foto: Ieva Leiniša/LETA
FOTO: Saeimā svinīgi atzīmē Latvijas neatkarības atjaunošanas gadskārtu
Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa uzrunā svinīgās sēdes dalībniekus
Sabiedrība
2024. gada 4. maijs, 15:14

FOTO: Saeimā svinīgi atzīmē Latvijas neatkarības atjaunošanas gadskārtu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Saeima sestdien sanāca uz Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienas svinīgo sēdi, kurā tradicionāli aicināto skaitā ir Valsts prezidents, bijušie Valsts prezidenti, bijušie Saeimas priekšsēdētāji, Ministru kabineta locekļi, Augstākās padomes deputāti, kuri balsoja par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu, ārvalstu diplomātiskais korpuss un starptautisko organizāciju pārstāvniecību vadītāji Latvijā.

Saeimas svinīgā sēde par godu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienai; 2024. gada 4. maijā

Sēdē tradicionāli aicināts piedalīties Valsts prezidents, bijušie Valsts prezidenti, bijušie Saeimas priekšsēdētāji, Ministru kabineta locekļi, Augstākās padomes deputāti, kuri balsoja ...

gallery icon

Uzrunājot klātesošos, Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (ZZS) pauda pārliecību par stabilu Latvijas izaugsmi.

"Mūsu valsts vislielākā vērtība ir mums līdzās - tie ir mūsu cilvēki, kuri pašaizliedzīgi dara savu ikdienas darbu un nes Latvijas vārdu pasaulē. Visi kopā mēs veidojam Latviju tādu, kāda tā ir un būs," sacīja Saeimas priekšsēdētāja. Viņa arī uzsvēra, ka, atzīmējot valsts neatkarības atgūšanas svētkus, jānovērtē tas, ka Latvija ir brīva valsts, tās iedzīvotāji var brīvi runāt latviešu valodā, var brīvi ceļot, valsts ir Eiropas Savienībā (ES) un arī NATO dalībvalsts," viņa paziņoja.

Saeimas priekšsēdētāja sacīja, ka šogad tiek atzīmēti 20 gadi, kopš Latvija ir ES un NATO, un pateicās tiem, kas mērķtiecīgi un neatlaidīgi strādāja valstiskuma nostiprināšanas labad caur Latvijas dalību šajās organizācijās. "Varam salīdzināt skaitļus, ekonomiskos rādītājus, dzīves līmeni un pakalpojumu kvalitāti toreiz un tagad. Par stabilu Latvijas izaugsmi nav nekādu šaubu," sacīja Saeimas priekšsēdētāja, vienlaikus akcentējot, ka Latvijai netrūkst izaicinājumu, tostarp saistībā ar darba ražīguma stiprināšanu, digitalizāciju un efektīvu mākslīgā intelekta izmantošanu.

Saeimas priekšsēdētāja Latvijas pievienošanos NATO izcēla kā vienu no svarīgākajiem lēmumiem kopš valstiskās neatkarības atjaunošanas. Mieriņa sacīja, ka dalība aliansē ir ļāvusi Latvijai attīstīt bruņotos spēkus un garantējusi valsts aizsardzības līmeņa attīstību atbilstoši drošības situācijai pasaulē un reģionā.

"Esam apņēmušies aizsargāt mūsu valsti no pirmā centimetra! Mūsu drošības garants ir ne tikai bruņotie spēki un ieroči, bet visaptveroša valsts aizsardzība un katra pilsoņa atbildība ir piedalīties šajā sistēmā," pauda Mieriņa, tostarp uzsverot nepieciešamību stiprināt informatīvo telpu ar kvalitatīvu saturu.

Pievēršoties Krievijas agresijai Ukrainā, Saeimas priekšsēdētāja atzīmēja, ka tas ir nevis reģionāls izaicinājums, bet gan globālās drošības un stabilitātes jautājums, un arī Latvijas reakcijai uz šo agresiju jāsniedzas tālāk par militārās aizsardzības nostiprināšanu un Ukrainas militāro spēju balstīšanu.

Savukārt Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs novēlēja izjust lepnumu un radīt prieku. 

Rinkēvičs norādīja, ka 34 gados kopš mūsu valsts neatkarības atjaunošanas ir izaugusi jauna paaudze, kura autoritārismu iepazīst tikai vēstures grāmatās un ārvalstu ziņu raidījumos, nevis savā ikdienā, kura brīvību un demokrātiju uzskata par pašsaprotamām vērtībām, un kurai nav bail no sava viedokļa paušanas un patiesības.

"Kaut arī brīvība var šķist pašsaprotama, tā tāda nav. To pierāda mūsu valsts vēsture," atgādina prezidents. Viņa ieskatā, mūsu brīvība ir iestāšanās Eiropas Savienībā un NATO pirms 20 gadiem, kā arī Baltijas valstu stingrā atbalsta paušana Ukrainai. Mūsu brīvība ir iespēja pulcēties un kritizēt tad, kad kaut kas nenotiek pareizi, bet vienlaikus mums ir arī atbildība sargāt mūsu mājas, sargāt mūsu bērnu iespēju dzīvot savā Latvijā, uzsvēra valsts pirmā persona.

"Mums rūp. Tāpēc mēs strādājam. Un tieši šī paša iemesla dēļ arī svinam. Ja neatkarīga Latvija mums ir svarīga, tad mums ir jāļauj sev priecāties. Tieši tādēļ šodien, 4.maijā, aicinu ikvienu mūsu valsts patriotu Latvijā un pasaulē svinēt Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas gadadienu. Brīvā, neatkarīgā un demokrātiskā Latvijā mēs katrs varam brīvi izvēlēties. Katrs var dzīvot un svinēt tā, kā grib. Un tā ir ļoti liela vērtība," svētku uzrunā iedzīvotājiem pauž Valsts prezidents.

Viņš pateicās Augstākās Padomes deputātiem, kuri 1990.gada 4.maijā drosmīgi nobalsoja par Latvijas neatkarības atjaunošanu.

Prezidents novēlēja katram Latvijas patriotam šodien ne tikai ieraudzīt prieku, bet arī radīt un parādīt prieku tiem, kuri kaut kādu iemeslu dēļ paši to nespēj atrast. Prezidents mudina priecāties par mūsu valsti un mūsu Latvijas cilvēkiem, lai smieklu būtu vairāk nekā asaru un aizkustinājuma vairāk nekā rūpju.

"Un jo īpaši šodien - lai lepnuma vairāk nekā pieticības! Lepnuma par mūsu sarkanbaltsarkano karogu, lepnuma par mūsu zemi un mūsu Latvijas cilvēkiem," aicināja Valsts prezidents, novēlot saules mūžu Latvijai.