Viedokļi
2024. gada 19. februāris, 06:08

Uzņēmējs Pēteris Šmidre par iespējamo ASV palīdzības pārtraukšanu Ukrainai: "Tās ir sankcijas pret Ukrainu"

Jauns.lv

Pēteris Šmidre ļoti kritiski vērtē ASV nostāju palīdzības nostājā par palīdzības sniegšanu Ukrainai, un to pat dēvē par sankcijām pret Ukrainu, ja tās nosaka, kur un kādus ieročus var lietot, ka pa pretinieka teritoriju nedrīkst šaut un tā tālāk: “Nu, nezinu, ja salīdzinām ar sankcijām pret Krieviju, tad jājautā, kas šajā situācijā svarīgāks, kur bargākas sankcijas?

Aizvadītajos divos Ukrainas kara gados ASV bijušas vienas no lielākajām Ukrainas atbalstītājām nevienlīdzīgajā cīņā pret Krieviju. Taču patlaban lēmums par kārtējās palīdzības piešķiršanu ir nobremzēts ASV politiķu iekšējo domstarpību dēļ. Ukraina jau sāk izjust munīcijas trūkumu, bet krievu raķetes un droni tikmēr turpina postīt Ukrainas pilsētas. Līdz ar to Lielas jautājums: “Vai ASV palīdzības pārtraukšana Ukrainai nozīmētu Krievijas uzvaru?” To Jauns.lv uzņēmējam Pēterim Šmidrem.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
"Amerika ne tikai pati nedod ieročus ukraiņiem, bet arī neļauj citiem savus ieročus nodot Ukrainai un tā tālāk," saka Pēteris Šmidre.

Ja situācija būs tāda, ka Ukrainai nāksies padoties, tad draudi būs visai Eiropai: Austrumeiropai vairāk, bet Rietumeiropai, protams, mazāk, norāda Pēteris Šmidre un par Rietumu pasaules palīdzību ukraiņiem turpina:

“Man ir tāda sajūta, ka valdības ne Rietumeiropā, ne Amerikā pašas tā arī nekad negribēja Ukrainai īpaši palīdzēt. Ja ne tāda ļoti nopietna sabiedriska kustība gan ASV, gan Eiropā, kas par to iestājās, tad nezinu, kā vispār būtu ar to palīdzību.”

Viņš teic, ka palīdzības sniegšana Ukrainai no Rietumiem “notika tā negribīgi” un to pat var nodēvēt par sankcijām pret Ukrainu: “Nu tie noteikumu, kur un kādus ieročus var pielietot, ka pa Krieviju nedrīkst šaut... Nu, nezinu, ja salīdzinām ar sankcijām pret Krieviju, tad jājautā, kas šajā situācijā svarīgāks, kur bargākas sankcijas? Pret Ukrainu, kura nevar šaut uz pretinieka teritoriju un kurai nedod ieročus, vai otrādi...”

ASV kongresā demokrāti nu ir atraduši ļoti “labu iemeslu”, lai Ukrainai nedotu ieročus, un no situācijas iziet tādējādi, ka visā vaino republikāņus un sabiedrību noskaņo pret Donaldu Trampu, saka Pēteris Šmidre, piebilstot, ka viņš arī neesot nekāds Trampa fans, “bet tā nu tās lietas diemžēl izskatās”:

“ASV prezidentam bija absolūti brīvas rokas. Ja viņi gribētu Ukrainai ar bruņojumu palīdzēt, viņi to izdarītu, bet tas vispār nebija, par to bija aizmirsts. Amerika ne tikai pati nedod ieročus ukraiņiem, bet arī neļauj citiem savus ieročus nodot Ukrainai un tā tālāk,” saka Pēteris Šmidre un norāda, ka ASV bijušas visas iespējas Ukrainai palīdzēt ar ieročiem.

Ja situācija pasliktināsies, tad Rietumiem jārēķinās ar milzīgu ukraiņu bēgļu pieplūdumu: “Ja gadus trīsdesmit atpakaļ Ukrainā bija kādi 55 miljoni iedzīvotāju, tad tagad ap kādiem 40, no kuriem desmit miljoni ir bēgļi. Bet tie desmit miljoni no Ukrainas izbrauca relatīvi mierīgā laikā. Ja krievi tagad ies uzbrukumā, tad Vidusukrainā un Rietumukrainā tie vairs nebūs desmit miljoni, tur, domāju puse, ja ne vairāk, dosies prom no Ukrainas, un galvenokārt uz Eiropu.”

Kā Pēteris Šmidre vērtē amerikāņu palīdzību Ukrainai, vērojiet Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.