foto: LETA
Pasta nākotne - vai nodaļas aizstās pakomāti?
"Latvijas Pasta" pakomāts Pļavniekos.
Sabiedrība
2024. gada 5. marts, 07:10

Pasta nākotne - vai nodaļas aizstās pakomāti?

Sandris Metuzāls

Jauns.lv

Laikā, kad "Latvijas pasts" reorganizācijas ietvaros plānoja slēgt virkni pasta nodaļu, ar visai negaidītu paziņojumu klajā nāca tā konkurents "Omniva", pavēstot, ka apsver iespēju nākotnē pretendēt uz universālā pasta pakalpojumu sniegšanu.

Pārsteidzošs šis "Omniva" paziņojums bija tādēļ, ka tiek uzskatīts - tieši universālā pasta pakalpojumi ir tā pozīcija, kas nes zaudējumus un tātad jābūt lielam avantūristam, lai no brīva prāta uz tiem pieteiktos. Taču tā tas ir pašreizējā situācijā, kad "Latvijas pastam" lielā mērā tieši universālā pasta pakalpojumu sniegšanas dēļ nākas uzturēt vairāk nekā 170 pasta nodaļas. Ļoti iespējams, ka jau pārskatāmā nākotnē mainīsies izpratne par universālā pasta pakalpojumu - tātad vēstuļu, preses un paciņu - nodrošināšanas kārtību. Un tādā gadījumā šajā nišā varētu parādīties konkurence, kādas līdz šim nav bijis.

Iespējama kritēriju maiņa

Līgums par universālā pasta pakalpojumu sniegšanu tiek noslēgts saskaņā ar konkursa rezultātiem un ir spēkā vairākus gadus. Pēdējais šāds līgums spēkā stājās 2022. gadā un beigsies 2026. gada nogalē, kad izsludinās jaunu konkursu. Līdz šim pretendents bija tikai viens - "Latvijas pasts", jo nevienam citam nebija tik plaša izplatīšanas tīkla visā valstī. Taču tagad situācija mainās, jo "Omniva" ir izveidojusi plašu pakomātu tīklu, savukārt "Latvijas pasts" domā par daudzu nodaļu slēgšanu. Ja tās tiešām slēgs, tad abi uzņēmumi būs diezgan līdzīgās pozīcijās. Tiesa, "Latvijas pastam" ir nesalīdzināmi vairāk darbinieku kā "Omniva" - 3200 pret 285, taču nav pamata domāt, ka vajadzības gadījumā "Omniva" nespēs atrast papildspēkus.

"Latvijas pasts" uz kokurentu plāniem pagaidām skatās piesardzīgi un ar zināmu šaubu devu - sak, paskatīsimies, kas notiks, kad no runām vajadzēs pāriet pie darbiem. To tiešām redzēsim tikai 2026. gada nogalē, taču līdz tam laikam var mainīties arī konkursa noteikumi. To maiņu atbalstīja vēl iepriekšējā "Latvijas pasta" vadība, kas 2023. gada decembrī notikušajā Pasta nozares konsultatīvās padomes sēdē nāca klajā ar priekšlikumu Satiksmes ministrijai pārskatīt universālo pasta pakalpojumu kvalitātes grozu, ar to saprotot vēlmi retāk piegādāt presi - reizi pāris dienās vai pāris reizes nedēļā, jo apjomi krītas un piegāde izmaksā dārgāk.

"Omniva" tagadējais valdes loceklis Gusts Muzikants atceras: "Es tolaik pārstāvēju Pasta komersantu biedrību, kur bijām runājuši, ka pārmaiņas ir iespējamas, taču nav pieņemami, ja noteikumi tiek mainīti spēles vidū. Proti, "Latvijas pasts" bija uzvarējis konkursā pēc noteiktiem kritērijiem, bet tos mainīt termiņa vidū nebūtu pareizi. Šo viedokli toreiz atbalstīja gandrīz visi. Piekrītu, ka varbūt šie kritēriji tiešām būtu jāmaina, jo tad varbūt arī citiem komersantiem būtu lielāka interese piedalīties konkursā. Jo visos iepriekšējos konkursos, ko izsludināja Satiksmes ministrija, vienīgais dalībnieks un uzvarētājs bija šīs pašas ministrijas paspārnē esošais "Latvijas pasts", bet tas neliecina par konkurētspējīgu vidi."

Pakomāts pasta nodaļas vietā

Tajā pašā 2023. gada decembra sēdē "Latvijas pasta" valdes loceklis Kristaps Krūmiņš nāca klajā ar ierosinājumu, ka arī paku termināli varētu klasificēt kā pasta pakalpojumu sniegšanas vietu, jo nekur nav noteikts, ka šie pakalpojumi jānodrošina fiziski tieši pasta nodaļās. Toreiz šis ierosinājums neguva atbalstu un pagaidām pakomāti nav pielīdzināti pasta nodaļām, taču nākotnē tas tiešām var notikt. Ne velti "Latvijas pasts", kā stāsta tā valdes loceklis Jānis Kūliņš, ir uzņēmis kursu uz pakomātu tīkla vērienīgu paplašināšanu un ir domāts arī par pakomātu funkciju palielināšanu. Piemēram, pakomātā varētu sūtīt un saņemt arī starptautiskos sūtījumus, integrēt arī vēstuļu pastkastīti un pat automātu, kur var nopirkt uzlīmi, kas kalpos kā pastmarka. Tātad būtībā veikt lielu daļu pašreizējo pasta nodaļu funkciju.

Ja pakomāti tiešām kļūs par digitālām pasta nodaļām, tad "Omniva" pretendēšana uz universālā pasta pakalpojumu sniegšanu vairs neliekas tukša runāšana. "Preses vai vēstules piegāde jau tas pats sūtījums viens ir. "Omniva" jau sen darbojas šajā sūtījumu vidē un zina, kā to darīt. Ja paskatāmies izcenojumus, tad Latvijas pastā 100 gramu smagas reģistrētas vēstules nosūtīšana maksā, ja nekļūdos, apmēram 3,10 eiro, kamēr "Omniva" S izmēra paka - 3,09 eiro. Tātad praktiski jau tagad šajā ziņā varam izkonkurēt "Latvijas pastu", jo ierakstītu vēstuli būtu ļoti vienkārši nosūtīt caur pakomātu," saka Gusts Muzikants.

Tātad atliek gaidīt 2026. gadu un vērot, vai spēles noteikumi līdz tam laikam būs mainījušies. Un arī "Latvijas pastam" vēl ir pietiekami daudz laika, lai veiktu reformas un varētu līdzvērtīgi spēkoties ar igauņu "Omniva" vismaz savā laukumā.