Latvijā ieradies Spānijas karalis

Latvijā šodien oficiālā vizītē ieradies Spānijas karalis Felipe VI, informē Valsts prezidenta padomnieks Mārtiņš Drēģeris.

gallery icon
18
Politika
2024. gada 25. jūnijs, 10:27

Foto: Latvijā ieradies Spānijas karalis Felipe VI

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Latvijā šodien oficiālā vizītē ieradies Spānijas karalis Felipe VI.

Spānijas karalis tiekas ar Ministru prezidenti

Latvijā šodien oficiālā vizītē ieradās Spānijas karalis Felipe VI.

gallery icon
14

Viņa Majestāte tikās ar Latvijas augstākajām amatpersonām – Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču, Saeimas priekšsēdētāju Daigu Mieriņu un Ministru prezidenti Eviku Siliņu. Tāpat oficiālajā vizītē Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs un Viņa Majestāte Spānijas karalis Felipe VI apmeklēs Ādažu militāro bāzi, lai tiktos ar Spānijas kontingenta karavīriem NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupā Latvijā ietvaros.

Par monarhu Felipe VI kļuva, kad viņam bija 46 gadi. Viņa tēvs, karalis Huans Karloss 2014. gadā atteicās no troņa daudzu skandālu dēļ, tostarp apsūdzību dēļ par finanšu pārkāpumiem un bagātību slēpšanu. 

Dzimis 1968. gada 30. janvārī, karalis Felipe VI ir vienīgais Huana Karlosa un karalienes Sofijas dēls. Viņam ir divas vecākas māsas Elēna un Kristīne, bet saskaņā ar 1978.gadā pieņemto konstitūciju viņš ieņem troni kā vienīgais dēls. 1977.gadā deviņu gadu vecumā viņu nodēvēja par Astūrijas princi.

1981. gada 23. februārī tolaik vēl princis Felipe bija blakus karalim Huanam Karlosam Sarsuelas pilī, kad armija ieņēma parlamentu un plānoja valstī atjaunot militāru režīmu. Huans Karloss parādījās televīzijā pilnā militārajā formā un pavēlēja karavīriem un apvērsuma plānotājiem atgriezties kazarmās, kas nostiprināja viņa tēlu kā Spānijas jaunās demokrātijas aizstāvi.

Karalis Felipe VI ir pabeidzis viena gada studijas Kanādā, pēc tam trīs gadus pavadīja Spānijas armijas akadēmijā, jūras kara flotē un gaisa kara spēkos, kur ieguva helikoptera vadīšanas prasmes. Pēc militārajām apmācībām viņš studēja jurisprudenci Madrides Autonomajā Universitātē.

Pēcāk viņš ieguva maģistra grādu starptautiskajās attiecībās Vašingtonas Džordžtaunas universitātē. Karalis Felipe VI ir piedalījies arī Spānijas olimpiskajā vienībā 1992. gada Barselonas olimpiskajās spēlēs, kurās arī nesa valsts komandas karogu.

Monarhija Spānijā tika atjaunota 1975. gada 22. novembrī, divas dienas pēc diktatora Fransisko Franko nāves.