foto: Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests
Pašvaldības dāmas Kuldīgā braukā dzērumā, Alūksnē draud bērnu nevest uz skolu, ziemīgā dzīvības glābšana: kriminālā province
Šajā ziemas laikā operatīvo dienestu darbs ir dubultā ekstrēms, sevišķi jau dziļos laukos.
112
2023. gada 16. decembris, 05:29

Pašvaldības dāmas Kuldīgā braukā dzērumā, Alūksnē draud bērnu nevest uz skolu, ziemīgā dzīvības glābšana: kriminālā province

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Divām jautrā prātā esošām Kuldīgas novada vietvaras dāmām braukāšana jautrā prātā pa Patriotu nedēļas rotā izrotāto UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļauto pilsētu ilgi paliks atmiņā, jo viņām pēc notikušā nācās atstāt darbu pašvaldībā. No soda nepalīdzēja izglābties arī tas, ka viena no viņām bija vietējā policista kundze.

Bet lielākās problēmas, protams, sagādājusi sniegiem bagātā ziema. “Ātrās palīdzības” mediķiem jācīnās ar neizbraucamajiem ceļiem un sniega kupenām. Tāpat šīs problēmas pamatīgi nokaitinājušas uzņēmuma “Gulbenes autobuss” šoferīšus, kuri piedraudējuši nevest bērnus uz skolu, ka netiks tīrīti ceļi. Savukārt dažiem savu dzīvību necienošajiem ekstremāļiem Jelgavā viss “pie vienas vietas” un viņi izaicina likteni, pārbaudot Lielupes ledus biezumu un stiprumu.

Savukārt alūksnieši kontatējuši, ka viņu pilsētā dzīvo visā valstī visradošākie un viscentīgākie elektrības skapju apķēpātāji.

Kuldīgas novada pašvaldības darbinieces alkohola dēļ zaudē darbu

foto: Kuldīgas novada pašvaldība
Šī gada Patriotu nedēļa ilgi nelabā atmiņā paliks divām Kuldīgas novada pašvaldības darbiniecēm, kuras pa naksnīgo Kuldīgu vizinājās “stiprās dziras” pievarētas (attēlā: Lāčplēša dienas gājiens Kuldīgā, kuram ar pašvaldības dāmu braukšanu dzēruma nav nekāda sakara).

Divas Kuldīgas novada domes darbinieces zaudējušas savus siltos krēslus Rātsnama kabinetos pēc vizināšanās alkohola reibumā Valsts svētku – 18. novembra naktī, vēsta Kuldīgas laikraksts “Kurzemnieks”. Abas dāmas apturēja pašvaldības policija un viņām nu nāksies atbildēt “pēc pilnas programmas”. Pie tam viena no apstādinātajām ir pašvaldības policista sieva.

Policijas sausā hronika vēsta, ka 18. novembrī ap pusvieniem naktī policisti apstādinājuši vieglo spēkratu BMW, pie kura stūres bija sieviete 2,87 promiļu reibumā. Viņas apturēšanas iemesls, salīdzinot ar tālāk sekojošo, bija nieks - ceļa zīmes “Stop!” neievērošana.

Automašīnu vadīja nu jau bijusī Kuldīgas novada pašvaldības iepirkumu speciāliste Zaiga Grīnvalde, kura pēc mājas ballītes uz mājām veda savu draudzeni – Kuldīgas dzimtsarakstu nodaļas  vadītāju, arī pašvaldības policista sievu Ilonu Ķesteri, noskaidrojis “Kurzemnieks”. Pēc notikušā abas dāmas uzrakstījušas atlūgumu un no darba pašvaldībā aizgājušas. Kuldīgas novada domes vadītāja Inese Astaševska Kuldīgas laikrakstam paudusi:

“Uzskatām, ka mūsu darbiniekiem ar savu rīcību jārāda piemērs citiem, kā sabiedrībā uzvesties. Automašīnas vadīšana reibumā, neskatoties uz to, ka tas ir noticis ārpus darba laika, ir liels pārkāpums gan no satiksmes drošības viedokļa, gan pēc pašvaldības ētikas kodeksa. Abas darbinieces, savu rīcību apzinoties, pašas pieņēmušas lēmumu darba attiecības izbeigt.”

