Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Ungurmuižas muzikālā vasara uzplaukst
foto: Publicitātes foto
Kultūra

Ungurmuižas muzikālā vasara uzplaukst

Reklāmas projekts

Ar Raimonda Macata kvinteta koncertu “Daina” šīs vasaras koncertsezonu atklās Ungurmuiža, Cēsu novada Raiskuma pagastā.

Ungurmuižas muzikālā vasara uzplaukst...

Vieta, kas komentārus neprasa, jo Ungurmuiža ir Latvijā vienīgā baroka koka celtne, ko ik gadus apmeklē vairāki desmiti tūkstoši viesu no Latvijas un  daudzām citām valstīm. Ne tikai, lai apskatītu šo unikālo vietu, bet arī, lai izbaudītu Ungurmuižas plašo vasaras kultūras pasākumu piedāvājumu, ieturētos restorānā, vai pārnakšņotu omulīgajos numuriņos.

foto: Publicitātes foto

No šīs vasaras Ungurmuižu apsaimnieko vietējais uzņēmējs Renārs Sproģis, kurš kā vienīgais pretendents pieteicās pašvaldības izsludinātajā nomas tiesību izsolē. Kopš pagājušā gada 1.oktobra viņš apsaimnieko arī Ruckas muižu Cēsīs, pirms tam zināms kā Ivandes muižas (Kuldīgas novads) apsaimniekotājs. Viņš norāda, ka Ungurmuižā turpināsies daudzas tur jau līdz šim iesāktās tradīcijas: “Ungurmuiža asociējas ar klasiski akadēmiskām kultūras izpausmēm, koncertiem, tāpēc noteikti turpināsim šo virzienu!  Esmu gandarīts, ka par muižu arī turpmāk rūpēsies Ieva Malceniece, kura Ungurmuižu izveidojusi par tādu, kādu to pazīst cilvēki Latvijā un ārpus tās!"

foto: Publicitātes foto
SONY DSC
SONY DSC

I. Malceniece Ungurmuižas kompleksu vada jau desmit gadus, šajā laikā īstenojot arī daudzus muzikālos projektus. Ungurmuiža klasiskās mūzikas cienītājiem saistās ar mazajiem opermūzikas svētkiem, Šubertiādi, te uzstājušies zināmi Latvijas un arī ārvalstu izpildītājmākslinieki - solisti, instrumentālisti. Notiek arī džeza mūzikas koncerti. I. Malceniece uzsver, ka līdz ar apsaimniekotāja maiņu, Ungurmuižas stāsts nemainīsies: "Turpināsim iesākto visās jomās. Piesaistot Kultūras kapitāla fonda līdzekļus, citu finansējumu, turpināsies restaurācijas darbi iekštelpās, lai ne tikai saglabātu un atjaunotu unikālos sienu zīmējumus, bet, lai daudzajos baltajos plankumos atdzīvinātu oriģinālos zīmējumos, kas rotāja sienas visā muižā."

foto: Publicitātes foto

Šai vasarai sarūpēts plašs un daudzveidīgs kultūras piedāvājums. Kā uzsver I. Malceniece, viņu misija šajā jomā palikusi nemainīga: "Vēlamies augstvērtīgu mākslas programmu piedāvāt cilvēkiem pie mums, lai nav jābrauc uz Rīgu. Kupli apmeklētie pasākumi iepriekšējās vasarās rāda, ka ejam pareizo ceļu! Šubertiādi šovasar esam laipni "aizdevuši" citai muižai, bet nākamgad šis kamermūzikas festivāls atkal izskanēs Ungurmuižā. Taču arī šajā vasarā mūzikas cienītāji mūsu piedāvājumā atradīs sev ko noderīgu.”

Ka jau minēts, Ungurmuižas muzikālo vasaru 29.jūnijā ievadīs Raimonda Macata kvinteta koncerts “Daina”, kurā kopā ar R. Macatu muzicēs Kārlis Vanags, Juris Kristons, Oskars Sproģis un Artis Orubs.

Mūzikas un krāsu piepildīts būs 6.jūlijs, kad vispirms, plkst. 16.00 Ungurmuižā muzicēs Andrejs Osokins, piedāvajot savu jauno programmu, kas ir kā mīlestības duets starp diviem izciliem komponistiem – Robertu un Klāru Šūmaņiem.

Pēc koncerta plkst. 18.00 Ungurmuižā tiks atklātas divas izstādes - Lienes Liepiņas "Prieka kolekcionārs" un Ilvitas Didrihsoness "Ceļojums uz laimīgo zemi".

13.jūlijā izskanēs koncerts "Sevilja 16.gadsimtā: skaņu portrets", kurā dziedās Dārta Paldiņa, bet Diego Gamezs spēlēs spāņu seno mūzikas instrumentu vihuelu, kas ir viens no ģitāras priekštečiem.

11.augustā koncerts "Mūzika vasaras vakaram”, kurā muzicēs klarentists Artūrs Pērts un pianiste Evelīna Jēkabsone.

“Mūsu vasaras programmu noslēgsim 16.augustā ar jau tradicionālo pasākumu "Zvaigžņu nakts Ungurmuižā". To ievadīs koncerts  “Pēkšņi liekas, ka jāraksta dzejoļi", kurā piedalīsies Nora Urbāne, Mārtiņš Pūcītis un Renārs Veļičko". Sekos izzinoši aizraujoša programma bērniem, bet noslēgumā jau ierasti būs brīvdabas kino seanss. Kādu filmu izrādīsim, tas lai vēl paliek nelielā noslēpumā. Ceram uz skaidru un zvaigžņotu nakti, jo darbosies mobilā observatorija, ļaujot ikvienam interesentam ielūkoties zvaigžņotajās debesīs, uzzināt ko vairāk par planētam, zvaigznēm, debesu noslēpumiem. Domāju, ka šovasar mūsu piedāvājumā ikviens atradīs ko noderīgu, tāpēc gribu teikt – tiekamies Ungurmuižā," aicina I. Malceniece.

foto: Publicitātes foto

Visos pasākumos darbosies arī Ungurmuižas restorāns, kuru varat apmeklēt arī citās dienas. Ja pēc pasākuma vēl negribas doties mājās, Ungurmuižā var rezervēt arī numuriņus nakšņošanai.

Plašāka informācija par kultūras programmu un Ungurmuižas piedāvājumu:  ungurmuiza.lv.

foto: Publicitātes foto