foto: Publicitātes foto
Partija "Latvijas attīstībai" cenšas atgriezties uz politiskās skatuves ar jaunu programmu Latvijas konkurētspējas atjaunošanai
Partijas līderi.
Politika
2023. gada 16. decembris, 18:14

Partija "Latvijas attīstībai" cenšas atgriezties uz politiskās skatuves ar jaunu programmu Latvijas konkurētspējas atjaunošanai

Jauns.lv

Šodien, 16.decembrī, "Latvijas attīstībai" ikgadējā ziemas kongresā, gatavojoties nākamajam vēlēšanu ciklam un reaģējot uz Latvijas iekšējiem un ārējiem izaicinājumiem, apstiprināta partijas pārmaiņu programma kā piedāvājums Latvijas konkurētspējas atjaunošanai. Tāpat "Latvijas attīstībai" desmitgades kongresā apstiprināta jauna partijas vizuālā identitāte.

Uzrunājot kongresa delegātus un piesakot partijas izstrādāto pārmaiņu programmu, "Latvijas attīstībai" valdes loceklis, pārmaiņu programmas vadošais autors Vjačeslavs Dombrovskis to raksturoja kā piedāvājumu, kas risina mūsu trūkumus iepretim kaimiņvalstīm un piedāvā enerģisku izaugsmes ceļu: "Mums ir ticība, ka Latvijā var labāk. Mums ir stratēģija, kā astoņu gadu laikā kļūt par Baltijas attīstības līderi. Mums ir kompetence to panākt".

Partijas līdzpriekšsēdētājs, Eiropas Parlamenta deputāts Ivars Ijabs norāda: "Partijā "Latvijas attīstībai" mūs vieno pārliecība, ka Latvija var labāk, ka mūsu valsts un cilvēku potenciāls patlaban netiek pienācīgi izmantots, nokavētu, negribētu, atliktu lēmumu dēļ. Mēs esam un būsim par to, lai tas tiktu izmantots."

Tikmēr partijas līdzpriekšsēdētājs Artis Pabriks atklāj: "Es vēlos izdalīt trīs prioritātes, kas ir jārisina nekavējoties. Tā ir Latvijas drošība, ekonomiskās attīstības ātrums un demogrāfija. Šīs prioritātes var atrisināt tikai uzņēmīga un no birokrātiskas domāšanas brīva valdība. Pašreizējā valdība nav ne uzņēmīga, ne arī spējīga panākt vajadzīgo rezultātu".

Partijas līdzpriekšsēdētājs Juris Pūce norādīja: "Mēs, visi Latvijas cilvēki, esam pelnījuši labas pārmaiņas. Skaidru ceļu uz panākumiem – sev, sabiedrībai un valstij. Ārēja un iekšēja drošība, maza birokrātija, augsta savstarpēja uzticēšanās, privātās iniciatīvas atbalsts, mazākuma tiesību aizsardzība, iespējas došana katram, Eiropas Savienības un NATO potenciāla izmantošana – tas ir mūsu piedāvājums.  Tas ir liberālisms Latvijā 21. gadsimta 20. gados, pēc kura bija un ir pieprasījums Latvijas sabiedrībā. Mēs, "Latvijas attīstībai", esam gatavi rīcībai, mums ir plāns un mums ir zināšanas."Mūsu vīzija ir Latvija kā viena no pasaules dinamiskākajām un attīstītākajām valstīm, kā straujas attīstības veiksmes stāsts līdzās Īrijai, Somijai, Singapūrai, Dienvidkorejai. Mūsu stratēģiskais mērķis ir panākt Latvijas ekonomikas izrāvienu, astoņu gadu laikā kļūstot par Baltijas attīstības līderi un turpinot integrēties Eiropas Savienībā un Rietumu pasaulē. Šodien pieņemtā pārmaiņu programma ir mūsu stratēģija Latvijas ekonomikas izaugsmei. Ekonomiskā brīvība, kompetence un vīzija ir šīs ambiciozās stratēģijas vadošas vērtības.”

Partija norāda, ka apzinās, ka izvirzītā mērķa sasniegšana prasīs ikgadēju iekšzemes kopprodukta reālu izaugsmes tempu vismaz 5% apmērā, kas gandrīz divas reizes pārsniedz pēdējās desmitgades vidējo attīstības tempu. Tas prasīs ne tikai vienreizēju izrāvienu, bet arī spēju ilgstoši noturēt daudz augstāku attīstības ātrumu.

No ļoti daudziem Latvijas izaicinājumiem partija izceļ aspektus četrus, kas šodien ir kritiski Latvijas attīstībai. Pirmkārt, tautsaimniecības strukturālās transformācijas izaicinājums. Otrkārt, līdzsvarota reģionālā attīstība un reģionu patstāvība. Treškārt, demogrāfijas izaicinājums. Ceturtkārt, Eiropas "Zaļā kursa" ieviešana Latvijas apstākļiem atbilstoši un izdevīgi.

Partija arī īpaši akcentē drošības izaicinājumus: “Liela un agresīva kaimiņa, turklāt ar milzīgu militāro kapacitāti esamība nozīmē, ka investīcijas ārējā drošībā ir priekšnoteikums mūsu ekonomikas attīstībai. Potenciālajiem investoriem jābūt pārliecībai, ka mūsu pašu un sabiedroto aizsardzības spējas ir pietiekamas.”