Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Politoloģe Ostrovska "nāk klajā" ar "Eiroparlamenta vēlēšanu rezultātiem" un samulsina Centrālo vēlēšanu komisiju
foto: Ieva Lūka/LETA
Politoloģe un Dr. philos. Ilze Ostrovska.
Politika

Politoloģe Ostrovska "nāk klajā" ar "Eiroparlamenta vēlēšanu rezultātiem" un samulsina Centrālo vēlēšanu komisiju

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Politoloģe un Dr. philos. Ilze Ostrovska "nākusi klajā ar pirmajiem" Eiropas parlamenta "vēlēšanu rezultātiem" no Rīgas 1. vidusskolas iecirkņa. Kā viņa apgalvo pati, šie rezultāti iegūti "ekstrasensuālā ceļā".

Politoloģe Ostrovska "nāk klajā" ar "Eiroparlament...

"Nobalsoju. Situācija 1. vidusskolā uz doto brīdi ir sekojoša - 1. vietā ierindojas "Apvienotais Saraksts", 2. vietā "Jaunā Vienotība", bet trešajā pozīcijā šobrīd ir "Nacionālā Apvienība"!" mikroblogošanas vietnē "X" vēsta socioloģe.

Ostrovskas paziņojums daudzos cilvēkos raisījis izbrīnu, jo vēlēšanās, vai tās būtu Saeimas, pašvaldību vai Eiroparlamenta vēlēšanas, urnas tiek atvērtas un tautas griba tiek paziņota vien tad, kad balsošana ir noslēgusies - šajā gadījumā oficiālā Eiropas Parlamenta vēlēšanu diena ir 8. jūnijs.

Tādēļ Ingei radies likumsakarīgs jautājums, ko viņa uzdevusi arī socioloģei: "Kā var zināt vēlēšanu rezultātus, ja aploksnes atvērs rītvakar? Jeb pie vēlēšanu iecirkņiem šodien veic kādu aptauju?" Uz ko Ostrovska atbild noraidoši norādot, ka "viss esot daudz vienkāršāk".

"Es šo informāciju ieguvu ekstrasensuāli," norāda politoloģe, "bet pēc šīs informācijas nevar spriest, kāds būs gala rezultāts, jo balsošana notiek visā Latvijas teritorijā, un patiesos rezultātus varēs noskaidrot vien svētdien ap plkst. 14.00. Tomēr ekstrasenusāli var noskaidrot jebko."

Tālāk Ostrovska tomēr atklājusi sīkākas nianses par savu informācijas avotu - viņa vēlēšanu iecirknī savākusi izmestos biļetenus un "informācija atklājusies kā uz delnas". Teorētiski savākt atkritumu urnās esošos, vēlētāju neizmantotos biļetenus nav aizliegts, tomēr diskutabls ir jautājums cik patiesi ir šādi iegūtie rezultāti, ņemot vērā, ka iepriekšējā balsošanā piedalās salīdzinoši neliels vēlētāju skaits, kā arī daudzi vēlētāji neizmantotos biļetenus tuvējā atkritumu urnā nemaz neatstāj.

Jāpiebilst, ka socioloģes paziņojumi samulsinājuši ne vien iedzīvotājus, bet arī Centrālo vēlēšanu komisiju, kas norāda, ka Ostrovska sociālajā tīklā izplata viltus informāciju.

"Šī ir nepatiesa ziņa! Vēlēšanu kastes tiks atvērtas un nodotās balsis skaitītas tikai 8.jūnijā pēc plkst. 20.00. Lūdzu, neizplatīt nepārbaudītas un nepatiesas ziņas - cienīsim sevi un citus!" aicina CVK.

Eiropas Parlamenta oficiālā vēlēšanu diena ir 8. jūnijs, kad iedzīvotājiem būs iespējams balsot no plkst. 8 līdz 20.  Vēlēšanu dienā Latvijā kopumā strādās 945 vēlēšanu iecirkņi, bet ārvalstīs - vēl 50. Balsstiesīgajiem pilsoņiem ir tiesības balsošanai izvēlēties jebkuru vēlēšanu iecirknī Latvijā vai ārvalstīs. Tiesības piedalīties EP vēlēšanās ir Latvijas pilsoņiem, kā arī citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem, kuri vēlēšanu dienā sasnieguši 18 gadu vecumu.

EP vēlēšanās kopumā Latvijā kandidēs 16 saraksti. Ar pirmo numuru Eiropas Parlamenta vēlēšanās Latvijā startēs "Saskaņa", ar otro numuru vēlēšanās startē Jaunā konservatīvā partija, trešo - Nacionālā apvienība, ceturto - "Latvija pirmajā vietā", piekto - "Latvijas attīstībai", sesto - "Centra partija", bet septīto - "Apvienība Jaunlatvieši". Astotais numurs EP vēlēšanās būs "Apvienotajam sarakstam", devītais - "Progresīvajiem", desmitais - "Tautas varas spēkam", 11. - "Kustībai Par!", 12. - "Suverēnajai varai", bet 13. - sarakstam "Tauta. Zeme. Valsts.". Ar 14.numuru vēlēšanās startēs Zaļo un zemnieku savienība, bet ar 15.numuru - "Jaunā vienotība".

Kopā uz EP kandidē 271 pretendents, no kuriem 163 ir vīrieši un 108 sievietes. Kandidātu vidējais vecums ir 46,5 gadi. Jaunākais kandidāts ir 21 gadu vecs, bet vecākais - 86.