foto: Raidījums "De Facto".
"Es daru divas lietas vienlaikus," Saeimas deputāts, kurš strādā arī par ārstu, amatu apvienošanu pacēlis jaunā līmenī
Juris Jakovins Saeimas sēdē.
Sabiedrība
2024. gada 4. marts, 13:14

"Es daru divas lietas vienlaikus," Saeimas deputāts, kurš strādā arī par ārstu, amatu apvienošanu pacēlis jaunā līmenī

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Ārsta profesija ir viena no retajām, ko Saeimas deputāti var savienot ar politisko amatu. Saeimas deputāts (Zaļo un zemnieku savienība) un ģimenes ārsts Juris Jakovins šajā sasaukumā darbu apvienošanu pacēlis jaunā līmenī, norāda LTV raidījums "De facto".

"Dažreiz rakstu, kad ir tēmas, kas jau ir zināmas," sēdes pārtraukumā neslēpj Jakovins. Uz aizrādījumu, ka deputāts ir pamanīts aizpildām pacientu kartītes visās pēdējās sēdēs, Jakovins atbild: "Varbūt vairāk vai mazāk."

Savu rīcību viņš skaidro ar to, ka visi jautājumi komisijās jau apspriesti iepriekšējā dienā: "Esmu pieradis klausīties un rakstīt vienlaikus. Es daru divas lietas vienlaikus."

Par godu pilna mēroga kara Ukrainā otrajai gadadienai Ukrainas Augstākās Radas Spīkers Ruslans Stefančuks uzrunāja Saeimas deputātus svinīgajā sēdē. Pat viņa uzstāšanās laikā Jakovins nebeidza rakstīt medicīniskos dokumentus, neaizraujoties ar gariem aplausiem, vēsta "Rus.lsm.lv".

Jura Jakovina ģimenes ārsta prakse Valmierā ir lielākā Latvijā, apliecina Nacionālais veselības dienests. Gada sākumā praksē bija reģistrēti 7384 pacienti. Optimālais pacientu skaits ģimenes ārstu praksē Latvijā – līdz diviem tūkstošiem.

Jakovins skaidro, ka lielā pacientu skaita dēļ viņam daudz laika nākas veltīt formalitātēm: “Es uzņemu pa 100 cilvēkiem dienā. Protams, es strādāju ļoti ātri, daudz uzticos palīgiem" Par kvalitātes kritēriju Jakovins uzskata lielo pacientu skaitu: "Ja viņi nebūtu pietiekami, tad nenāktu."

No Veselības inspekcijas skaidrojuma izriet, ka pacientu kartīšu nēsāšana līdzi varētu būt medicīniskās dokumentācijas uzskaites kārtošanas pārkāpums.

Runājot kopumā par medicīnisko dokumentu kārtošanas noteikumiem, inspekcijas vecākā speciāliste sabiedrisko attiecību jautājumos Iveta Balode norāda, ka ārpus ārstniecības iestādes darba laika pacientu medicīniskās kartes jāglabā atsevišķā slēdzamā telpā vai slēdzamos skapjos.

Pirms nepilniem pusotra gada, uzsākot darbu Saeimā, Jakovins Latvijas Televīzijai apgalvoja, ka diennaktī pietiek stundu, lai strādātu par deputātu, ārstētu slimos un gulētu. Lai visu paspētu, Jakovins ceļas četros no rīta. Tomēr deputātam acīmredzami nav laika pilnvērtīgi piedalīties parlamenta debatēs.

Jāsaka, ka Saeimas kārtības rullī ir minēts deputātu pienākums piedalīties Saeimas darbā, bet būtībā vienīgā prasība ir klātbūtne plenārsēdēs. Katrs pats izlemj, cik aktīvi iesaistīties likumu pieņemšanā.