Jaunākā nelaime Rīgas pilī uzjundī negantu joku vilni tviterī. Pie vainas esot spoki
Vēl tikai pirms mēneša applūda pils Baltā zāle.
Sabiedrība
2017. gada 10. februāris, 11:40

Jaunākā nelaime Rīgas pilī uzjundī negantu joku vilni tviterī. Pie vainas esot spoki

Jauns.lv

Izskanot ziņai, ka pagātnē ugunsgrēku un plūdu plosītajai Rīgas pilij nu ir nokritusi arī lustra, sociālo tīklu lietotāji vairs nespēj klusēt un norāda, ka notiekošais vēsturiskajā ēkā jau sāk atgādināt traģikomēdiju. 

Par notikušo pilī vakar paziņoja VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pārstāvis Arnis Blodons, norādot, ka šīs lustras stiprinājums atradās vēsturiskajā pārsegumā, kas netika pārbūvēta pils rekonstrukcijas laikā. 

"Stiprinājuma āķis atdalījās un lustra nokrita. Pieaicināsim speciālistu, kas pārbaudīs, kādu iemeslu dēļ stiprinājums neizturēja. Nokritusī lustra ir bojāta, bet zaudējumu apjomu varēs noteikt pēc pārbaudes," sacīja Blodons.

Incidentā nav cietušo un tas nekādā veidā neesot ietekmējis Valsts prezidenta kancelejas darba kārtību.

Jānorāda, ka janvārī applūšanas dēļ pamatīgi cieta pils lepnums  - Baltā zāle, kuru nesaudzēja arī pirms dažiem gadiem notikušais ugunsgrēks. VNĪ pārstāvis Mārtiņš Tols norādīja, ka incidents nodarījis vairāku desmitu tūkstošu eiro zaudējumus. 

Baltā zāle tiek uzskatīta par vienu no pils lepnumiem. Tā kā līdz 1917.gadam tā bija reprezentatīvākā zāle, to sauca par Cara (Ķeizarisko) zāli. Tā savu šā brīža nosaukumu ieguva gaišā noformējuma dēļ pirmās Latvijas brīvvalsts laikā. Zāle celta 1818.gadā virs pils zirgu staļļiem pēc guberņas arhitekta Fridriha Kristiāna fon Breitkreica projekta. Rīgas pils ugunsgrēkā visvairāk cieta tieši Baltā zāle, kuras pārsegums bija pilnībā sadedzis.

Vislielākā nelaime Rīgas pili piemeklēja 2013.gadā, kad ugunsnelaimē stipri tika bojātas pils vēsturiskās vērtības. 

Kasjauns.lv/LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA, Ieva Čīka/LETA, aculiecinieku foto