Evika Siliņa norāda, ka valdība jau rīt varētu lemt par Dombrovska virzīšanu eirokomisāra amatam
foto: Ieva Leiniša/LETA
Valdis Dombrovskis un Evika Siliņa.
Politika
2024. gada 10. jūnijā, 18:37

Evika Siliņa norāda, ka valdība jau rīt varētu lemt par Dombrovska virzīšanu eirokomisāra amatam

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) paziņojusi, ka Latvijas valdība jau rīt, 11.jūnijā, varētu lemt par Eiropas Parlamentā atkārtoti ievēlētā Valda Dombrovska (JV) virzīšanu eirokomisāra amatam.

Evika Siliņa norāda, ka valdība jau rīt varētu lem...

Viņa informēja, ka pirmdien notikušajā koalīcijas pārstāvju tikšanās reizē šis jautājums ticis konceptuāli izrunāts. Dombrovskis šajās EP vēlēšanās Latvijā startēja uzvarējušās "Jaunās vienotības" (JV) sarakstā kā pirmais numurs un guva vislielāko vēlētāju atbalstu, saņemot 91 873 plusus un 2250 svītrojumus, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie provizoriskie dati.

Pēc ievēlēšanas Dombrovskis pauda, ka šie rezultāti dod politisko un demokrātisko leģitimitāti viņa atkārtotai virzīšanai darbam EK, tomēr virzību uz šo lēmumu viņš gaidīja no partijas biedres Siliņas.

Eksperti jau īsi pēc provizorisko vēlēšanu rezultātu paziņošanas prognozēja, ka Siliņa varētu virzīt Dombrovski atkārtotai iecelšanai eirokomisāra amatā. Kā ziņots, EP vēlēšanās Latvijā uzvarējusi JV, kura ietilpst visā Eiropā vēlēšanās uzvarējušās Eiropas Tautas partijas politiskajā grupā. Otrajā vietā vēlēšanās Latvijā palikusi Nacionālā apvienība (NA). Šie abi politiskie spēki pamatīgi atrāvušies no sekotājiem un katrs ieguvuši pa diviem deputātu mandātiem EP, bet pieci citi politiskie spēki tikuši katrs pie viena mandāta.

No JV Eiroparlamentā ievēlēts Dombrovskis un Sandra Kalniete, bet no NA - Roberts Zīle un Rihards Kols. "Latvijas attīstībai" Eiroparlamentā pārstāvēs Ivars Ijabs, "Apvienoto sarakstu" - Reinis Pozņaks, "Progresīvos" - Mārtiņš Staķis, "Saskaņu" - Nils Ušakovs, bet partiju "Latvija pirmajā vietā" - Vilis Krištopans.