foto: Valsts robežsardze
Tukumā uzdarbojas “sarkanā banda”, kontrabandisti ar pleznām un šausmīgais balkons Ventspilī: kriminālā province
Joku diena diviem cigarešu kontrabandistiem Ūdrīšu pagastā sākās bez jokiem – viņus „sašņorēja” pārdesmit metrus no Daugavas krasta, uzreiz pēc tam, kad viņi ar smēķu saiņiem bija izniruši no upes.
112
2024. gada 9. aprīlis, 05:35

Tukumā uzdarbojas “sarkanā banda”, kontrabandisti ar pleznām un šausmīgais balkons Ventspilī: kriminālā province

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Visā Latvijā pēdējās nedēļas laikā uzdarbojušies vides piesārņotāji gan pilsētās, gan lauku pagastos. Tā Tukumam naktī no pirmajām uz otrajām Lieldienām uzbrukusi “sarkanā ķēpātāju banda”, kura ar bezjēdzīgiem ķecerējumiem “izrotājusi” ne tikai ēku sienas un automašīnu sānus, bet pat gājēju ietvi.

Ainažos skādi gan cilvēkiem, gan skudrām nodarījuši huligāni, kuri izpostījuši tikai pirms gada ierīkoto Skudru taku pilsētas dabas parkā. Nesmukums noticis arī Pelču mežā Kuldīgas novadā, kur piesārņotāji izmetuši kaudzes ar būvgružiem, kas nepatīk ne tikai cilvēkiem, bet arī tikko no ziemas miega modušamies skudrām. Rēzekniešus pašvaldība nevar atradināt no niķa izmētāt lielgbarīta atkritumus pie sadzīves atkritumu urnām.

Bet Ventspils pašvaldība jau vairākus gadus no netikumiem nevar atradināt kādu Brīvības ielas nama iedzīvotāju, kurš nu uz sava otrā balkona sastutējis krāvumu ar melniem polietilēna maisiem, kuros Dievs vien zina kas iekšā sabāzts. Toties savu noziegumu nu nāksies pārdomāt cigarešu kontrabandistiem, kurus robežsargi Ūdrīšu pagastā sagaidīja Daugavas krastā līdzko viņi ar kontrabandas baltkrievu smēķu saiņiem iznira no upes.

Ventspilniekus tracina maisi uz Brīvības ielas balkona

foto: Ventspils nekustamie īpašumi
“Ventspils nekustamo īpašumu” interneta mājaslapas Brīvības ielas 17 nama profilā “nelaimīgais” otrā stāva balkons nav redzams: tas noslēpts aiz kuplojošā koka.

Jau vairākus gadus ventspilniekus tracina kāds neadekvāts Brīvības ielas 17 nama otrā stāva iemītnieks, kurš bojā omu ne tikai kaimiņiem, bet arī visas ostas pilsētas skatu. Viņš savu apartamentu fasādes skatu “izrotā” ar visnotaļ nepievilcīgām instalācijām, ar kurām neviens nevar tikt galā.

Pirms pāris gadiem TV3 raidījumam “Bez Tabu” ventspilnieki žēlojās, ka dzīvokļa īpašnieks jau vairāk nekā gadu nav spējis iestiklot virtuves logus un tādējādi saldējot visus visus mājas iedzīvotājus. Nama apsaimniekotājs vien spējis no ārpuses logus aizklāt ar plēvi. Saimnieks tobrīd bija uzsācis attiecību skaidrošanu ar būvnieku, kurš pēc viņa pasūtījuma esot izgatavojis mazāka izmēra logus nekā nepieciešams - kamēr risinājumu neradīšot, tikmēr arī stiklu nebūšot. Risinājuma nav joprojām.

Bet tas nav vienīgais “nesmukums”. Viņš sava dzīvokļa durvis bija nokrāsojis spilgti lillīgas un tās aprakstījis ar skricelējumiem kirilicā, kuros netrūka arī lamuvārdu, kas it kā esot aizsardzība pret zagļiem.

foto: ventasbalss.lv
Ventspils Brīvības ielas 17 otrā stāva balkons ar melno maisu kaudzi kļuvis slavens. To plaši aprakstījis laikraksts “Ventas Balss”.

Nu papildus šīm problēmām nākusi klāt vēl viena. Ventspils pašvaldības mājaslapā kāds iedzīvotājs vietvarai jautā: “Brīvības ielā 17 viens otrā stāva balkons divu metru augstumā ielas pusē ir aizkrauts ar melniem maisiem. Ņemot vērā, cik cimperlīgi mūsu pilsētā attiecas pret tīrību, vai šādi ir pieļaujams?”

