foto: Telegram
Krievijas propagandists Kasems cenšas Latvijā nomazgāties balts
Tagad Marats Kasems cenšas izlikties par “miera balodi”.
Politika
2024. gada 17. februāris, 12:48

Krievijas propagandists Kasems cenšas Latvijā nomazgāties balts

Jauns.lv

Bijušais Krievijas propagandas kanāla “Sputņik Lietuva” galvenais redaktors Marats Kasems pats nolēmis padoties Latvijas varasiestādēm un Krievijā neatgriezties.

Tā viņš paudis intervijā “Novaja Gazeta Eiropa”. Kasems atbrauca uz Latviju 2022. gada beigās, un 2023. gada janvārī viņu aizturēja par Eiropas Savienības sankciju apiešanu un sadarbību ar Kremļa propagandas kanālu. Kasems apgalvo, ka bija atbraucis “ne ar tukšām rokām”, bet gan “dāvanām” Latvijas specdienestiem, kam esot plānojis padoties.

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā viņam esot kļuvis pilnīgi skaidrs, ka “nākamā ir Latvija un vispār Baltijas valstis”. “Nu, varbūt, starp tām būs Moldova. Bet jebkurā gadījumā līdz tam nonāks. Tas izraisīja man paniku, un es sāku domāt, kā apturēt savu darbību Krievijas teritorijā,” klāsta Kasems.

Viņš ir Latvijas pilsonis un apgalvo, ka viņam nekad nav bijusi Krievijas pase, bet tikai uzturēšanās atļauja, kamēr Latvijā ir “draugi, radinieki un īpašums”. 2022. gada 24. februāris esot kļuvis par datumu, kad viņš kļuvis “redzīgs” un izlēmis, ka negrib vairs neko kopīgu ar Putina režīmu.

Jautāts, kāpēc nav aizbraucis uzreiz, bet turpinājis strādāt “Sputņik Lietuva” vēl apmēram desmit mēnešus, Kasems skaidro, ka viņam bijis “ļoti bail”, kā viņu uzņems Latvijā, bet galvenā problēma esot bijis kompromats. Mediju holdinga “Rossija segodņa” drošības pārvaldei esot bijuši kompromitējoši materiāli par viņa personisko dzīvi, kuru publicēšanu neesot gribējis.

Pēc aresta Latvijā Kasems atradās Rīgas Centrālcietumā. Krievijas Ārlietu ministrija to nosauca par cilvēktiesību pārkāpumu, “Rossija segodņa” ģenerāldirektors Dmitrijs Kiseļevs piketēja pie Latvijas vēstniecības Maskavā.

Pērn aprīļa beigās Kasemu atbrīvoja pret parakstu par neizbraukšanu. Viņam piesprieda 15 500 eiro lielu naudassodu par nelikumīgu intelektuālo un fizisko atbalstu Krievijai personisku motīvu un savtīgu nolūku dēļ. Pēc tam Kasemu atbrīvoja, Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāve Marija Zaharova apgalvoja, ka viņš pametis Latviju.

Tagad Kasems mēģina mazgāties balts, bet līdz tam ilgus gadus gānīja Latviju un slavināja Krievijas karu pret Ukrainu. Kādā “Telegram” ierakstā viņš saskatīja nacistiskās Vācijas simboliku Ziemassvētku dekorācijās ceļā Rīga-Jūrmala.

2018. gadā viņš kā “Rossiya Segodnya” žurnālists startēja Saeimas vēlēšanās no partiju apvienības “Par alternatīvu" un savulaik izslēgts no “Saskaņas” par publiski izteiktām rupjībām, kas bija veltītas vēlētājiem.