Viedokļi
2024. gada 10. jūnijā, 06:01

"No viņiem neko nevajag gaidīt, viņi neko nevar": Jurģis Liepnieks par jauno Eiroparlamenta sastāvu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

No jaunā Eiropas Parlamenta sasaukuma mēs varam sagaidīt to pašu, ko no šī, respektīvi – neko, teic rakstnieks Jurģis Liepnieks. Viņš uzskata, ka Eiroparlaments nav pārāk ietekmīga institūcija, tai vairāk ir “rituāli dekoratīva” funkcija. Un Latvijas politiķiem interese par to ir vienīgi kā naudas pelnīšanas vietai, lai sev nodrošinātu labu pensiju.

"No viņiem neko nevajag gaidīt, viņi neko nevar": ...

Tikko noslēgušās Eiropas Parlamenta vēlēšanas, kurās no Latvijas kandidēja 16 politisko partiju un apvienību pārstāvji, arī citās ES dalībvalstīs konkurence nebija mazāka. Jau tagad skaidrs, ka jaunajam parlamenta sastāvam būs jārisina daudzas smagas problēmas – sākot no atbalsta Ukrainai un beidzot ar Eiropas nospraustā zaļā kursa sasāpējušiem jautājumiem un ES paplašināšanu. Tādēļ Lielais jautājums: “Ko mums gaidīt no jaunā Eiropas Parlamenta sasaukuma?” To Jauns.lv vaicāja rakstniekam Jurģim Liepniekam.

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Jurģis Liepnieks vērtē jaunā Eiroparlamenta darbību.
Jurģis Liepnieks vērtē jaunā Eiroparlamenta darbību.

“No Eiropas Parlamenta neko nevajag gaidīt, tas jums neko nedos un nekādas jūsu cerības neattaisnos. Eiroparlaments pats par sevi nav pārāk ietekmīga institūcija, tam vairāk ir rituāli dekoratīva nozīme. Ja tā ir kāda ietekmes institūcija, tad tikai lielajās Eiropas valstīs, bet mazo valstu, kāda ir arī Latvija, deputātiem šai mazietekmīgajā institūcijā svars ir vēl neietekmīgāks. Tam ir rituāla funkcija, mums tās vietas ir un, protams, tās vajag aizpildīt. Latvijas politiķiem (kļūt par eiroparlamentārieti) ir kaut kāda godpilna lieta – naudas pelnīšanas un pensionēšanās vieta. Nu, neko no viņiem nevajag gaidīt, viņi arī neko nevar,” tik skarbi par Eiroparlamentu un tajā ievēlētajiem deputātiem no Latvijas izsakās Jurģis Liepnieks.

Rakstnieks teic, ka tas nav tikai kaut kāds viens viņa personiskais viedoklis – to ir pierādījusi prakse: “Kopš esam Eiropas Savienībā es nevaru minēt nevienu piemēru vai gadījumu, kad kāds eirodeputāts būtu nesis kādu pienesumu Latvijai, ka viņi mums ko būtu devuši. Es neko tādu nezinu! Ja kāds ko tādu zina, lai raksta interneta komentāros.”