foto: Ivars Soikāns/LETA
Sinoptiķi brīdina par iespējamiem plūdiem atsevišķos Daugavas posmos
Vižņi Daugavā pie Jēkabpils pēc plūdiem, kad pērn 14. janvārī Daugavā ūdens līmenis sasniedza 8,92 metrus.
112
2024. gada 10. janvāris, 20:48

Sinoptiķi brīdina par iespējamiem plūdiem atsevišķos Daugavas posmos

Jauns.lv

Šobrīd ir spēkā dzeltenais ūdens līmeņa brīdinājums Daugavā posmā lejpus Daugavpils līdz Pļaviņu ūdenskrātuvei, kur iespējama applūšana, brīdina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Visstraujākās ūdenslīmeņa svārstības iespējamas Daugavas posmā Piedruja - Vaikuļāni , pakāpeniski paaugstināsies ūdens līmenis posmā Jersika - Pļaviņu ūdenskrātuve. Applūst zemākās palienes, atsevišķos Daugavas posmos var applūst zemākās vietas. Šodien pie Vaikuļāniem iespējama zemāko vietu applūšana, teikts Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra mājas lapā.

Aizvadītajā diennaktī Daugavas posmā Suraža - Polocka ūdenslīmenis pazeminājās par 10…20 cm, pie Verhņedvinskas paaugstinājās par 1 cm, posmā Piedruja - Krāslava paaugstinājās par 4…10 cm, posmā Daugavpils - Jersika paaugstinājās par 25…30 cm diennaktī, posmā Jēkabpils - Zeļķi paaugstinājās par 9…14 cm diennaktī. 

Daugavas baseina upēs ūdenslīmenis lielākoties pazeminājās par 2…16 cm diennaktī, bet Ogrē pie Lielpēčiem, Lielajā Juglā un Mazajā Juglā ūdenslīmenis paaugstinājās par 14…16 cm diennaktī.

Aizvadītajā diennaktī Gaujā posmā Velēna - Valmiera ūdenslīmenis paaugstinājās par 1…2 cm, posmā Sigulda - Carnikava paaugstinājās par 14…21 cm. Pārējās Gaujas baseina upēs ūdenslīmenis pazeminājās par 10…15 cm diennaktī, bet Vaidavā pie Apes paaugstinājās par 13 cm diennaktī.

Salacas baseina upēs ūdenslīmenis lielākoties pazeminājās par 9…20 cm diennaktī, bet Salacā pie Lagastes paaugstinājās par 6 cm diennaktī.

Lielupē posmā Mežotne - Staļģene ūdenslīmenis paaugstinājās par 6…16 cm diennaktī, pie Slokas paaugstinājās par 2 cm diennaktī. Mēmelē, Mūsā pie Bauskas, Svētē un Bērzē ūdenslīmenis paaugstinājās par 2…11 cm diennaktī, pārējās Lielupes baseina upēs ūdenslīmenis pazeminājās par 8…14 cm diennaktī.

Ventā posmā Leckava - Vārdava ūdenslīmenis pazeminājās par 31…37 cm diennaktī, pie Kuldīgas ūdenslīmenis paaugstinājās par 40 cm diennaktī, pie Vendzavas pazeminājās par 7 cm diennaktī.

Pārējās Kurzemes upēs ūdenslīmenis lielākoties pazeminājās par 2…30 cm diennaktī, bet Ciecerē un Bārtā pie Dūkupjiem paaugstinājās attiecīgi par 11 un 4 cm diennaktī, teikts Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra mājas lapā.