Rīgas centrā pieprasa sabiedrisko mediju nerīkot debates krievu valodā

Šodien Rīgā, Līvu laukumā, notika atkārtots pikets pret Eiropas Parlamenta (EP) priekšvēlēšanu debatēm krievu valodā, kuras iecerējuši rīkot sabiedriskie mediji.

gallery icon
52
Sabiedrība
2024. gada 22. maijs, 17:20

Latvijas Televīzija atceļ "Rus.lsm" Eiroparlamenta priekšvēlēšanu debates krievu valodā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Trešdien, 22. maijā, Latvijas Televīzijas (LTV) galvenā redaktore Sigita Roķe paziņoja, ka RUS.LSM Eiropas Parlamenta priekšvēlēšanu debates ir atceltas.

“Gaidot Eiropas Parlamenta vēlēšanas, gada sākumā LTV plānoja saturu, kā galveno mērķi izvirzot iespējami plašas auditorijas sasniegšanu. Tiecoties ar uzticamu un daudzveidīgu informāciju par vēlēšanām uzrunāt dažādas sabiedrības grupas, žurnālistu vadītas debates ar partiju vai partiju apvienību pārstāvjiem tika lemts rīkot ne tikai latviešu, bet arī krievu valodā, jo LTV satura veidotāju komandā darbojas un mazākumtautību mērķauditoriju ļoti efektīvi uzrunā RUS.LSM redakcija, kas iepriekšējās vēlēšanās nodrošinājusi plašu saturu, t.sk. debates ar deputāta amata kandidātiem.

Tomēr jāatzīst, ka, plānojot saturu, neparedzējām, kādas reakcijas pirms šīm Eiropas Parlamenta vēlēšanām raisīs aicinājums deputāta amata kandidātiem piedalīties debatēs, kuru pamatvaloda ir krievu," norāda LTV galvenā redaktore Sigita Roķe.

"LTV satura veidotāji rīkojušies pēc labākās sirdsapziņas, un, vēloties aizstāvēt savu redakcionālo patstāvību un neatkarību, uz valsts iestāžu un politiķu publiskajiem paziņojumiem LTV reaģēja stingri. Tomēr LTV ir ieklausījusies sabiedrības grupu paustajos viedokļos un ekspertu argumentos, vēlreiz iekšējās diskusijās izvērtējusi situāciju un debašu rīkošanas praktiskos aspektus, un lēmusi, ka debates ar Eiropas Parlamenta deputāta amata kandidātiem krievu valodā jāatceļ," norādīts paziņojumā.

"Vienlaikus mana, kā LTV galvenās redaktores, nostāja nav mainījusies – "sabiedriskais medijs nav un nedrīkst būt instruments politisko spēku vai amatpersonu mērķu sasniegšanai,” uzsver Roķe.

Citās domās gan ir LTV žurnālists Gundars Rēders, kurš paziņojis, ka priekšvēlēšanu debates krievu valodā neatbalsta.

"Neatbalstu priekšvēlēšanu debates krievu valodā. Plānotajā formātā- tā ir kļūda. Atbalstu kolēģi Normundu Melderi un viņa tiesības publiski paust viedokli. Atbildību par LTV reputācijas graušanu jāuzņemas tiem, kuri TV vēlēšanu plānu sagatavoja, apstiprināja un (ne)komunicēja," mikroblogošanas vietnē "X" pauž žurnālists.

Tāpat pret savu darba vietu iestājies LTV sporta žurnālists Normunds Melderis, kurš savu nostāju skaidroja medijam "Lasi.lv".

"Esmu ilggadējs Latvijas Televīzijas darbinieks. Mans pamattdarbs ir saistīts ar sportu, tomēr manas intereses nekad nav ar to aprobežojušās. Vienmēr esmu sekojis līdz politiskiem notikumiem Latvijā un pasaulē. Tāpat mani interesē arī Latvijas Televīzijas kvalitātes, tās ārējie un iekšējie lēmumi. Tāpēc esmu ļoti sašutis un dusmīgs par medija vadības lēmumu rīkot Eiroparlamenta priekšvēlēšanu diskusijas arī krievu valodā LTV 7 un “RUS.lsm” platformā. Uzskatu, ka tas ir pilnīgi nepieņemami un nepamatoti vispār, it īpaši šajā ģeopolitiskajā laikā!" norādīja žurnālists. 

LTV sākotnēji uz izskanējušo kritiku atbildēja asi, aicinot no malas nejaukties sabiedriskā medija redakcionālajā darbībā. Tomēr asās reakcijas dēļ LTV pēcāk saņēma vēl bargākus pārmetumus, šoreiz jau par augstprātīgu attieksmi.