Viedokļi
2024. gada 21. maijs, 05:21

"Situācija ir dramatiska! Krievija uzbrūk": rakstnieks Jurģis Liepnieks par ASV palīdzību Ukrainai

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Vērtējot situāciju Ukrainas-Krievijas kara frontē, rakstnieks Jurģis Liepnieks saka, ka tajā pašreiz neko iepriecinošu nesaredz: “Kopumā šobrīd redzam tādu kā līdzsvara situāciju, bet Krievija uzbrūk un Ukraina cenšas krievu uzbrukumu bremzēt – pat ne apturēt. Tā kā situācija ir dramatiska, nekā priecīga nav.” Toties visā tajā labā ziņa ir tā, ka Eiropa beidzot ir pamodusies un vairs ar rožainām brillēm neskatās Maskavas virzienā.

ASV pēc ilgas stīvēšanās nesen beidzot apstiprinājusi palīdzības programmu Ukrainai 61 miljarda dolāru apmērā. Krievija pauzi ar palīdzības paketes apstiprināšanu izmantoja, lai pastiprināti apšaudītu Ukrainas pilsētas un mēģinātu pārraut Ukrainas aizsardzības līniju, jo ukraiņu karavīriem vienkārši sāka aptrūkties munīcija, lai atvairītu uzbrukumus. Jau likās, ka svaru kausi sāk sliekties par labu Krievijai, taču tagad beidzot Ukraina sāks saņemt tik ļoti ilgi gaidīto bruņojumu. Līdz ar to Lielais jautājums: “Vai ASV palīdzības programma spēs būtiski ietekmēt Ukrainas kara gaitu?”  To Jauns.lv uzdeva rakstniekam Jurģim Liepniekam.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Jurģis Liepnieks vērtē ukraiņu spēku izredzes uzvarēt karā pēc ASV palīdzības piešķiršanas.

Ukraina šobrīd saskaras ar ļoti daudzām un dažādām problēmām, tai skaitā arī iekšējām – sākot ar mobilizāciju un karavīru trūkumu, un beidzot ar korupciju un iekšpolitiskiem konfliktiem, norāda Jurģis Liepnieks: “Situācija ir dinamiska.” Vienlaikus mēs samērā daudz zinām un sekojam līdzi notikumiem Amerikā un Eiropā, arī Ukrainā, bet neievērotu atstājam situāciju Krievijā, bet:

“Krievija adaptējas šim te karam, tā no tā mācās un uzlabo savu sniegumu. Tādēļ situācija, manuprāt, ir diezgan drūma. Rietumi pagurst un Rietumiem ir grūtības mobilizēt nepieciešamos palīdzības apjomus. Tas izdodas, bet ar lielām, lielām grūtībām. Savukārt Krievija adaptējas karam, mācās un uzlabojas – gan taktiskos, gan tehnoloģiskajos aspektos. Ja atceramies, tad kara sākumā Krievijai vispār nebija dronu, ne sakaru, ne daudz kā cita. Tāpēc sākumā daudzos aspektos viss tai gāja tik grūti, bet nu Krievija lieliem soļiem iet uz priekšu.

Šobrīd redzam tādu kā līdzsvara situāciju. Krievija uzbrūk un Ukraina cenšas to uzbrukumu bremzēt, pat ne apturēt. Tā kā situācija ir dramatiska, nekā priecīga nav.”

Tomēr visā šajā ir arī kāda labā ziņa. Šogad redzam strauju Eiropas atmošanos, “vecajā kontinentā” ir notikusi radikāla viedokļu un situācijas izpratnes maiņa, kāda vēl nebija iedomājama pirms pāris gadiem, kad Francijas prezidents Emanuels Makrons sazvanījās ar Kremļa diktatoru Vladimiru Putinu un mēģināja kaut ko sarunāt, vai kad Vācija Ukrainai pat nepiegādāja apsolītās 5000 karavīru ķiveres, par bruņojumu nemaz nerunājot, saka Jurģis Liepnieks.

Kā Jurģis Liepnieks vērtē ukraiņu spēku izredzes uzvarēt karā pēc ASV palīdzības piešķiršanas, vērojiet Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.