foto: Zane Bitere/LETA
Martā gaidāma saule "ar zobiņiem". Zināma arī prognoze Lieldienām!
Plaukstošs koka zars.
Sabiedrība
2024. gada 2. marts, 06:48

Martā gaidāma saule "ar zobiņiem". Zināma arī prognoze Lieldienām!

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Lai arī martā parādīsies agrīnā pavasara vēstneši, vēl aizvien būs novērojami sala periodi un pat sniegs, Jauns.lv pauda Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognožu nodaļas vadītāja Laura Krūmiņa.

Biežāk spīdēs saule

Eksperte gan norāda, ka pēc drēgnām un miglainām dienām laikapstākļi mainās. "Lietainos laikapstākļus atnesa cikloni un tie pakāpeniski atkāpjas, tas nozīmē, ka atmosfēras spiediens paaugstinās un tuvākajā nedēļā laikapstākļus noteiks anticikloni,” norāda eksperte.

Tas nozīmē, ka ik pa brīdim varēs novērot saules staru parādīšanos arī šajās brīvdienās.

Jautāta par tuvākās nedēļas laika apstākļiem, Krūmiņa stāsta, ka gaidāmi maz nokrišņu, valdīs sausi laikapstākļi, brīvdienās ieplūdīs siltākas gaisa masas un termometra stabiņš pakāpsies +10° dienā.

Nākamajā nedēļā siltums nedaudz atkāpsies. Dienās temperatūra būs virs nulles, bet teritorijas lielākajā daļā no 0° līdz 5°, naktīs būs gaidāms sals vietām pat -5°- 7°.

Lieldienās - agrīnā pavasara vēstneši

Par to, kāds laiks gaidāms Lieldienās, Krūmiņa atbild, ka martā būs novērojami agrīnā pavasara vēstneši, bet arī sals. Austrumrajonā dienās temperatūra var saglabāties zem 0. “Būs sala periodi. Arī, kad atsāksies nokrišņi, tas nebūs tikai lietus, bet arī sniegs, austrumos, iespējams, no jauna parādīsies sniega sega.”

Krūmiņa stāsta, ka arī marta izskaņa neiezīmējas ar siltumu. Vairāk siltuma prognozes solās aprīlī, protams, arī martā var būt pa kādai siltai dienai, bet tās būs īslaicīgas.

Ko pauž dabas vērotājs?

Jauns.lv sazinājās ar dabas un laika vērotāju Vili Bukšu, lai noskaidrotu, vai daba jau signalizē par pavasara tuvošanos. Atskatoties uz šī gada ziemu, Bukšs to vērtē kā "normālu" un atbilstošu Latvijas klimatiskajiem apstākļiem.

"Februārī atkala un migla liecina, ka gaidāmais augusts būs pārsteigumiem pilns, visbiežāk atkal nozīmē salnas, tas nozīmē, ka salnas gaidāmas gan tagad, gan arī augustā."

Vai daba jau modusies?

Bukšs stāsta, ka 24. februārī jau ir pamodušies pirmie kukaiņi un uzsver, ka martā kukaiņu atmošanās ir jāvēro cītīgi. Ziema kukaiņiem bijusi labvēlīga, bez kailsaliem, tāpēc tie “dzīvo un zeļ”. Ja maijā būs novērojams liels daudzums maijvaboļu, tad solās būt karsta vasara informē Bukšs.

Taujāts par gaidāmo laiku, dabas un laika vērotājs uzskata - šogad marts būs sausāks, nekā iepriekš. Nakts salnas saglabāsies, bet dienās spīdēs saule.

"Jāpievērš uzmanība gājputniem, pēc garām ziemām pavasaris nāk lēni un pakāpeniski," sacīja Bukšs.

Pēc pētnieka domām, arī nesen izskanējušās ziņas par pērkona negaisa fiksēšanu Kurzemē var liecināt, ka pavasara atnākšana var vilkties garumā.