foto: LETA
Pirmajā dienā sarakstus EP vēlēšanām iesniegušas piecas partijas
Centrālās vēlēšanu komisijas sekretārs Ritvars Eglājs Centrālo vēlēšanu komisijā, kur partiju līderi ierodas iesniegt sarakstu šī gada vasarā gaidāmajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām.
Politika
2024. gada 25. janvāris, 21:36

Pirmajā dienā sarakstus EP vēlēšanām iesniegušas piecas partijas

Jauns.lv/LETA

Pirmajā dienā sarakstus Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) iesniegušas piecas partijas - "Latvijas attīstībai" (LA), "Stabilitātei", Jaunā konservatīvā partija (JKP), "Progresīvie" un Nacionālā apvienība (NA), informēja CVK pārstāvis Andrejs Vaivars.

Jau ziņots, ka saraksta līderi no LA ir partijas līdzpriekšsēdētājs, EP deputāts un politikas zinātņu doktors Ivars Ijabs, līdzpriekšsēdētājs, politikas zinātņu doktors Artis Pabriks un partijas valdes loceklis, ekonomikas zinātņu doktors Vjačeslavs Dombrovskis.

foto: LETA
Partijas "Latvijas attīstībai" saraksta līderi Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām - partijas līdzpriekšsēdētājs, politikas zinātņu doktors Artis Pabriks (no kreisās), partijas valdes loceklis, ekonomikas zinātņu doktors Vjačeslavs Dombrovskis, EP deputāts, partijas līdzpriekšsēdētājs, politikas zinātņu doktors Ivars Ijabs un Centrālās vēlēšanu komisijas sekretārs Ritvars Eglājs Centrālā vēlēšanu komisijā, kur partijas pārstāvji pirmie iesniedz sarakstu šī gada vasarā gaidāmajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām.

No "Stabilitātei" rindām ar pirmo numuru kandidē produktu vadītājs Ņikita Piņins. Starp kandidātiem ir arī Naomi Farbere, kura ieguvusi augstāko izglītību starptautiskās ekonomikas un komercdiplomātijas jomā, kā arī Vjačeslavs Ciganovs, kurš ieguvis izglītību ekonomikas sfērā.

JKP saraksta līderi uz EP vēlēšanām ir bijušais satiksmes ministrs Tālis Linkaits un bijušais labklājības ministrs Gatis Eglītis, kā arī sociālajos tīklos aktīvā dzejniece Liāna Langa.

foto: LETA
"Jaunās konservatīvās partijas" saraksta līderi Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, bijušais satiksmes ministrs Tālis Linkaits (no kreisās) un partijas priekšsēdētājs Gatis Eglītis Centrālā vēlēšanu komisijā, kur iesniedz sarakstu šī gada vasarā gaidāmajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām.

"Progresīvo" saraksta līderi EP vēlēšanās ir partijas virzītā kandidāte pērn notikušajās Valsts prezidenta vēlēšanās, publiskās pārvaldības eksperte Elīna Pinto un bijušais Rīgas mērs Mārtiņš Staķis.

Tikmēr no NA līdz ar EP viceprezidentu Robertu Zīli, kas startēs ar pirmo numuru, saraksta līderi būs Saeimas deputāte un bijusī aizsardzības ministre Ināra Mūrniece, kā arī Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols.

foto: LETA
Nacionālās apvienības (NA) Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu saraksta līdere - Saeimas deputāte Ināra Mūrniece un NA EP vēlēšanu saraksta līderis - EP viceprezidents Roberts Zīle un Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) sekretārs Ritvars Eglājs CVK, kur partijas pārstāvji iesniedz sarakstu šī gada vasarā gaidāmajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām.

Kandidātu sarakstu iesniegšana CVK noslēgsies 9.februārī. Kandidātu sarakstus drīkst iesniegt Latvijā reģistrēta politiskā partija, kurā ir ne mazāk kā 500 biedru, kā arī Latvijā reģistrēta politisko partiju apvienība, ja tajā kopā ir ne mazāk kā 500 biedru.

Par kandidātu saraksta iesniegšanu jāiemaksā 8000 eiro drošības nauda, ko atgūs tie kandidātu saraksti, no kuriem ievēlēts vismaz viens EP deputāts.

Pirmajā sarakstu iesniegšanas dienā to darīt bija pieteikušies pieci politiskie spēki, un visi savus sarakstus arī iesniedza, bet pavisam kandidātu saraksta gatavošanas dokumentus saņēmušas 15 partijas vai partiju apvienības.

Kandidātu sarakstu iesniegšanas nosacījumi norādīti EP vēlēšanu likumā un CVK 2024.gada EP vēlēšanu kandidātu sarakstu iesniegšanas instrukcijā.

Savukārt partiju sarakstu kārtas numuru vēlēšanām izloze paredzēta 13.februārī.

EP vēlēšanas notiks jūnija sākumā.