Atvadas no teātra režisores un profesores Zanes Kreicbergas

Atvadīšanās no režisores, pasniedzējas un teātra zinātnieces Zanes Kreicbergas.

gallery icon
47
Kultūra
2024. gada 14. jūnijs, 17:55

Foto: atvadas no teātra režisores un profesores Zanes Kreicbergas

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Piektdien, 14. jūnijā, Rīgas Krematorijā notika atvadīšanās no režisores, pasniedzējas un teātra zinātnieces Zanes Kreicbergas. Atvadīties no mākslinieces bija ieradušies vairāki simti viņas talanta cienītāji.

Tuvinieki ziņoja, ka Kreicberga mirusi naktī uz 11. jūniju. 

Zane Kreicberga dzimusi 1971. gadā, viņa 1997. gadā absolvējusi Latvijas Kultūras akadēmijas aktieru un režisoru kursu, bija latviešu teātra režisore. Latvijas Kultūras akadēmijas lektore un skatuves mākslas teorētiķe.

Zane, teātra aprindās mīļi saukta par Zaķi, publiski neslēpa, ka cīnās ar smagu slimību. Visi, kuri viņu pazina, ticēja, ka Zaķis šo cīņu uzvarēs, tomēr slimība izrādījās stiprāka.

Kā norādīts Latvijas Kultūras akadēmijas tīmekļvietnē, Kreicberga bija viena no aktieru un režisoru kursa absolventiem, kas Pētera Krilova un Annas Eižvertiņas vadībā pabeidza LKA 1997.gadā. Pirms tam Kreicberga bija viena no vadošajām aktrisēm Anša Rūtentāla Kustību teātrī, kā arī piedalījās Māras Ķimeles godalgotajā 1994.gada izrādē "Rutes grāmata".

Kreicberga strādājusi LKA no 2000.gada, sākotnēji kā skatuves kustības pasniedzēja aktieriem un režisoriem, bet no 2010.gada aptverot arī laikmetīgā teātra teoriju un menedžmentu.

LKA Kreicberga ir veidojusi un vadīja Audiovizuālās un skatuves mākslas maģistra programmu. Paralēli darbam LKA viņa bija Latvijas Jaunā teātra institūta aktivitāšu ierosinātāja un īstenotāja, viena no Starptautiskā Jaunā teātra festivāla "Homo Novus" kuratorēm, daudzu starptautisku projektu vadītāja.

Kreicberga iestudējusi izrādes Latvijas Nacionālajā, Liepājas, Valmieras, Latvijas Leļļu, Jaunajā Rīgas teātrī un neatkarīgajā teātrī "Skatuve", vairākas kameroperas, kā arī realizējusi virkni neatkarīgu mākslu sintēzes projektu un koncertu režiju, lielākoties sadarbībā ar Latvijas Radio kori.

Kreicbergas režisētā elektroakustiskā pastaiga "Pasaka par Kurbadu" Cēsu Mākslas festivālā saņēma Lielo mūzikas balvu kā labākais 2010.gada mūzikas uzvedums, bet teātrī "Skatuve" iestudētā izrāde "Jokdara Bustera pasaule" ieguvusi 1998.gada "Spēlmaņu nakts" balvu kā labākā izrāde bērniem.