foto: Paula Čurkste/LETA
Ārsts Kārlis Rācenis par Stradiņu jauno korpusu: “Izklausās diezgan slikti!”
Paula Stradiņa slimnīcas Nefroloģijas centra ārsts Kārlis Rācenis, raugoties uz kolīzijām ap jaunā klīnikas korpusa būvi saka: “Tas nu galīgi nevieš optimismu!”
Sabiedrība
2024. gada 19. februāris, 05:28

Ārsts Kārlis Rācenis par Stradiņu jauno korpusu: “Izklausās diezgan slikti!”

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Rīt, 20. februārī, būvniecības uzņēmumam SIA “Velve” jāatstāj un jānodod nepabeigtais Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) A2 korpuss, kuram pēc iepriekšējā plāna vajadzēja jau būt gatavam pērn. Uz neuzcelto ēku ar bažām skatās klīnikas mediķi, kuriem ievilkusies būvniecība sagādājusi ne vienu vien problēmu, un viņi arī neredz gaismu tuneļa galā. Jauns.lv situāciju komentēja PSKUS ārsts-nefrologs un  Stradiņa universitātes Militārās medicīnas pētījumu un studiju centra doktorants un pētnieks Kārlis Rācenis.

Tas ir ļoti slikti, ka jaunā korpusa būvniecība ir aizkavējusies, jo līdz ar to sagrautas mediķu cerības un plāni, kas bija saistīti ar nodaļu pārcelšanu no vecajiem korpusiem uz jaunām telpām. Tas ne tikai sarežģī ārstu darbu, bet no kā cieš arī pacienti, saka ārsts.

“Nodaļu pārcelšana uz jauno korpusu, nozīmēja to, ka paplašinās telpas, un mēs, piemēram, varēsim pieņemt vairāk pacientu ambulatori. Bet šobrīd mēs nevaram īstenot to apjomu, ko potenciāli spētu ar saviem resursiem, tādējādi samazinot pacietnu rindas.

Telpu trūkuma dēļ nevaram uz jauno korpusu pārcelt, piemēram, Uzņemšanas nodaļu, kurai ir katastrofālas telpas, kas nav piemērotas pacientu aktīvai ārstēšanai. Šis jaunais korpuss ir ļoti vajadzīgs! Vecajam korpusam ir liela noslodze, kas rada daudz nepatīkamu konfliktu un tādēļ, protams, kopējais noskaņojums nav pārāk labs. Tas liek vilties visā šajā procesā.

Un vai vispār tas jaunais korpuss tuvākajā laikā taps? Termiņi tiek kavēti un tur vēl ir pelējums, kas medicīniskajām telpām, īpaši, ja tur vēl tiek izvietotas operāciju zāles, ir bīstami, absolūti nepieņemami. Ja slimnīcas telpās ir bijusi kaut kāda smaga, rezistenta infekcija un pelējuma sēnes, tad praktiski vienīgais veids kā ar to cīnīties ir šo vietu nojaukt un celt visu pa jaunam. Tāpēc tas rada vēl lielākas bažas,” pauž Kārlis Rācenis.

Viņš teic, ka viss kopumā izklausās “diezgan slikti”. Praktiski neviens no PSKUS ārstiem tā īsti neticēja, ka jaunais korpuss tiks nodots laikā, bet bija vismaz kāda cerība, ka tas varētu notikt šogad vai vismaz pārskatāmā laikā, bet tagad vispār ir bažas par to, ka jaunais korpuss vispār būs:

“Domāju, ka daudziem šobrīd rodas pārdomas par to, ka tagad šis jaunais korpuss tiek iesaldēts uz kaut kādu ilgtermiņa laiku, jo tas, ko dzirdam, neizklausās pēc kaut kā pozitīva, pēc tā, ka mēs tajās telpās varētu tikt plus/mīnuss kaut kādā jēdzīgā laikā, ņemot vērā, ka tur būs kaut kādas tiesvedības, jauni iepirkumi un tā tālāk... Tas nu galīgi nevieš optimismu!”

Nenoietais ceļš uz jauno slimnīcas korpusu

Jauns.lv jau rakstīja, ka līgums starp PSKUS un SIA “Velve” tika noslēgts 2020. gada 27. augustā, un tajā paredzētais darbu izpildes termiņš bija 30 mēneši – jauno slimnīcas korpusu būvniekam vajadzēja pabeigt pērnā gada pavasarī. Līguma laikā pēc SIA “Velve” ierosinājuma tā nosacījumi tika mainīti kopumā piecas reizes, bet darbu izpildes termiņi pagarināti trīs reizes, par 16 miljoniem eiro palielinot arī līgumcenu. Rezultātā šo gadu laikā izbūvēti vien nepilni 60% paredzētā būvapjoma, no kuriem daļa nav nodoti pasūtītājam, kopumā neapgūstot 26 miljonus eiro no Eiropas Savienības finansējuma.

Stradiņa slimnīcā svin Spāru svētkus

Spāru svētki tradicionāli iezīmē ēkas būvniecībā nozīmīgu attīstības stadiju, kad ēka sasniedz tās augstāko punktu un ir pabeigta ēkas karkasa ...

gallery icon

Saskaņā ar pēdējo vienošanos būvniekam jauno slimnīcas ēku vajadzēja pabeigt līdz šī gada 1. jūnijam. Savukārt 2024. gada janvāra sākumā SIA “Velve” lūdza atkārtoti pagarināt līguma izpildes termiņu, norādot, ka jaunais iespējamais darbu pabeigšanas laiks varētu būt vēl pēc 17 mēnešiem, tātad 2025. gada vasarā, kas ir aptuveni gads pēc jau šobrīd vairākkārt pagarinātā termiņa.

Tas nozīmē, ka SIA “Velve” pati paziņoja par savu nespēju izpildīt līgumsaistības un pabeigt būvdarbus. Šādos apstākļos PSKUS interešu aizstāvības nodrošināšanai nav citu tiesisko līdzekļu, kā vien nekavējoties pārņemt objektu un nodot to citam būvniekam. Slimnīcai nerīkojoties, turpinās pieaugt būvnieka nodarītie zaudējumi, kas vairs nekādi nav pieļaujams.

SIA “Velve” savu iespēju uzbūvēt jauno slimnīcas korpusu izniekoja, nodarot kaitējumu pacientiem, slimnīcai un visai Latvijas sabiedrībai, un vienīgais, ko tagad sagaidām, ir būvobjekta ātra un konstruktīva nodošana slimnīcai, lai samazinātu turpmākos zaudējumus, uzsvēris PSKUS valdes priekšsēdētājs Lauris Vidzis.

Līgums ar SIA “Velve” juridiski bija spēkā līdz 2024.gada 13. februārim. Līdz 20. februārim SIA “Velve” ir jānodod nepabeigtais būvobjekts slimnīcai. Slimnīca uzsver, ka šajā procesā rīkojas precīzi atbilstoši līgumā un likumā noteiktajam, vienlaikus izmantojot visus līgumā un likumā paredzētos mehānismus savu tiesību un tiesisko interešu aizsardzībai.