Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
"Noderētu KNAB vērtējums" cilvēki neizpratnē par LIZDA nodomu - aģitēt pirms Eiropas Parlamenta vēlēšanām
foto: Lita Millere/LETA
"[...] Aicināsim izglītības darbiniekus izvērtēt par ko viņi balso EP vēlēšanās, redzot valsts amatpersonu atbildību un attieksmi pret pedagogiem," pēc protesta akcijas 21. maijā sacīja LIZDA vadītāja Inga Vanaga.
Sabiedrība

"Noderētu KNAB vērtējums" cilvēki neizpratnē par LIZDA nodomu - aģitēt pirms Eiropas Parlamenta vēlēšanām

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Daļu sabiedrības nesen samulsināja kāds Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) paziņojums. LIZDA pauda, ka sākusi vākt parakstus par neuzticības izteikšanu izglītības un zinātnes ministrei Andai Čakšai (JV), kā arī aicinās izglītības darbiniekus izvērtēt par kādām politiskajām partijām balsot Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās.

"Noderētu KNAB vērtējums" cilvēki neizpratnē par L...

Pēc 21. maija piketa pie Ministru kabineta (MK) runājot par turpmāko rīcību, LIZDA priekšsēdētāja uzskata, ka sarunas iet uz apli un ir skaidrs, ka patlaban ir cīniņš kurš, kuru - fiziski un emocionāli. "Atkārtotu piketu nerīkosim, taču esam sākuši vākt parakstus par neuzticības izteikšanu izglītības un zinātnes ministrei Čakšai. Patlaban jau ir savākti vairāk nekā 1000 parakstu. Šos parakstus iesniegsim valsts augstākajām amatpersonām. Tāpat aicināsim izglītības darbiniekus izvērtēt par ko viņi balso EP vēlēšanās, redzot valsts amatpersonu atbildību un attieksmi pret pedagogiem," sacīja Vanaga.

Vai LIZDA tā drīkst?

Sociālajos tīklos drīz vien sāka parādīties viedokļi, ka šāds LIZDA paziņojums ir jāizvērtē Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB). LIZDA tika pārmesta "biedru muļķošana par rīcības motīviem" un "politiska aģitācija".

Jauns.lv sazinājās ar KNAB, lai lūgtu skaidrot - kādas ir arodbiedrības tiesības politiskas aģitācijas veikšanai.

KNAB informēja, ka priekšvēlēšanu aģitāciju var veikt ne tikai politiskās organizācijas un deputātu kandidāti, bet arī ar politiskajām organizācijām nesaistīta fiziska vai juridiska persona, darot to savā vārdā, pašai slēdzot līgumus par reklāmas izgatavošanu un izvietošanu, kā arī pašai finansējot aģitāciju no saviem līdzekļiem.

"Tas nozīmē, ka LIZDA var būt aģitācijas veicējs, kas nav saistīts ar kādu politisko organizāciju un kam jāievēro Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā noteiktās prasības, tostarp izdevumu limits. Personām, kas nav saistītas ar partijām, aģitācijas tēriņu slieksnis nedrīkst pārsniegt 10 500 eiro," informēja KNAB Komunikācijas nodaļā.

Vienīgi ja minētā arodbiedrība veiks priekšvēlēšanu aģitāciju par maksu, tad viņai saskaņā ar Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā noteikto kārtību būs obligāti jāinformē KNAB par visām plānotajām aģitācijas aktivitātēm.

"KNAB atgādina, ka aģitācija ir aicinājums balsot vēlēšanās gan par, gan pret kādu politisko organizāciju vai tās kandidātiem. Abos gadījumos tā ir priekšvēlēšanu aģitācija. KNAB ir informēts par šo gadījumu, taču sākotnēji nesaskata pazīmes, kas varētu liecināt par priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem, kuru izvērtēšana būtu KNAB kompetencē," skaidroja KNAB.