foto: Twitter / CSDD_LV
No šodienas Krievijas transportlīdzekļiem liegts piedalīties satiksmē. Pārkāpēju auto nodos atbalstam cīņā ar agresorvalsti
Sabiedrība
2024. gada 14. februāris, 14:58

No šodienas Krievijas transportlīdzekļiem liegts piedalīties satiksmē. Pārkāpēju auto nodos atbalstam cīņā ar agresorvalsti

Jauns.lv

Trešdien, 14. februārī, stājušies spēkā Tieslietu ministrijas izstrādātie grozījumi Ceļu satiksmes likumā, kas liedz ceļu satiksmē Latvijā piedalīties Krievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem, informē Satiksmes ministrijā.

Transportlīdzeklis bija jāreģistrē vai jāizved no Latvijas ne vēlāk kā līdz šodienai - 2024. gada 14. februārim. No rītdienas, konstatējot Latvijā nereģistrēta Krievijas transportlīdzekļa izmantošanu ceļu satiksmē, to konfiscēs un nodos bez atlīdzības Ukrainai valdības īpašumā – vispārējam atbalstam Ukrainas sabiedrībai un cīņā ar agresorvalsti.

Paredzēti arī izņēmumi

Turpmāk Krievijā reģistrētos transportlīdzekļus ceļu satiksmē Latvijā drīkst izmantot, ja persona Latvijas teritoriju šķērso tranzītā. Personai, kas Latvijā iebrauc ar Krievijā reģistrētu transportlīdzekli, izmantojot VSIA "Ceļu satiksmes drošības direkcija" e-pakalpojumu, jāsniedz informācija par transportlīdzekli un tā vadītāju. Krievijā reģistrētais transportlīdzeklis drīkst šķērsot Latvijas teritoriju tranzītā tikai vienu reizi.

Transportlīdzekļi bieži neatbilst tehnisko normatīvu prasībām

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere iepriekš norādījusi, ka, ņemot vērā Krievijas īstenoto pilna mēroga uzbrukumu Ukrainai un tās teritoriālās integritātes, suverenitātes un neatkarības apdraudējumu, Krievijā reģistrēto transportlīdzekļu uzturēšanās Latvijas teritorijā nav pieļaujama. Turklāt Krievijā transportlīdzekļi bieži neatbilst Eiropas Savienības tehnisko normatīvu prasībām, un šādu transportlīdzekļu izmantošana ceļu satiksmē var apdraudēt ceļu satiksmes drošību. Tāpēc ir tapis Satversmei atbilstošs tiesiskais regulējums, kas hibrīdapdraudējuma laikā stiprinās valsts un sabiedrības drošību, no Latvijas ceļiem noņemot sankcijām pakļautus transportlīdzekļus.

Likumprojektu izstrādāja Tieslietu ministrija sadarbībā ar Satiksmes, Iekšlietu un Ārlietu ministriju. Tieslietu ministrija izmaiņas tiesiskajā regulējumā balsta uz Eiropas Komisijas skaidrojumu, kurā norādīts, ka pērn Eiropas Savienībā noteiktās sankcijas pret Krieviju attiecināmas arī uz Krievijas iedzīvotāju personīgajiem transportlīdzekļiem ar Krievijas Federācijas reģistrāciju. Līdzīgi regulējumi, kas liedz Krievijas pilsoņiem ar saviem transportlīdzekļiem atrasties Eiropas Savienības teritorijā, top arī citās valstīs.