Latvijas pilsonis var iegādāties dzīvokli Krimā? Skaidro zvērināta notāre

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Nesen Latvijas sludinājumu portālā SS.lv parādījās iespēja par 71 500 eiro nopirkt dzīvokli Krimā. Šķietamais tirgotājs ir kāds pavecāks vīrs, kurš uzskata, ka iegādāties īpašumu Krimā Latvijas pilsoņiem nav nekādu šķēršļu. To, vai tā tiešām ir, Jauns.lv skaidro Latvijas Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētāja vietniece, zvērināta notāre Ilze Metuzāle.

Vai Latvijas pilsonis var iegādāties dzīvokli Krim...

Kā skaidro Metuzāle, nav zināms, ka Ukrainā vai Krievijā būtu vispār aizliegts Latvijas pilsoņiem iegūt nekustamos īpašumus šajā valstīs. Šādi aizliegumi - Latvijas pilsoņiem  iegūt nekustamos īpašumus ārvalstīs - nav paredzēti arī Latvijas likumos. Vienlaikus sankcijas gan liedz īpašuma iegādi tieši Krimā.

"Samaksa pārdevējam, visdrīzāk, var tikt veikta. Pārskaitījumi uz tādām valstīm kā Krievija vai Baltkrievija jau nav aizliegti, cita lieta, ka tiek veiktas papildus pārbaudes. Vai ir problēma fiziski aizbraukt uz Krimu? Viegli tas nav, bet nav neiespējami - no Krievijas teritorijas Krimas pussalā var nokļūt. Lai arī Latvijas valstspiederīgajiem neiesaka doties uz Krieviju, robeža slēgta nav,” norāda zvērināta notāre. Jāpiebilst gan, ka Krimas apmeklējums cauri Krievijai pavisam noteikti un pamatoti ierindos ceļotāju Ukrainas "melnajos sarakstos" un pievērsīs kā Ukrainas tā Latvijas drošības iestāžu uzmanību. Ukrainā šāds solis tiek vērtēts kā noziegums pret valsti un Krievijas agresīvās politikas atbalstīšana. Nepatikšanas šādi iepriekš izpelnījušies, tostarp, izklaides nozares pārstāvji no Latvijas.

“Darījumi ar nekustamajam īpašumiem vispārīgi notiek pēc tās valsts likumiem, kurā atrodas nekustamais īpašums, līdz ar to, ņemot vērā, ka pašlaik faktiskā vara pār Krimas teritoriju ir Krievijas varas iestādēm, visticamāk, tās tad arī šobrīd lemj, kuru reģistrēt par šābrīža īpašnieku. Bet pavisam iespējams, ka paralēli pastāv Ukrainas nekustamo īpašumu reģistri un tajos kā īpašnieki norādīti pavisam citas personas”.

Par to, cik drošs ir šis darījums – tas jau esot cits jautājums.

"Kad beigsies okupācija un mainīsies vara, darījumi ar teritorijā esošajiem nekustamajiem īpašumiem, visticamāk, tiks atzīti par neleģitīmiem. Tā var arī nenotikt, ja pārdevējs ir kāds sensens Krimas iedzīvotājs, un bijis īpašnieks varbūt pat vēl pirms 2014.gada, tomēr, protams, pastāv risks zaudēt kā naudu, tā dzīvokli, jo sevišķi, ja šābrīža pārdevējs īpašumu varētu būt ieguvis nelikumīgi, piemēram, piespiedu kārtā atsavinot Ukrainas pilsoņiem. Tā kā noslēgt līgumu, samaksāt naudu un dabūt dzīvokļa atslēgas droši vien ir iespējams, bet par šāda ieguldījuma vērtību ilgtermiņā un tā drošību jālemj katram pašam,” atzīst Metuzāle.

Saskaņā ar SS.lv sludinājumu šobrīd tiek pārdota jaunbūve, kas atrodas 1 km no Jaltas centra un nelielā attālumā no šosejas Simferopole-Jalta-Sevastopole. Īpašums atrodas 25 minūšu gājiena attālumā no jūras, 10 minūšu braucienā līdz Massandra un Nikita pludmalēm, kā arī viesnīcai "Yalta-Intourist".

Potenciālie pircēji tiek vilināti ar aprakstu, ka pilsētas tuvums neļauj nejusties kā izolācijā, sniedzot ērtai dzīvei un atpūtai visu nepieciešamo, bet tajā pašā laikā apkārt esošā daba dzīvesvietai piešķir īpašu pievilcību. Par Krievijas okupēto Krimu un raķetēm virs galvas gan sludinājumā ne vārda.

Fotogrāfijās ir redzams, ka dzīvoklis ir pilnībā aprīkots un mēbelēts pastāvīgai dzīvošanai.