foto: Shutterstock
Aģents pret fašismu un medmāsa, kura gaida latviešu iznīcību. Kā izskatās mūsdienu "agresīvais komentētājs"?
Valsts drošības dienesta (VDD) pārskatā teikts, ka preventīvas pārrunas pērn veiktas ar 400 agresīvu komentāru, ierakstu un videomateriālu autoriem.
Sabiedrība
2024. gada 21. marts, 05:58

Aģents pret fašismu un medmāsa, kura gaida latviešu iznīcību. Kā izskatās mūsdienu "agresīvais komentētājs"?

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Dzīvo Rīgā vai Pierīgā, vecumā no 30 līdz 49 gadiem, vīrietis, nepilsonis vai bijušais nepilsonis - tāds, saskaņā ar Valsts drošības dienesta (VDD) nupat publicēto gada pārskatu, ir vidējais Krieviju slavinošais, agresīvais komentētājs.

No drošības iestādes pārskatā minētā apraksta var noprast, ka šādus komentētājus galvenokārt raksturo trīs lietas:

vecums, kas, visticamāk, nozīmē interneta pratību, lai iekļūtu "TikTok", bet ne lai spētu saprast, kuri informācijas avoti būtu adekvāti reālu ziņu iegūšanai par pasaules norisēm;

daudz brīva laika, ko sniedz bezdarba faktors;

dzīves apstākļi, kuros alkohols un "krievu pasaule" vilina vairāk nekā izglītība un emocionālā inteliģence.

Te gan uzreiz ir jāpiebilst, ka ne visiem agresīvajiem komentētājiem atbilst it visas iepriekš minētās pazīmes.

Bez šaubām netrūkst tādu, kuri Kremļa propagandu labprāt patērē un internetā naidu izliek gan skaidrā prātā, gan darba laikā un vietā, gan arī apzinoties, ka tā ir nevis patiesība, bet uzbrukums Rietumiem informatīvā kara ietvaros.

Neskatoties uz to, apkopojam aizvadīto mēnešu pamanītākos, dažos gadījumos pat medijos izgaismotos interneta kliedzējus, par kuriem atgādina drošībnieku ieskicētais "agresīvā komentētāja" profils.

"Aģents 007" pret "Latvijas fašismu"

Latvijas "TikTok" ārēs aktīvs ir arī kāds Latvijas krievvalodīgais no Daugavpils, kurš internetā sevi [iespējams, atbilstoši] piesaka kā "Agentbro007".

Vīrietis jau vairākus gadus vēršas pie saviem sekotājiem, ģērbies, var teikt, militāristiskā manierē, var teikt, kā vidējais 9. maija pasākumu apmeklētājs, un krievu valodā pauž sašutumu par Latvijas, latviešu attieksmi pret PSRS vēsturi un mūsu valsts politiku.

Īsu brīdi pirms 14. Saeimas vēlēšanām "tiktokeris" aicināja visus iesaistīties “Latvijas denacifikācijā”, pārfrāzējot Krievijas agresoru lietoto un Vladimira Putina ieviesto jēdzienu "Ukrainas denacifikācija".

Viņaprāt, Latvijas lielā problēma ir tā, ka pie varas ir "nacisti un fašisti":

Puisis ar domubiedriem, bet bez ieročiem

"Man ir domubiedri, bet nav ieroču. Dodiet ieročus un es te visus aplikšu!" tā savulaik kādā interneta sarunā izteicās kāds krieviski runājošs vīrietis no Rīgas.

Tobrīd viņš to vēl nesaprata, taču vīrietis sarunājās ar atpazīstamu Ukrainu atbalstošu interneta personību, kurš jau labu laiku "troļļo" un atmasko Krievijas atbalstītājus.

Šajā interneta kanālā ne reizi vien izgaismoti tie Putina karaspēka gaidītāji, kuri dzīvo Latvijā.

Konkrētajā sarunā vīrietis atkārtoti pauda, ka viņam "apnicis gaidīt Latvijā krievu pasauli" un viņš esot gatavs "jebkādā veidā iesaistīties", lai tikai pietuvinātu to momentu, kad Krievijas bruņotie spēki beidzot palūkosies Baltijas virzienā.

Agresīvajam vīrietim tik tiešām arī izdevās sasniegt dzirdīgas ausis drošības struktūrās, taču viņam par nelaimi – tajās, kuras sargā Latviju.

Īsi pēc video parādīšanās internetā kļuva zināms, ka VDD ir aizturējis šo agresīvo Krievijas kara atbalstītāju un Latvijas "denacifikācijas" gaidītāju.

Medmāsa, kura cer sagaidīt Putina bumbas

Šī nu būs pirmā acīmredzamā deviācija no "agresīvā komentētāja profila", jo konkrētajā gadījumā ir runa par sievieti, nevis vīrieti.

