foto: Attēls radīts ar mākslīgā intelekta rīku
Vai karam iespējams sagatavoties? Ukraiņu pieredze
Politika
2024. gada 4. marts, 17:10

Vai karam iespējams sagatavoties? Ukraiņu pieredze

Jauns.lv

Atbilde ir vienkārša - jā un nē. Pēc vizītes Ukrainā secina Laima Geikina, Kustības “Par!” līdzpriekšsēdētāja un deputāta kandidāte Eiropas vēlēšanās. Mēs varam trenēties, radīt rīcības plānus un algoritmus, sagatavot resursu krājumus, bet tad, kad sākas karš, runājot mūsu Ukraiņu sabiedroto vārdiem “iestājas haoss”, un iepriekš izstrādātie algoritmi nedarbojas. Ukrainas pieredze rāda, ka iepriekš plānotais sāk darboties, kad iestājas zināma kara rutīna.

Karam ir iespējams sagatavoties

Lai sagatavotos stundai X, ir nepieciešama domāšanas maiņa. No idejas par to, ka kāds (valsts, pašvaldība, dienesti) zina labāk un parūpēsies par mums, uz apziņu, ka arī man pašam būs jābūt spējīgam pieņemt lēmumus, vai stāvēt uz vietas vai doties, ar ko doties un kā nodrošināt savu izdzīvošanu līdz situācija kļūs prognozējama.

Jauniem un spēcīgiem cilvēkiem iespēju stundā X ir vairāk, salīdzinot ar lielākām ģimenēm, senioriem, vai vēl ievainojamākajām sabiedrības grupām, jo īpaši cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem, kuri ir citu cilvēku aprūpē.

Tai brīdī, kad sākas karš, cilvēciski ikviens reaģē citādi un labi izstrādāti rīcības plāni nobrūk, jo mūsu reālās reakcijas uz notikumiem mēdz atšķirties no iedomātajām. Izkrītot kaut vienam posmam no labi pārdomātas rīcības shēmas, rodas pārrāvumus, kas visticamāk ietekmēs tieši visneaizsargātākos. Tos, kuri nespēj paši parūpēties par savām ikdienas vajadzībām. Tāpēc ir tik svarīgi, ka ikvienā ģimenē jau laikus ir izrunāts, kurš par kuru parūpēsies, ko darīs un kurp dosies. Līdzīgi kā aviolidojumos pasažieri tiek skaidri instruēti – vispirms avārijas gadījumā uzliec skābekļa masku pats sev un tad palīdzi tiem, kuri tev apkārt. Šis ir īstais laiks, lai uzzinātu, vai kaimiņos nedzīvo kāds vientuļš un bezpalīdzīgs seniors, un iepazītos. Ikviens no mums var dot ilgi gaidīto drošības sajūtu kādam, kurš mums ir blakus.

Stundai X sagatavotie plāni var nedarboties

Šo divu gadu laikā kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā un 10 gadu pēc Krimas okupācijas, mēs Latvijā neesam varējuši spēt nodrošināt bumbu patvertnes ikvienam, radīt drošības sajūtu un sagatavot ikvienu mūsu sabiedrības locekli stundai X. Kamēr mēs gaidām valdības rīcības algoritmu drošu patvertņu ierīkošanai, mēs varam šo laiku izmantot, lai katrs pats apzinātu savas ēkas pagrabu, sarūpētu ūdens un segu krājumus un sagatavotu savu 72 stundu somu.

Ukrainā es redzēju, kā karā iemācās rēķināt pat laiku starp okupantu lidmašīnas izlidošanu un potenciālo lādiņu nomešanu. Esot Ukrainā, biju pirmā, kas, izskanot trauksmes sirēnām, skrēja uz patvertni. Paši ukraiņi, karā dzīvojot jau 10 gadus, ir iemanījušies izveidot algoritmus, pēc kuriem noteikt iespējami precīzāko raķetes nokrišanas laiku un vietu un tikai pēdējā brīdī dodas paglābties uz patvertni, dzīvojot katru minūti, kas dota. Lai cik paradoksāli tas neizklausītos, dzīve karā notiek. Cilvēki turpina iet uz darbu, plānot vizītes pie ārstiem un skaistumkopšanas saloniem, iemīlas un precas.

Vai iespējams sagatavoties stundai X?

Jā un nē, bet ikvienam no mums ir jābūt gatavam un iespējami skaidrāk jāpārzina mūsu rīcības algoritmi dažādās krīzes situācijās, arī kara gadījumā. Ukraiņu pieredze rāda, ka tikai skaidri plānota katra paša rīcība kara gadījumā ļauj nepakļauties panikai, bailēm un stresam. Mums ir jāizmanto šis laiks, lai stiprinātu savas zināšanas, gan kā sniegt pirmo palīdzību, gan kā apdzēst ugunsgrēku, gan kā patverties no iespējamiem sprādzieniem. Šobrīd Ukrainā cilvēki vairs neļaujas bailēm vai panikai, bet zina, kā rīkoties katrā no situācijām. Mums ir jāmācās no ukraiņu skarbās pieredzes, jo vienīgais veids, kā izvairīties no kara, ir būt gataviem karam.

Pajautā sev, vai tu šodien mācētu sniegt pirmo palīdzību savam tuviniekam, nodzēst ugunsgrēku savā dzīvesvietā, ieklāt plēves izsistos logos un palīdzēt savam kaimiņam? Tās ir tikai dažas no prasmēm, kas ikvienam stiprā, noturīgā sabiedrībā ir jāprot.

Kustība “Par!” Eiropas vēlēšanās

Kustība “Par!” Eiropas vēlēšanās piedalās ar mērķi panākt Latvijas drošību caur Ukrainas uzvaru un ES un NATO paplašināšanu. Kustības “Par!” deputāte Eiropas Parlamentā strādās Latvijas nacionālajās interesēs un Ukrainas integrācijai Eiropā.

Pilnu Kustības “Par!” programmu lasi www.kustibapar.lv un raksti savu viedokli uz mes@kustibapar.lv

Politiskā reklāma. Politisko reklāmu apmaksā Kustība “Par!”