SIA “Ventspils nekustamie īpašumi” atbild, ka “pārvaldniekam šī situācija ir zināma, un dzīvokļa īpašnieki ir aicināti sakārtot balkonu un novākt maisus.” Tomēr nekas nav mainījies un problēmai pievērsies vietējais laikraksts “Ventas Balss”.

Avīze raksta, dzīvokļa kopīpašniekiem – dzīvokļa iemītniekam un viņa meitai - jau divas reizes piemēroti administratīvie naudas sodi par pilsētas teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumos minēto nosacījumu neievērošanu (un šie sodi rakstāmi nevis ar divciparu, bet ar trīsciparu skaitli), kas nosaka, ka katram ēkas īpašniekam, valdītājam vai lietotājam ir pienākums uzturēt kārtībā ēkas logus, durvis, lodžijas, balkonus un skatlogus (par tā neievērošanu var uzlikt sodu līdz 210 eiro).

“Ventspils nekustamo īpašumu” tehniskais direktors Valdis Lesiņš “Ventas Balsij” pastāstīja, ka nevienu no uzliktajiem sodiem dzīvokļa kopīpašnieki pagaidām nav samaksājuši: “Ja nesamaksās ne pirmo, ne otro sodu, tad lieta tiks nodota piedziņai tiesu izpildītājam”. 

Viņš atzīst, ka mājas pārvaldniekam risināt situāciju ar šī dzīvokļa īpašnieku un sarunu ceļā panākt, lai viņš melnos maisus no balkona aizvāc, ir sarežģīti, ja ne neiespējami – dzīvokļa iemītnieks nevienu dzīvoklī nelaiž vispār vai arī nelaiž tālāk par virtuvi: “Mēs kā pārvaldnieki arī nevaram iet dzīvokļa teritorijā, ja īpašnieks mūs nelaiž, mēs esam mēģinājuši pierunāt vairākkārt.” Tāpat neesot zināms, kas tad īsti šajos melnajos maisos esot sapakots.

Arī virtuves logs joprojām nav iestiklots – stikli stāvot pieslieti pie virtuves sienas un dzīvokļa īpašnieks tos ielikt solījies tikai tad, ja viņam kāds samaksās 240 eiro; tas ir tik, cik viņš iztērējis par logu meistaru darbu. Namu apsaimniekotājs esot vērsies pie pārējiem ēkas iedzīvotājiem, lai viņi samet šos 240 eiro, bet viņi esot attiekušies.

Rēzekniešus nespēj atradināt no niķa izmētāt “lielgabarītu”

foto: Rēzeknes pilsētas pašvaldība
Rēzeknes pašvaldības uzņēmums „Rēzeknes namsaimnieks” nespēj pilsētniekus atradināt no niķa pie sadzīves atkritumu konteineriem izgāzt lielgabarīta atkritumu kaudzes.

Rēzeknes pašvaldības uzņēmums „Rēzeknes namsaimnieks” uztraucies: „Iestājoties labvēlīgākiem laikapstākļiem, SIA “Rēzeknes namsaimnieks” uzsāka ikgadējo pagrabtelpu un bēniņu uzkopšanu, ko paredz ugunsdrošības noteikumi. Neskatoties uz to, ka konkrētas daudzdzīvokļu mājas iedzīvotāji tiek savlaicīgi informēti par gaidāmajiem darbiem, “Rēzeknes namsaimnieks” brīdina, ka jebkādas mantas, kas tiek uzglabātas vai atstātas ārpus “šķūnīšiem” pagrabstāvā vai bēniņos, klasificējas kā atkritumi un tiks izvestas. Lai novērstu nepatīkamas situācijas, lūgums savākt savu mantu, ja tā jums ir vajadzīga.

Kā vienmēr aktuāla ir problēma ar lielgabarīta atkritumiem, ko māju iedzīvotāji iznes pie konteineriem (dīvānus, klozetpodus, vecos logus un tamlīdzīgi). Jāatceras, ka lielgabarīta atkritumus izved par papildus maksu, kas tiek iekļauta atkritumu apsaimniekošanas rēķinā.”

Ūdrīšos notver cigarešu kontrabandistus ar pleznām

foto: Valsts robežsardze
1. aprīļa rītā robežsargi Krāslavas novadā, Daugavas krastā, aizturēja pamatīgu „zemūdens kontrabandas” cigarešu apjomu.

Valsts robežsardze 1. aprīļa agrā rītā Krāslavas novada Ūdrīšu pagastā notvēra divus cigarešu kontrabandistus, kuri mūsu valstī no Baltkrievijas centās ienest divus lielus saiņus ar 2250 cigarešu paciņām - 30 000 cigarešu “NZ Gold” un 15 000 cigarešu “Queen” ar Baltkrievijas akcīzes markām. Tāpat pie kontrabandistiem atradās niršanai paredzētais hidrotērps, kā arī pleznas. Viņi ar polietilēna plēvē ietītajiem saiņiem ar kontrabandas cigaretēm bija pārpeldējuši Daugavu.

