foto: Inga Jākobsone/X
PVD komentējis negadījumu ar kombučas pudeles uzsprāgšanu
Sabiedrība
2024. gada 15. aprīlis, 14:14

PVD komentējis negadījumu ar kombučas pudeles uzsprāgšanu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) sniedzis komentāru par negadījumu, ko piedzīvojusi kāda sieviete, sprāgstot kombučas jeb tējas sēnes dzēriena pudelēm.

Jauns.lv jau rakstīja, ka viena pudele sprāgstot izsita caurumu griestos, otra trāpīja sejā, laimīgā kārtā ne acī. Cietušās draudzene Inga Jākobsone soctīklā X raksta: “NEKAD nepērciet šo sūdu!” 

Komentāros savā pieredzē dalās arī citi. Ilze Medne raksta: “Arī man uzsprāga, uz plaukta stāvot, pilnīgi negaidīti. Rokās bija bērns, un es saņēmu pudeles stiklu pa pakausi. Laikam bija par siltu temperatūra. Bet labi, ka viss beidzās labi. Māja bija pilna ar stikliņiem vēl ilgi.”

Eduards vēsta, ka viņa kolēģim darbā šā dzēriena pudele atstāta uz galda un naktī uzsprāga: “No rīta atnācām un nesapratām, kas notika. Tad skatījāmies kameru ierakstus, jo neticējām, ka pati uzsprāga. Labi, ka tas notika agri no rīta, nevis dienas laikā, kamēr strādāja.”

foto: Inga Jākobsone/X

Mārai Polei kombuča pirms apmēram sešiem gadiem uzsprāga naktī ledusskapī: “No rīta, atverot ledusskapi – viss sīkās lauskās, salātgalva bija sadzīta pilna ar mazām stikla lauskām. Viss ledusskapja saturs izmetams.”

Ilze Lejasbuda, PVD Augu izcelsmes produktu, dzērienu un bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības daļas vecākā eksperte, atbildē Jauns.lv norāda: “Jebkurš pārtikas produkts visos tā aprites posmos jeb, citiem vārdiem sakot, no brīža, kad tas pamet ražošanas uzņēmumu – transportējot, tirgojot, pēc iegādes, ir jāuzglabā tādos apstākļos, kā norādījis ražotājs. Ja produkts kādā no posmiem nav uzglabāts pareizi, var sākties tā bojāšanās process.”

Dienestam nav zināmi visi notikušā apstākļi, tāpēc nekādus secinājumus par notikušo izdarīt nevar, taču PVD veiks pārbaudi dzēriena ražošanas uzņēmumā. Līdz šim dienestā par šo produktu sūdzības saņemtas nav.

Konkrētā ražotāja, SIA “LKOM” mājas lapā norādīts, ka “Dzīvības dzēriens” ir dzīvs, termiski neapstrādāts un dabīgi raudzēts, saglabājot labvēlīgos mikroorganismus. Šis ražojums ir nepasterizēts, glabājams tikai divu līdz sešu grādu temperatūrā, kamēr pasterizētu varot glabāt istabas temperatūrā, pat līdz 25 grādiem un 360 dienas.

Tomēr, kā liecina aprakstītā pieredze, sprāgst arī ledusskapī vēsumā.  Uzņēmuma vadītājs Miķelis Isajevs, lūgts komentēt notikušo, atbild: “Esam informēti un komunicējam ar otru pusi. Situācija tiek risināta, cēlonis meklēts. Tikmēr atgādinām un aicinām ikvienu rūpīgi iepazīties ar produktu uzglabāšanas un lietošanas instrukciju, kuru paredz ražotājs.”