foto: LETA
VISC: matemātikas mācību saturā uzlabojumus varētu ieviest līdz 2026.gadam
Klase
Sabiedrība
2024. gada 23. aprīlis, 12:34

VISC: matemātikas mācību saturā uzlabojumus varētu ieviest līdz 2026.gadam

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Nepieciešamos uzlabojumus matemātikas mācību saturā varētu ieviest līdz 2026.gada 31.augustam, šādu prognozi izteica Valsts izglītības satura centrs.

Matemātikas skolotāji vairākkārt pauduši kritiku par izglītības projekta "Skola2030" programmas saturu visos klašu posmos un aicinājuši atgriezties "pie pārbaudītām matemātikas mācīšanas metodēm". Vēstulē, kas adresēta Valsts prezidentam, Ministru prezidentei, Izglītības un zinātnes ministrijai un atbildīgajai Saeimas komisijai, tās autori, Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas skolotāji, pauda bažas, ka pretējā gadījumā 9.klašu sniegums centralizētajos eksāmenos varētu būt arvien sliktāks, savukārt starp matemātikas kursu skolā un augstskolu "jau ir bezdibenis".

VISC kopā ar IZM izvērtēs, vai nepieciešams aktualizēt mācību priekšmeta "Matemātika 1.-9.klasei", pamatkursa "Matemātika I" un padziļinātā kursa "Matemātika II" programmas paraugus atbilstoši valsts izglītības standartos noteiktajiem sasniedzamajiem rezultātiem matemātikas mācību jomā, kā arī starptautiski atzītiem pētījumiem, praksē balstītiem pierādījumiem un konstatētiem faktiem mācību priekšmeta programmas īstenošanas procesā.

Balstoties uz izvērtējumu, iecerēts izstrādāt zinātniski pamatotu satura pārkārtojumu, tematu papildināšanu vai izņemšanu, kā arī aktualizēt minētos mācību priekšmeta programmu paraugus. Tiks izstrādāti arī ieteikumi, lai precizētu valsts izglītības standartos noteiktos skolēnam sasniedzamos rezultātus matemātikā. Tāpat plānots izstrādāt digitālus metodisko materiālu komplektus pedagogiem šo priekšmetu īstenošanai.

Lai īstenotu iecerēto, nepieciešamos finanšu līdzekļus varētu piesaistīt no Eiropas Savienības specifiskā atbalsta mērķa pasākuma "Pedagogu profesionālās darbības atbalsta sistēmas attīstība mācību procesa kvalitātes pilnveidei" projekta līdzekļiem.

Darba grupa varēs sākt darbu pēc tam, kad valdība apstiprinās attiecīgos Ministru kabineta noteikumus par projekta īstenošanu un noslēgsies iepirkumu procedūras. VISC lēš, ka darbus varētu uzsākt līdz nākamā mācību gada sākumam.

Līdz šim ir notikušas sarunas ar Matemātikas skolotāju asociāciju, Latvijas Universitāti un Rīgas Valsts 1.ģimnāziju par viņu iespējamo iesaisti matemātikas satura aktualizācijā un izstrādē.