foto: JVLMA
Kultūras pārstāvjiem sakāmi atzinīgi vārdi par jauno JVLMA rektori Meiju
Latvijas Mūzikas akadēmijas rektora amatā ievēlēta Ilona Meija.
Kultūra
2024. gada 20. jūnijs, 13:03

Kultūras pārstāvjiem sakāmi atzinīgi vārdi par jauno JVLMA rektori Meiju

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Trešdien par Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) rektori ievēlēta Ilona Meija, kas līdz šim pildīja rektora amata pienākumus. Kultūras nozares pārstāvji par Meiju izsakās pozitīvi, cerot, ka jaunā rektore tiks galā ar visiem izaicinājumiem.

Profesore Meija padomes aicinājumam ir piekritusi un pati veidos savu pagaidu JVLMA vadības komandu. Par saviem galvenajiem uzdevumiem Ilona Meija uzskata drošas mācību vides un mācību procesa nepārtrauktības nodrošināšanu, kā arī augsto muzikālo standartu saglabāšanu un attīstību.

“Esmu piekritusi šim milzīgajam izaicinājumam tik grūtos apstākļos un ceru, ka man izdosies akadēmijas procesus virzīt uz priekšu. Galvenās prioritātes – drošā vide, valsts eksāmenu un izlaidumu veiksmīga norise, kā arī jauno studentu uzņemšana. Ir jārūpējas par to, lai akadēmijas darbs neapstātos,” skaidro Meija. 

Jaunās rektora pienākumu izpildītājas prioritāte būs ne tikai studentu labbūtība, bet arī vispārējā noskaņojuma akadēmijas darbinieku vidū uzlabošana un izsvērtu studiju vides drošības pasākumu īstenošana. “Būtībā esam pirmā augstskola Latvijā, kas iet cauri šim procesam, jo, nenoliedzami, līdzīgas problēmas ir arī citur, un būsim spēruši milzu soļus uz priekšu šādu situāciju risināšanā,” norādīja Meija.

Atzinīgus vārdus Meijai pauž arī JVLMA Studējošo pašpārvalde. “Ar Meijas kundzi mums ir patīkama sadarbība bijusi jau sen, proti, Senātā esam pieredzējuši aktīvu viņas rīcību problēmjautājumu risinājumā. Studējošo pašpārvaldes vārdā vēlos izteikt lielu prieku, ka Meijas kundze ir piekritusi uzņemties rektora pienākumu izpildīšanu un ceram uz efektīvu rīcību akadēmijas darba nodrošināšanā,” pauda pašpārvaldes pārstāvis Jēkabs Bernāts.

Arī Jauns.lv aptaujātie kultūras nozares pārstāvji izsakās pozitīvi par jauno JVLMA rektori un gaidāmajām pārmaiņām. 

JVLMA padomes priekšsēdētājs Timurs Tomsons sarunā ar Jauns.lv norāda: “Rektori Ilonu Meiju pazīstu kopš laikiem, kad strādāju par izpilddirektoru valsts kamerorķestrī Sinfonietta Rīga, kur viņa bija flautas grupas koncermeistare. Viņa ir izcila mūziķe, Lielās mūzikas balvas laureāte. Novērtēju viņas iesaistīšanos JVLMA krīzes risināšanā. Uzskatu, ka Satversmes sapulces balsojums ir skaidrs novērtējums viņas iepriekšējo mēnešu darbam.”

Viņš uzsver, ka jau tuvākajā laikā kopā ar Meiju turpinās darbu pie drošās vides nodrošināšanas, budžeta korekciju veikšanas un stratēģiskajiem jautājumiem: “No rektores padome sagaida ambiciozus mērķus konkurētspējīgas izglītības un pētniecības nodrošināšanā, līderību drošās vides jēgpilnai nodrošināšanai, ciešāku sadarbību ar Latvijas mūzikas vidusskolām. Ticam, ka rektore ar komandu spēj tikt galā ar šiem un citiem izaicinājumiem.”

Lakoniskāk par Meiju izsakās bijusī JVLMA padomes priekšsēdētāja Helēna Demakova: “Ilonu Meijas kundzi vērtēju ļoti pozitīvi.”

Labvēlīgi vārdi par Meiju atrodami arī Latvijas Nacionālās operas un baleta galvenajam diriģentam Mārtiņam Ozoliņam, kurš atzīst, ka par jauno JVLMA rektori var teikt tikai to labāko: “Es vērtēju viņu kā augstas raudzes profesionāli, kā tolerantu kolēģi. [..] No akadēmijas sagaidu radošumu un profesionalitāti nākotnē.”

Arī izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša pauda atzinīgus vārdus par jaunievēlēto JVLMA rektori.

"Apsveicu lielisko flautisti, pasniedzēju Ilonu Meiju ar jauniem pienākumiem. Ilona Meija ir pirmā sieviete Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas vēsturē! Augstskolai ir nepieciešams savā ziņā "restars", jauna attīstības vītne. Īpaši svarīga visai sabiedrībai ir skolotāju sagatavošana - no šī procesa veiksmīgas norises vistiešākajā veidā ir atkarīga arī Dziesmusvētku tradīcijas nākotne. Novēlu turpināt to darbu, kas sākts, esot rektora pienākumu izpildītāja amatā, rūpējoties par drošu vidi augstskolā," sacīja izglītības un zinātnes ministre.

Kā zināms, konkurss uz rektora amatu tika izsludināts, jo līdzšinējais JVLMA rektors Guntars Prānis aprīļa otrajā pusē atkāpās no amata pēc ilgāka sabiedrības spiediena saistībā ar atsevišķu augstskolas pedagogu seksuālās uzmākšanās skandālu. Prānis saglabā amatu JVLMA kā profesors un pētnieks