„Veicot informācijas pārbaudi par tabakas izstrādājumu nelikumīgu pārvietošanu, Valsts robežsardzes Daugavpils pārvaldes robežsargi Ūdrīšu pagastā, apmēram 20 metrus no Daugavas upes krasta, konstatēja divus Latvijas pilsoņus, kuri pārvietoja polietilēna plēvē ietītus saiņus ar kontrabandas cigaretēm.

Uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 221. panta trešās daļas (par tabakas izstrādājumu nelikumīgu pārvietošanu, kas izdarīta lielā apmērā). Par minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu likums paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas,” vēsta robežsargi.

Tukumam uzbrukuši “sarkanie ķēpātāji”

Naktī no pirmajām uz otrajām Lieldienām, no 31. marta uz 1. aprīli, tukumniekiem bija uzbrukusi kāda ķēpātāju banda, vēsta “Neatkarīgās Tukuma Ziņas”:

“Darba nedēļa daudziem Tukumā iesākās ar nepatīkamu pārsteigumu – vairākas ēkas Meža un Raudas ielā, tāpat kā kāda automašīna, kas novietota stāvēšanai ielas malā, tikusi pie sarkanas krāsas ķēpājumiem. Kā pastāstīja Tukuma novada pašvaldības policijas priekšnieks Armands Hohfelds, tas, acīmredzami, ir kādas jauniešu kompānijas darbs.

Tas, cik  liela skāde kopumā nodarīta,  nav vēl aplēsts, taču zināms, ka bojāti ir gan pašvaldības, gan arī privātīpašumi. Tapuši un vēl top iesniegumi arī Valsts policijā par to, ka šie “mākslas darbi”  radījuši materiālus zaudējumus. Notikušā apstākļi un arī vaininieki tiek skaidroti, taču, ja ir kāda papildu informācija, iedzīvotājiem lūgums vērsties pašvaldības policijā pa tālruni 63125050 vei e-pastu: policija@tukums.lv.”

Interneta komentāros tukumnieki dalās ar ierakstiem, ka tonakt pilsēta piedzīvojusi pamatīgu “sarkano ķēpātāju” uzbrukumi: apkrāsotas arī sienas Kurzemes ielā un pat trotuārs pie 2. vidusskolas.

Pelču pagastā un Ainažos posta mežus

foto: Kuldīgas novada pašvaldība
Kuldīgas novada Pelču mežā melnos polietilēna maisos izgāzts lērums būvgružu un vairs nevienam nevajadzīga stikla vate.

Bet ne tikai Tukuma pusē uzdarbojas vides postītāji un piesārņotāji. Tādi, diemžēl, ir visā Latvijā.

Kuldīgas novada vietvara vēsta: “Pašvaldības policija ir saņēmusi iedzīvotāju sūdzības par Kuldīgas novada Pelču pagasta mežā, netālu no centra, izmestajiem atkritumiem – būvgružiem un stikla vati polietilēna maisos. Policija ir apsekojusi notikuma vietu, fiksējusi pārkāpumu un veikusi visas nepieciešamās darbības, lai identificētu pārkāpēju.

Lai novērstu šāda veida prettiesisku rīcību, pašvaldības policija aicina atsaukties aculieciniekus, kuri ir manījuši, ka atkritumi tiek izmesti mežā.  Tāpat pašvaldības policija aicina ziņot, ja kāds atpazīst savus atkritumus, kuri nodoti uzpircējiem, taču tā vietā, lai tos novirzītu attiecīgajām iestādēm, tikuši izmesti mežā.

Pašvaldības policija izsaka pateicību iedzīvotājiem, kuri ir ziņojuši par personu neapzinīgu rīcību, izmetot atkritumus tam neparedzētās vietās. Ceram, ka arī citi iedzīvotāji nepaliks vienaldzīgi, jo tikai ar kopīgiem spēkiem varam padarīt mūsu novadu tīrāku, drošāku un sakoptāku. Par gadījumiem, kad ievērojat, ka Kuldīgas novada mežos vai nomaļās vietās kāds ir izgāzis sadzīves atkritumus vai būvgružus, aicinām ziņot pašvaldības policijas patruļai pa tālruni 28881288 vai sūtot ziņu/attēlus “WhatsApp” aplikācijā.”

Savukārt ainažniece Guna Gailume “Facebook” ir nobēdājusies, ka aizvadītajās brīvdienās vandaļi izpostījuši tikai pirms gada Meža dienās Ainažu dabas parkā ierīkoto Skudru taku:

“Kas notiek? Kam traucēja? Izskatās tikko šis vandalisms noticis! Varbūt Limbažu novada pašvaldības policijai der izbraukt Ainažus? Visa Skudru taka izpostīta!”