foto: Shutterstock
Nepalaid garām! Muzeju nakts visā Latvijā
Kultūra
2024. gada 18. maijs, 12:10

Nepalaid garām! Muzeju nakts visā Latvijā

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

Klāt 18. maijs, Eiropas muzeju nakts, kad muzeji līdz ar savām tradicionālajām ekspozīcijām piedāvā interesentiem krāšņu programmu visas nakts garumā daudzviet Latvijā. Zemāk vairāk informācijas par to, kas sagaidāms šogad.

Šogad akcijas tematika saistīta ar Starptautiskās Muzeju dienas tēmu “Muzeji izglītībai un pētniecībai”. Muzeju nakts–2024 vienojošā tēma Latvijas muzejos – izzināt un iegūt, pētīt un saprast.

Pasākums tradicionāli norisināsies no sestdienas vakara pulksten 19.00 līdz svētdienas pirmajai rīta stundai vai ilgāk.

Muzeju nakts Rīgā, 2023. gada 13. maijā

Muzeju nakts Rīgā, 2023. gada 13. maijā

gallery icon
97
foto: Shutterstock
Doma laukums Rīgā no putna lidojuma

RĪGA

Rīgas pils

Līdz plkst. 00.00 apskatei būs pieejama apskatei no iekšpuses. Vērsiet uzmanību, ka, lai iekļūtu Rīgas pilī, pie ieejas tiks veikta drošības pārbaude

foto: Shutterstock
Ķemeru ūdenstornis

PIERĪGA

Pieejamas ekskursijas Ķemeru ūdenstornī.

Sekosim pa pēdām slavenā romāna “Pansija pilī” autoram Anšlavam Eglītim. Būs iespēja skatīt Krimuldas Tautas nama amatierteātra izrādi „Pansija pilī” Inciema estrādē.

 

foto: Shutterstock
Liepāja

KURZEME

Iespēja piedalīties viktorīnā “Aizpute laiku lokos” visai ģimenei

Nenovērtēto lietu muzejs Grobiņas pagastā

Iespēja saprast, kā no atkritumiem rodas enerģija, iegūt zināšanas par pareizu atkritumu apsaimniekošanu gan, spēlējot dažādas spēles, gan, dodoties ekskursijās pa poligona „Ķīvītes” teritoriju.

Liepājas muzejs, Liepājas Karostas cietums

Iespēja apmeklēt cietumu un doties ekskursijā līdz pat 1.00 naktī. Kā arī bagātīga muzikālā programma ar vairāku grupu, tostarp, “Dziļi violets” piedalīšanos. Paredzētas izklaides visai ģimenei

Jaunmoku pils muzejs

Karikatūrista un interaktīvas ekskursijas pilī gida pavadībā. Muzeju naktī atvērta būs arī Jaunpils ev. lut. baznīca, Jaunpils amatu māja un Jaunpils bibliotēka.

 

foto: Shutterstock
Dobeles pilsdrupas

ZEMGALE

Andreja Upīša memoriālmāja

Interesantas sarunas par tēmu „Gastropoētika Andreja Upīša darbos” un Skrīveru Mūzikas un mākslas skolas audzēkņu muzikālās performances.

foto: Shutterstock
Āraižu ezerpils

VIDZEME

Muzeju nakts Āraišos

Iespēju nesteidzīgi izzināt senvēsturi, patveroties no mūsdienu laikmetam tik raksturīgās steigas. Ugunskura liesmas, dūdu melodijas un zinošu gidu stāsti par ezerpili un seniem laikiem padarīs šo vakaru īpašu.

Uz ugunskura vārītas Buņģa zupas baudīšana un dažādas izzinošas mācības par astronomiju, etnogrāfiju un vēsturi.

MABOCA galerija Madonā

Eksperimentālās mūzikas koncerts un izstāde. Uzstājas taivāniešu-vācu projekts „SABIWA” un korejiešu-vācu projekts „bela”. Koncertprogrammas radītas sadarbībā ar Latvijas mūziķiem – Eleonoru Kampi, Sarmu Gabrēnu, Līgu Stibi un Posverdad Trax.

Piedalās arī Skaņu meža krusttēvs Viestarts Gailītis un analogās fotogrāfijas meistare Ieva Balode.

foto: Shutterstock
Marka Rotko mākslas centrs

LATGALE

Viļaka - Ziemeļlatgales pērle

Viļakas muzejs

Muzeja ekspozīcijās – oļu apgleznošana, papīra masku gatavošana, radošās un erudīcijas aktivitātes. Muzeja putras baudīšana, kapelas „Atzele” koncerts.

Marka Rotko mākslas centrs

Fotogrāfa un gleznotāja Romāna Korovina personālizstāde „Nomirsim kopā” un vairākas citas izstādes. Plkst. 23.00 Keramiķu Alicjas Bulavkas-Fankidejskas un Dmitrija Bulavka-Fankidejska (Polija) performance – uguns skulptūra (mākslas dārzs pie Martinsona mājas)

Maltas vēstures muzejs

Pētniecisks un izzinošs ceļojums pa Maltas apkārtnes pilskalniem ar vēstures aktīvistu un konstruktoru biedrību „Kroma kolna bruoliste”, darbnīca „Seno latgaļu rotu rakstu noslēpumi. 7.-13.gs.” (vada bruolistes virsaitis Aleksandrs Lubāns), u.c. interesantas aktivitātes.

VISĀ LATVIJĀ

Dienas garumā Zvaigzne ABC grāmatnīcās īpašas atlaides grāmatām, kā arī iespēja tikties ar tautā iemīļotiem rakstniekiem. Par piedāvājumu savā tuvējā grāmatnīcā, vairāk informāziju meklē šeit.

MUZEJU NAKTS

Vairāk informācijas par šī gada programmu pieejams šeit.

Eiropas Muzeju nakts ir starptautisks muzeju pasākums, kas kopš 2005.gada ik pavasari notiek daudzās Eiropas valstīs. Līdz ar tradicionālajām ekspozīcijām notiek arī dažādi īpaši pasākumi – radošās darbnīcas, koncerti, teātra uzvedumi. Pasākums tradicionāli norit no sestdienas vakara līdz svētdienas pirmajai rīta stundai. Ieeja muzejos akcijas laikā ir bez maksas.