foto: Ieva Leiniša/LETA
Par "aizmāršību" nodokļu deklarācijā Arta Pabrika bijušajam padomniekam piemērots naudassods
Aivars Tiesnesis un Juris Pūce.
Sabiedrība
2024. gada 14. maijs, 12:57

Par "aizmāršību" nodokļu deklarācijā Arta Pabrika bijušajam padomniekam piemērots naudassods

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

Bijušā aizsardzības ministra Arta Pabrika (LA) padomniekam Aivaram Tiesnesim prokuratūra piemērojusi 3500 eiro lielu sodu par automašīnas iegādes darījuma nenorādīšanu amatpersonas deklarācijā.

Tiesnesis ir iesaistīts kriminālprocesā par iespējamām nelikumībām armijas pārtikas apgādes iepirkumā. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šī gada sākumā no šī kriminālprocesa izdalīja un nodeva prokuratūrai kriminālprocesu par nepatiesu ziņu par mantu vai citiem ienākumiem lielā apmērā norādīšanu deklarācijā, apliecināja birojā.

Sods izdalītajā kriminālprocesā piemērots par to, ka kārtējā valsts amatpersonas deklarācijā par 2021.gadu nebija norādīts 2006.gada izlaiduma motorlaivas "Bayliner 175" atsavināšanas darījums un 2016.gada izlaiduma automašīnas "Mercedes Benz GLS 350D 4 Matic" iegādes darījums, apliecināja prokuratūrā.

Tikmēr KNAB turpina izmeklēšanu kriminālprocesā par iespējamām nelikumībām armijas pārtikas apgādes iepirkumā. KNAB šajā lietā izmeklē dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā un neizpaužamu ziņu, kas nav valsts noslēpums, izpaušanu.

Saskaņā ar "Nekā personīga" iepriekš ziņoto tiesības uz aizstāvību ir toreizējam iepirkuma komisijas vadītājam, nu jau bijušajam Nacionālās apvienības (NA) biedram Ērikam Ezeriņam, kā arī diviem bijušā aizsardzības ministra Pabrika padomniekiem Valdim Verneram un Tiesnesim. Tiesības uz aizstāvību bija arī SIA "Zītari LZ" izpilddirektoram Jurim Zeltiņam, taču viņš nesen miris.

Neminot vārdu, KNAB apliecināja vienas aizdomās turētās personas miršanas faktu. Attiecīgi patlaban tiesības uz aizstāvību ir iepirkumu komisijas loceklim, kā arī diviem bijušā aizsardzības ministra padomniekiem, no kuriem viens vienlaikus ieņēma iepirkumu komisijas locekļa amatu, norādīja birojā.

Jau ziņots, ka Rojā reģistrētais uzņēmums "Zītari LZ" 2022.gada decembrī ieguva 220 miljonus eiro vērtu līgumu par pārtikas piegādi Nacionālo Bruņoto spēku (NBS) vajadzībām turpmākos piecus gadus. Šis iepirkums izraisīja skandālu, un 2023.gada vasarā tika panākta vienošanās par līguma laušanu.

Lai ar kriminālprocesuālām metodēm pārbaudītu, vai iepirkuma procedūras laikā no 2021.gada 18.oktobra līdz 2023.gada 10.janvārim īstenoti noziedzīgi nodarījumi, KNAB 2023.gada 3.martā sācis kriminālprocesu. 

Tikmēr Ģenerālprokuratūra pārbaudē secinājusi, ka armijas vadība, parakstot līgumu ar "Zītari LZ" par pārtikas piegādi, nav izvērtējusi būtiskus organizatoriska rakstura jautājumus un nav nodrošinājusi vienotu un skaidru pārtikas piegādes līgumu noslēgšanas kārtību pārejas periodam.

Vienlaikus ir izsludināts jauns iepirkums, kurā pieteikušies 18 pretendenti. Iepirkuma uzvarētājs patlaban nav izvēlēts.

Iepirkums paredz, ka ar dažāda veida pārtikas produktiem jāapgādā 12 armijas struktūrvienības. Līguma izpildes termiņš ir 48 mēneši jeb četri gadi.