SAB noliedz izskanējušās baumas par Loginas demisijas iemeslu
foto: Paula Čurkste/LETA
Bijusī kultūras ministre Agnese Logina.
Politika

SAB noliedz izskanējušās baumas par Loginas demisijas iemeslu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Satversmes aizsardzības birojs (SAB) Jauns.lv norāda, ka publiski izskanējušie pieņēmumi par bijušās Kultūras ministres Agneses Loginas demisijas saistību ar speciālās atļaujas pieejai valsts noslēpumam it kā anulēšanu ir nepamatoti.

SAB noliedz izskanējušās baumas par Loginas demisi...

SAB aicina Latvijas iedzīvotājus rūpīgi izvērtēt informācijas pamatotību un neizplatīt nepārbaudītas ziņas tālāk, piemēram, sociālajos tīklos, lai tādējādi nedestabilizētu valsts informatīvo telpu un sabiedrības noskaņojumu. Nepatiesu, iedzīvotāju noskaņojumu un valdību destabilizējošu vēstījumu izplatīšana publiskajā telpā ir viens no hibrīdapdraudējuma veidiem.

"Tā kā arī Latvija ir pakļauta šāda veida hibrīdapdraudējumam, valsts iedzīvotāji, kā informācijas patērētāji un izplatītāji, arī ir iesaistīti un kļūst līdzatbildīgi par valsts drošību. Līdz ar to valsts drošības uzturēšanai un stiprināšanai katram iedzīvotājam jāmācās šos apdraudējumus atpazīt, jābūt gatavam tiem nepadoties un pretstāvēt,” norāda SAB.

Teoriju par Loginas demisijas saistību ar speciālās atļaujas pieeju valsts noslēpumam sociālajos medijos izteicis Nacionālās apvienības (NA) politiķis Ansis Pūpols. "Ja ir taisnība, ka Agnesei Loginai bija problēmas ar pielaidi, tad tie nav nekādi privātie iemesli, bet juridiski šķēršļi strādāt valdībā," norāda politiķis.

"Ja valdības vadītāja maldina sabiedrību svarīgos jautājumos, kā mēs viņai varam uzticēties? Šai valdībai ir jāiet prom!" aicinājis politiķis.

Tāpat savu artavu šādu runu kultivēšanā pielicis maksātnespējas administrators Māris Sprūds. "Tikko uzklausīju versiju, ka Agnese Logina atkāpās no Kultūras ministres amata, lai Rīgas domē izmainītu politisko spēku samēru, atņemot vietu Paristiem," mikroblogošanas vietnē "X" vēstīja Sprūds, norados, ka "šāda versija viņam šķiet loģiska". 

Konteksts

Jau ziņots, ka 17. jūnijā par demisiju paziņoja kultūras ministre Agnese Logina.  Pēc lēmuma paziņošanas viņa izteicās, ka jutusi godu kalpot Latvijai un tās iedzīvotājiem. "Šo laiku raksturoja kā sarežģīti brīži, tā panākumi, un esmu lepna par paveikto un drosmīgi pieteikto. Personīgu iemeslu dēļ esmu pieņēmusi lēmumu atkāpties no kultūras ministra amata," vēstīja bijusī kultūras ministre.

Logina stājās kultūras ministres amatā 2023. gada 15. septembrī. Ministrija šajā posmā ir izveidojusi Mediju politikas pamatnostādnes un sākusi sabiedrisko mediju apvienošanas procesu. Papildu finansiālais atbalsts sniegts bērnu un jauniešu kultūrizglītības programmām, mākslinieku un kolektīvu atalgojumam, kā arī sabiedrisko mediju kapacitātes celšanai un reģionālā satura izveidei.

Ceturtdien, 20. jūnijā, Saeima kultūras ministres apmatā apstiprināja līdzšinējo Kultūras ministrijas (KM) parlamentāro sekretāri Agnesi Lāci (P). Lāci amatam piedāvāja "Progresīvie" pēc tam, kad kultūras ministre Agnese Logina (P) nolēma personīgu iemeslu dēļ atkāpties no amata. Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) nolēma Lāci virzīt apstiprināšanai Saeimā.

Par Lāci nobalsoja 52 deputāti, pret bija 27, bet neviens deputāts neatturējās.