No ziemas miega mostas Matīsa tirgus

Trešdien, 10. aprīlī, bija pirmais īstais siltais un saulainais šī pavasara trešdienas vakars, kad Rīgā, Vidzemes tirgū, ar sparu varēja ...

gallery icon
Sabiedrība
2024. gada 12. aprīlis, 06:11

FOTO: atsākas rosība Vidzemes tirgus nakts tirdziņā: ko tur var nopirkt, un kādas ir cenas?

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Vidzemes tirgū pēc drēgnā laika un pavasara atnākšanas atsākusies rosība iktrešdienas nakts tirdziņā. Ja pagājušās nedēļas trešdienā, kad bija sniegs un tirgotāji slēpās nojumēs un teltīs, tad šonedēļ jau tur valdīja pavasarīga rosība, veidojās rindas un neviens nesteidza pēc iespējas ātrāk iepirkties un doties mājās. Vidzemes tirgus apmeklējums daļai apkaimes iedzīvotāju kļuvis par neatņemamu trešdienas rituālu, ko devās lūkoties arī Jauns.lv.

foto: Rojs Maizītis
Dāvis no Lēdurgas Ķipkalniem piedāvā dažādu veidu medu.

Stādu tirgotājs Ilgvars Zeltiņš no Lielplatones Jauns.lv atklāja, ka andalēšanās Vidzemes tirgū ir izdevīga – nav kā ikdienas Nakts tirgū Centrāltirgū, kur pircēji bieži vien paiet garām tirgotāju stendiem. Uz Vidzemes tirgu vietējie jau nāk ar nodomu kaut ko nopirkt, nevis izskriet cauri un paskatīties, ko un par cik pārdod. Apkaimes iedzīvotājiem jau par savdabīgu rituālu kļuvis tirgu apmeklēt katru trešdienas vakaru, esot izveidojis stabils pircēju loks, cilvēki „no malas” te ieklīst salīdzinoši reti.

Pirms nedēļas, kad no gaisa krita gan lietus lāses, gan sniega pārslas, gan bijis tā panīkulīgi, bet šonedēļ jau esot skaidrs, ka nāksies tirgoties pat ilgāk pēc oficiālā darba laika beigām – astoņiem vakarā. Kundes būšot!

Arī bitenieks Dāvis no Lēdurgas Ķipkalniem piebalso: „Kad pienāk pavasaris, cilvēku paliek vairāk. Pagājušajā trešdienā gan bija grūtāk, tirgotāji turējās teltīs, bija briesmīgi laikapstākļi un daži tirgotāji mājup posās jau ap septiņiem vakarā. Kopš pagājušā gada vasaras, kad šeit sāka darboties Nakts tirgus, klienti jau savākušies: nāk pēc gaļas, medus un citām lietām.”

foto: Rojs Maizītis
Trešdienas vakari Vidzemes tirgus apkaimes iedzīvotājiem kļuvuši par īpašiem: tad viņi uz tirgu iet ne tikai iepirkties, bet arī satikties ar kaimiņiem, pastaigā un izbaudīt īpašo andeles gaisotni, kā arī panašķoties ar kādu kārumu.

Vasarā un rudenī tirgotāju un cilvēku šeit būšot kā jūra, tāpat kā pērn, atzīst Jauns.lv uzrunātie tirgotāji, kuri nesūdzas par pircēju trūkumu. Pie daža laba stenda, kur tirgo desas un kūpinājumus, kuri ir par pāris eiro lētāki nekā pie konkurentiem, izveidojas pat pamatīga rinda. Ir arī zivju piedāvājums no jūrmalciemiem. Var nopirkt arī kādu smeķīgu dāvanu – dāvanas komplekts ar mājās brūvētu šņabja blašķīti - par 13 eiro, bet kazas siera ķondzelīte – trīs eiro. Plašs piedāvājums arī dārza mīļotajiem.

Zemnieku produkcijas piedāvājums vēl salīdzinoši paknaps, bet drīz vien - pāris nedēļu laikā, tas noteikti palielināsies, kad tirgotāji apjautīs, ka stāvēt āra tirgus placī vairs nav tik drēgni kā pirms nedēļas. Kartupeļi - no puseiro līdz eiro kilogramā, sīpoli – eiro kilogramā, sīpolloki – eiro par 100 gramiem, mājas vistu olas - no trīs līdz pieciem eiro par desmitnieku.

Šeit iepirkšanās nav ierasta rutīnas, jo tirgus placī skan latviešu popmūzikas ieraksti un te var nobaudīt arī kādu neierastu našķi, sākot no karstām augļu bumbiņām biezpienā un beidzot ar kvasa glāzi no lielās dzeltenās mucas.

Vidzemes tirgus laiku lokos: vēsturisks foto

Savulaik viens no lielākajiem un greznākajiem Latvijas tirgiem – Vidzemes jeb Matīsa tirgus 18. oktobrī atzīmē savu 121. dzimšanas dienu ...

gallery icon

Jauns.lv jau rakstīja, ka pagājušajā vasarā, kad Vidzemes tirgus pārgāja pašvaldības uzņēmuma „Rīgas nami” pārvaldībā, tur ik trešdienas vakaru uzsāka vietējo zemnieku nakts tirdziņu. Uzņēmums sāka strādāt pie Vidzemes tirgus atdzīvināšanas programmas, lai iedvestu dzīvību teritorijā, kurā gadu gadiem valdīja drūma pamestība. Pagaidām gan rosība tajā ir tikai trešdienas pēcpusdienās. Jauns.lv novēroja, ka uz Vidzemes jeb Matīsa tirgu dodas ne tikai iepirkties, bet arī, lai dotos pastaigā ar bērniem un satiktos ar kaimiņiem. Pārējās dienās gan šī teritorija nav tik pievilcīga. Paviljoni slēgti un milzīgajā tirgus placī ir tikai uz abu roku pirkstiem saskaitāmi tirgotāji.

Gada sākumā „Rīgas nami” paziņoja, ka šogad plānots vienoties ar Rīgas domi par efektīvu un rīdzinieku vēlmēm atbilstošu Vidzemes tirgus darbības modeli. Stratēģija paredz turpmāko piecu gadu laikā uzņēmuma nekustamo īpašumu apsaimniekošanas un pārvaldīšanas projektos kopumā investēt 27 miljonus eiro, no tiem ap sešiem miljoniem tieši Vidzemes tirgū.