foto: Navessala.lv
Gatavojas noslēpumainā Daugmales pieminekļa simtgadei
Piemineklim šogad atzīmēsim 100 gadu jubileju.
Novadu ziņas
2024. gada 26. marts, 15:39

Gatavojas noslēpumainā Daugmales pieminekļa simtgadei

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Nāves sala ir vēsturiska vieta Daugavā netālu no Daugmales, kur norisinājušies smagi Pirmā pasaules kara notikumi. Šogad tiks atzīmēta Nāves salas pieminekļa "Nāves salas aizstāvjiem" simtgade. Kas ir šis noslēpumainais piemineklis, un kāpēc ir vērts šo vietu apmeklēt.

Nāves sala - noslēpumaina vieta Ķekavas novadā

Sala atrodas Daugmales pagastā, Daugavas vidū. Tās nosaukumu devuši karavīri, par godu Pirmā pasaules kara laikā kaujās kritušajiem kareivjiem. Kaujas bijušas sīvas un nežēlīgas - vācu armija šeit izmantojusi arī indīgo gāzu uzbrukumus. Kopumā visa Pirmā pasaules kara laikā šeit krita 145 latviešu strēlnieki.

foto: Navessala.lv
Ierakumi Nāves salā.

Par izrādīto varonību kaujās Nāves salā 16 latviešu strēlnieki saņēma augstāko Latvijas militāro apbalvojumu – Lāčplēša Kara ordeni. Kaujas Nāves salā aprakstījis arī Aleksandrs Grīns savā darbā "Dvēseļu putenis".

Tolaik šeit bija pussala 3 km garumā un 1,5 km platumā Daugavas kreisajā krastā, kas oficiāli tika saukti par ikšķiles priekštilta nocietinājumiem, un tās teritorija ar nelielo Līves muižu atradās Kurzemes guberņas sastāvā. Pēc Rīgas HES ūdenskrātuves uzpludināšanas pussala izveidojusies par salu.

foto: Navessala.lv
Šobrīd Nāves sala ir salu grupa, kas izveidojās pēc Rīgas HES ūdenskrātuves uzpludināšanas.


 

foto: Navessala.lv
Uz salas iespējams nokļūt tikai izmantojot ūdens transportu.

Šobrīd par pagātnes notikumiem vēsta vien piemineklis Nāves salas aizstāvjiem, septiņu nezināmo karavīru kaps un ierakumi. Sala kopumā ir divus kvadrātkilometrus liela un, lai nokļūtu līdz tai, nepieciešama laiva vai cits ūdens transporta līdzeklis. Salā ekskursantiem uzstādīti informatīvie stendi un ierīkotas piknika vietas. 

foto: Navessala.lv
Ierakumi Nāves salā.



Pieminekli, kuram šogad 27. jūlijā atzīimēsim 100 gadu jubileju, Nāves salas aizstāvjiem 1924. gada 27. jūlijā atklāja valsts prezidents Jānis Čakste. Tā autori ir Eižens Laube (1880-1967) un Artūrs Galindoms (1894-1966). Tas bija Latvijā pirmais Pirmā pasaules kara un Brīvības cīņu atcerei veltītais piemineklis.

Tapusi arī dokumentālā īsfilma

Par salu 2022. gadā uzņemta arī dokumentāla īsfilma “Izgaismo Nāves Salu”, kurā atklāta baisā patiesība par šo vēsturiski nozīmīgo vietu.

Filmēšanas ietvaros Ķekavas novada iedzīvotāji sarūpēja vairāk nekā četrus tūkstošus svecīšu, kuras tika iedegtas Lāčplēša dienā uz Nāves salas esošajā laukumā pie pieminekļa, tādejādi godinot latviešu strēlniekus, kas uz šīs salas cīnījās. Salas izgaismošanu var redzēt īsfilmas noslēgumā.

Nāves salā aicina uz Lielo talku un svinībām

Kā viena no iespējām apmeklēt salu, ir aicinājums 13. aprīlī pievienoties Lielajai talkai. Iepriekš piesakoties, talkotājiem tiks nodrošināts ūdenstransports uz salu. 

Savukārt, 27. jūlijā Nāves salā ar ekskursijām, darbnīcām un koncertu tiks atzīmēta pieminekļa simtgade.

foto: Navessala.lv
Ķekavas novada iedzīvotāji sarūpēja vairāk nekā četrus tūkstošus svecīšu, kuras tika iedegtas Lāčplēša dienā uz Nāves salas esošajā laukumā pie pieminekļa.