Sabiedrība
2023. gada 20. decembris, 12:43

Latvija noslēdz vērienīgu līgumu par raķešu artilērijas sistēmas HIMARS iegādi

Jauns.lv/LETA

Latvija ir parakstījusi līgumu ar ASV par HIMARS (saīsinājums no "High Mobility Artillery Rocket System") raķešu artilērijas sistēmu un munīcijas iegādi, un līguma kopējā summa ir aptuveni 180 miljoni ASV dolāru (164, 2 miljoni eiro), paziņojis aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P).

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) bruņojumā būs arī tālās darbības un augstas precizitātes ATACMS (saīsinājums no "Army Tactical Missile System") raķetes, kas būtiski pastiprinās NBS uguns jaudu. Šis ir vēl viens būtisks solis Latvijas un ASV stratēģiskās partnerības stiprināšanā un NATO aizsardzības spēju attīstībā, uzsver ministrs.

"Esmu pārliecināts, ka HIMARS sistēmai būs būtiska nozīme agresijas novēršanā un Latvijas aizsardzībā. Tas ir skaidrs signāls jebkuram potenciālajam pretiniekam: ASV un Latvija nopietni uztver mūsu kopīgo apņemšanos aizsargāt katru NATO teritorijas kvadrātcentimetru," Aizsardzības ministrijas izplatītajā paziņojumā norādījis ASV vēstnieks Latvijā Kristofers Robinsons.

Uzņēmuma "Lockheed Martin" ražotās HIMARS ir augstas precizitātes raķešu artilērijas sistēmas, to darbības rādiuss sasniedz aptuveni 300 kilometru, izmantojot ATACMS raķetes, kas ir daļa no līguma.

Papildus tam NBS tiks nodrošinātas apmācības, kā arī munīcija un cits atbalsta aprīkojums, lai Latvija varētu pilnvērtīgi pielietot HIMARS sniegtās aizsardzības funkcijas, informēja ministrija.

Lēmumā par HIMARS iegādi ņemts vērā arī tas, ka šī artilērijas raķešu sistēma sevi pierādījusi kā nozīmīgs elements Ukrainas cīņā pret Krievijas iebrukumu.

Paredzēts, ka Latvija augstas mobilitātes artilērijas raķešu sistēmas HIMARS varētu saņemt no 2027.gada.

Jau ziņots, ka nesen noslēgts līgums par Latvijai paredzētās pretkuģu raķešu sistēmu "Naval Strike Missile" (NSM) iegādi un līguma kopējā summa ir 105 miljoni ASV dolāru (97,4 miljoni eiro), turklāt lielāko daļu izmaksu segs ASV puse. Sistēmas NSM ražo ASV uzņēmums "Raytheon" un Norvēģijas uzņēmums "Kongsberg".

Plānots, ka NMS sāks ieviest no 2026.gada, bet pilnībā būs piegādāta 2027.gadā.

Tāpat Latvijas Aizsardzības ministrija 30.novembrī parakstīja līgumu par vidējās darbības pretgaisa aizsardzības sistēmas "IRIS-T" piegādi. Ar Vācijas uzņēmuma "Diehl Defence" parakstītā līguma summa ir aptuveni 600 miljoni eiro. Sistēma Latvijai tiks piegādāta 2026.gadā.

ASV karavīri Ādažos šauj ar HIMARS

2. decembrī mācību “Winter Shield 2023” ietvaros sadarbībā ar ASV bruņotajiem spēkiem notika augstas mobilitātes raķešu artilērijas sistēmas HIMARS darbības ...

gallery icon

Uz mācībām Latvijā ierodas divas raķešu artilērijas sistēmas "HIMARS"

Šodien vienlaikus Spilves lidlaukā un Liepājas lidostā tika demonstrētas augstas mobilitātes raķešu artilērijas sistēmas HIMARS.

gallery icon