Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Vai tiešām var pelnīt 500 eiro stundā?: Elviss Strazdiņš atmasko krāpniekus "TikTok"
foto: P Terwort/Scanpix
Ilustratīvs attēls.
Sabiedrība

Vai tiešām var pelnīt 500 eiro stundā?: Elviss Strazdiņš atmasko krāpniekus "TikTok"

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Elvisam Strazdiņam piezvanīja krāpnieki un piedāvāja darba iespēju, kur var pelnīt no 500 līdz pat 1000 eiro stundā. Savā jaunajā “TikTok” video viņš demonstrēja kā izjoko krāpniekus un dalījās ar noderīgiem ieteikumiem, lai pasargātu citus no viņu viltībām. 

Vai tiešām var pelnīt 500 eiro stundā?: Elviss Str...

Ar krāpniekiem Elviss sazinājās video zvanā, tie pārliecinoši galvoja, ka ir uzņēmuma “Biuro” darbinieki. 

Pārliecinies, ka informācija ir pareiza

Elvisam pienāca e-pasts, lai viņš pieslēgtos sarunai, kur nebija nekādas saistības ar “Biuro” uzņēmumu. Pie “Biuro” klientu apkalpošanas vadītājas Baibas Rozentāles, viņš noskaidroja, ka “Biuro” pats nesazinās ar potenciāliem darbiniekiem, ja vienīgi potenciālais darbinieks jau nav piefiksēts datu bāzē. 

Rozentāle izskaidroja, ka ir ļoti svarīgi pārliecināties, ka e-pasts no kura nāk informācija ir oficiāls. Bieži vien oficiālie uzņēmuma e-pasti ir sastādīts pēc principa vārds, uzvārds un beidzās ar "@" uzņēmuma nosaukums. Un uzņēmuma nosaukumu vienmēr jāpārbauda, vai tajā nav iztrūkstošo burtu, vai tas ir kaut kā nepareizi uzrakstīts. Ja neesi drošs, ka e-pasts ir oficiāls vienmēr var pārbaudīt oficiālo mājaslapu un sazināties ar pašu darba devēju. 

Intervijas nav anonīmas, sarunas netiek ierakstītas

Zvana laikā krāpnieki kameras neieslēdza, papildus lūdzot Elvisam ierakstīt sarunu, ieskaidrojot, ka poga "share screen" jeb poga dalīties ar savu ekrāna skatu ir sarunas ieraksta poga. Intervijas laikā, ja saruna notiek caur video zvanu tad intervētajam būs ieslēgta kamera un saruna netiek ierakstīta, skaidro "Biuro" klientu apkalpošanas vadītāja. 

@elnormous

Kā telefonkāpnieki gribēja mani apzagt?

♬ original sound - Elviss Strazdiņš

Nekad nedalies ar saviem personas datiem un citu nozīmīgu informāciju

Krāpnieki vēlējās, lai Elviss nosūta tiem savu bankas izziņu, lai viņi varētu pārliecināties, ka konts darbojas. Savā internetbankā Elvisam vajadzēja ieiet intervijas laikā. Tā kā Elviss dalījās ar savu ekrāna skatu, šādi krāpnieki piekļūst bankas datiem. Pēcāk krāpnieki prasīja, lai Elviss ielādē savu pases bildi un sniedz piekļuvi savam “Gmail”. 

Rozentāle uzsvēra, ka darba devējs neprasa pases datus, bankas izziņas, konta numuru ( tikai tad, ja tas ir nepieciešams, lai pārskaitītu algu), nekādas pieejas bankas datiem, lai “pārliecinātos”, ka konts darbojas.

Krāpnieki neredz “sarkanos karogus”

Runājot ar krāpniekiem Elviss teica, ka ir bankas datu analītiķis, kuram ir papildus nelegāls darbs, kur viņš pelna daudz naudas. Sarunas laikā viņš paziņoja, ka iedzers aliņu uz ko krāpnieki negatīvi nenoreaģēja. Kad tie lūdza viņam ieiet viņa internetbankā, Elviss meloja, ka nezinot kā. Visai komisks skats. Krāpniekiem gan mērķis ir piekļūt naudai, tāpēc informācijas nesakritība viņus mazs uztrauca.  Elviss beigās krāpniekiem pateica, ka ir policijas darbinieks uz ko krāpnieki arī nekādi nereaģēja. Varbūt cešoties noslēpt savu satraukumu. 

Elviss brīdināja, lai citi nemēģina atkārtot viņa rīcību. Esi piesardzīgs un never vaļā aizdomīgas saites!