Taču nepieminēt vismaz iepriekš AS "Veselības centru apvienība" strādājušās medmāsas Tatjanas Kominas izpausmes "Facebook" vienkārši nevar.

Sieviete, būdama medicīnas darbiniece, vēlēja latviešiem karu, nāvi un Putinu. Maigākais no viņas novēlējumiem, domājams, bija par "vieglām smiltīm".

„Lai tev vieglas smiltis... latviešu maita,” pa pusei krieviski, pa pusei latviski teikts kādā no viņas sarakstēm iekš "Facebook".

"Ceru, ka Putins arī Latviju sabombardēs. [...] Tu taču neesi cilvēks, tu esi tārps, tu esi pret pieminekli, kaut tu un tavi bērni nosprāgtu," teikts citā gadījumā, kad Komina aizstāvējusi nu jau nojaukto PSRS okupantu pieminekli Pārdaugavā.

"Latvieši ir idioti, bija un būs, tikai danco un dzied. Kaut tu, maita, līdz kāzām neizvilktu. Ejiet jūs latvieši na**j," turpināja agresīvo ziņu autore.

"Krievs", kurš "ies līdz galam"

Vēl 2023. gada sākumā VDD aizturēja kādu Krievijas atbalstītāju, kura aktivitātes interneta vidē ilgākā laika periodā bija vērstas uz naida izraisīšanu pret latviešiem un ukraiņiem, kā arī Krievijas uzsāktā kara pret Ukrainu attaisnošanu un slavināšanu.

Šī persona bija citiem cītīgākiem sociālo tīklu politiskā, margināļu satura patērētājiem iespējams zināmais Edgars Bleiders.

Vīrieša sociālajos tīklos ievietotajos video pamatā atražots Kremļa naratīvs par demokrātijas trūkumu Latvijā.

Video Bleiders latviešu un krievu valodā stāstījis, ka "Latvijā nav brīvības" un iestājies par Latvijas-Krievijas sadarbību. Vīrietis arī pārdzīvoja par Uzvaras pieminekļa nojaukšanu Rīgā.

Pēc redzētā Uzvaras parkā viņš vēl 2022. gadā ievietotā video norādīja, ka tagad Latviju atzīstot par "neonacistisku - ultra naida kurināšanas valsti".

Bleiders esot piedzimis "1989. gada Latvijā", un viņam licies, ka valstī valda miers un saticība, taču viņš esot "33 gadus maldījies", jo valsts esot "nenonaicisma un fašisma sabiedrotais".

Vienā no videoklipiem Bleiders Liepājā nofilmēja Latvijas Jūras spēku kuģi, video fonā sakot slavenajai ukraiņu robežsarga frāzei Krievijas karakuģim, bet kaimiņvalsts kuģi aizstājot ar Latvijas kuģi.

Tāpat viņš ievietojis sociālajos tīklos Krievijas odiozā "Z patriota" dziedātāja "Shaman" dziesmu "Esmu krievs".

Dziesma jau sen ir kļuvusi par "Z" simbolikas cienītāju un Krievijas agresijas himnu. Tā ir par dziedātāju, kurš esot krievs "visai pasaulei par spīti" un "ies līdz galam".

Pārrunas veiktas ar 400 komentētājiem

VDD pārskatā teikts, ka preventīvas pārrunas pērn veiktas ar 400 agresīvu komentāru, ierakstu un videomateriālu autoriem.

VDD vērtējumā aizvadītajā gadā lielāko agresivitātes līmeņa pieaugumu sociālās tīklošanās vietnēs izraisīja notikumi 24. februārī (apritēja gads kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā), 9. maijā (svinēti "uzvaras svētki") un 16. martā (latviešu leģionāru piemiņas diena)

Kā liecina VDD analīze, prokremliska satura komentāru un videomateriālu autori galvenokārt bija personas nosociāli nelabvēlīgām vidēm, kuras "ilgstoši un nekritiski patērējušas Kremļa propagandas vēstījumos balstītu informāciju un dezinformāciju".

Vairumā gadījumu šīs personas esot apzinājušās nodarīto, kā arī apgalvojušas, ka nožēlo savu rīcību un no saviem kontiem sociālās tīklošanās vietnēs dzēsušas attiecīgo saturu.

Taču 11 gadījumos VDD pret šāda satura izplatītājiem uzsāka kriminālprocesus aizdomās par nacionālā naida izraisīšanu vai Krievijas īstenoto kara noziegumu slavināšanu.

VDD pārskatā norāda, ka veiktās pārrunas ar personām liecina, ka Latvijas prokremliskā sabiedrības daļa nepatērē Latvijā radītu saturu krievu valodā.

Šādu personu galvenie informācijas ieguves avoti ir "Telegram", "YouTube" un "TikTok", kur tos sasniedz Krievijas propagandas vēstījumi par karu Ukrainā un Eiropas Savienības sankcijām pakļautu Krievijas mediju uzņēmumu veidots izklaidējošs saturs.