foto: Rojs Maizītis
Brauc garām "ar dziļu riebumu" - Rīgā lielas kaislības ap kāda tirdzniecības centra nosaukumu
Jautājums visai sarežģīts...
Sabiedrība
2024. gada 4. marts, 12:36

Brauc garām "ar dziļu riebumu" - Rīgā lielas kaislības ap kāda tirdzniecības centra nosaukumu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Nojaukšanas un pārdēvēšanas laiks Latvijā šobrīd ir visai aktuāls. Un ne vienmēr iniciatīva nāk no valdības, reizēm savu vārdu saka nevienaldzīgi pilsoņi. Raidījumā "Bez Tabu" vērsusies kāda rīdziniece, kura "ar dziļu riebumu" brauc gar tirdzniecības centru "Minska".

Rīdziniece Sanita ir neizpratnē: ja esam spēruši tādu soli kā ielu nosaukumu maiņa Rīgā, tad kāpēc līdz šim neviens nav nomainījis izkārtni tirdzniecības centram "Minska".

Vēsturnieks Valdis Klišāns žurnālistiem skaidroja, ka tirdzniecības centrs "Minska" celts pirms 49 gadiem. Tas bija pirmais pašapkalpošanās veikals. Starp citu, Minskā ir veikals, kas nosaukts Latvijas galvaspilsētas vārdā. Pēc vēsturnieka domām, mainīt veikala nosaukumu "Minska" nav obligāti. Viņš uzsver, ka Rīgā vienlaikus uzcelts arī Igaunijas PSR "brālīgās" galvaspilsētas vārdā nosauktais veikals "Tallina".

Tirdzniecības centrs “Minska” Purvciemā

Laikā, kad pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā visā Latvijā atbrīvojas no vietvārdiem un pieminekļiem, kas saistās ar padomju okupācijas ...

gallery icon

Rīdzinieku viedokļi tiešām dalās. Helēna uzskata, ka veikala nosaukumu jau sen bija laiks mainīt un piedāvā, ka to varētu saukt par "Purvciems". Savukārt Fjodors domā, ka nosaukumu varētu nemainīt, lai gan prezidentam Lukašenko šāda nosaukuma pastāvēšana ir patīkama.

Veikals pieder kādam privātuzņēmumam, tāpēc Rīgas dome nav tiesīga likt tam mainīt nosaukumu.

"Tirdzniecības centra "Minska" izkārtņu izvietošana saskaņota jau 2016. gadā, un Rīgas domei patlaban nav tiesiska pamata izsniegto atļauju anulēt. Tomēr izvērtēsim iespējas un piedāvāsim tirdzniecības centra "Minska" īpašniekiem veikt šī nosaukuma maiņu, lai tādējādi pilsētvidē nepopularizētu agresora valsts atbalstītāju galvaspilsētas nosaukumu," paziņoja Rīgas vicemērs Edvards Ratnieks.

Pirmais mūsdienīgais lielveikals Rīgā - "Minska"

Tikko savu 45. gadu jubileju nosvinējis savulaik lielākais un modernākais pārtikas lielveikals Rīgā “Minska”. Purvciemā 1975. gada nogalē atklātais tirdzniecības ...

gallery icon

Arī Valsts valodas centra pārstāvis Agris Timuška skaidro, ka konkrētajā gadījumā, atveidojot tirdzniecības centra "Minska" nosaukumu, netika pārkāptas Valsts valodas likuma normas un tā atskaņošana atbilst spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem. Tomēr pats valodnieks uzskata, ka būtu ētiski to mainīt.

Tomēr vēsturniekam Valdim Klišānam ir savs redzējums, kas būtu jādara: "Piedāvāju Rīgas pašvaldībai pie veikala "Minska" uzstādīt mastu ar baltsarkanbaltbaltu karogu vai tuvumā izvietot reklāmas stendu ar vēsturisko nacionālo karogu un ģerboni, ko izmanto Baltkrievijas opozīcijas spēki un uzrakstu "Živē Baltkrievija!"