Zaiga Grīnvalde par savu liktenīgo soli “Kurzemniekam” stāstīja: “Man nevajadzēja braukt. Pie manis mājās bija svinības. Kolēģei vajadzēja tikt uz mājām, zvanījām vairākiem taksometra vadītājiem, bet neviens necēla klausuli. Nolēmu, ka aizvedīšu pati.”

Alūksnē – “visradošākie” elektrības skapju apķēpātāji

foto: Alūksnes novada pašvaldība
Alūksnes pašvaldība un uzņēmums “Sadales tīkls” konstatējuši, ka Alūksnē dzīvojot visradošākie un viscentīgākie elektrības skapju apzīmētāji.

Alūksnes novada pašvaldība apsekojusi „Sadales tīklu” elektrības sadalņu un transformatoru būvju vizuālo izskatu un konstatējusi, ka „Alūksnē dzīvojot visradošākie cilvēki, šoreiz gan ne pozitīvākajā šī vārda nozīmē”.  Vietvara informē:

“Pašvaldības Būvvaldes darbinieki ir apkopojuši informāciju par elektrības un sakaru sadales būvēm un ietaisēm, kuru ārējais izskats atstāj negatīvu ietekmi uz apkārtējo pilsētvides ainavu – tās ir apzīmētas ar grafiti zīmējumiem vai apaugušas ar sūnu. Pašvaldība ir vērsusi šo inženierbūvju pārvaldītāju uzmanību šim jautājumam un lūgusi to iesaisti pilsētvides uzlabošanā, sakārtojot šo objektu vizuālo izskatu.

Alūksnē, diemžēl, konstatēts visvairāk ar krāsu apķēpātu elektrības sadaļņu un transformatoru būvju, atzīst pašvaldība:

““Sadales tīkla” pārstāvji informēja, ka vismaz reizi četros gados savus objektus apseko. Pakāpeniski tiek pārkrāsoti un arī no pašvaldības iesniegtā objektu saraksta izvērtēts, kurās vietās tas tiks darīts nākamgad. Par atsevišķiem gadījumiem ziņots Valsts policijai. Bet tās personas, kam patīk savu radošo talantu izpaust, apkrāsojot svešus īpašumus, aicinām tomēr pārvērtēt savu rīcību un izvēlēties citas radošās aktivitātes”.

Alūksnes novadā draud bērnus nevest uz skolu

Pamatīgi uz ceļu uzturētājiem – “Latvijas valsts ceļiem” un “Latvijas autoceļu uzturētāju” sadusmojusies Alūksnes novada pašvaldība, kura solījusi, ja turpināsies līdzšinējā ceļu netīrīšana, pārtraukt bērnus vest uz skolu, jo tas apdraud viņu dzīvību. Vietvara publicējusi video, kurā redzams, kāds šausmu ceļš jāpiedzīvo novada jaunajai paaudzei, lai tā nokļūtu līdz skolai, un vēsta:

“Šis ir video, ko esam nofilmējuši 6. decembra rītā sabiedriskā transporta autobusā maršrutā Alūksne-Beja-Liepna-Bērziņi-Mālupe-Alūksne uz valsts nozīmes autoceļa V401 Liepna-Beja. SIA “Gulbenes autobuss”, kas Alūksnes novadā sniedz sabiedriskā transporta pakalpojumus un lielā daļā novada arī skolēnu pārvadājumus, ir vērsušies pašvaldībā, brīdinot par iespējamu pakalpojumu pārtraukšanu, ja netiks nodrošināta droša pārvietošanās skolēnu pārvadājumu maršrutos pa valsts nozīmes autoceļiem.

Alūksnes novada pašvaldība ir nosūtījusi vēstuli Satiksmes ministrijai, Izglītības un zinātnes ministrijai, Vidzemes plānošanas reģionam, “Latvijas valsts ceļiem” un “Latvijas autoceļu uzturētājam”, lūdzot nodrošināt valsts nozīmes autoceļu regulāru ikdienas uzturēšanu ziemas sezonā, regulāri tīrot sniegu atbilstoši B un A uzturēšanas klasei un nodrošinot ar pietiekamu tehnisko un cilvēkresursu kapacitāti.

“Ir svarīgi, lai valstī visi rīkotos saskaņoti. Ja valsts vēlamā virzība ir uz skolu tīkla optimizēšanu, un pašvaldības šādu soli ir spērušas un savā izglītības iestāžu tīklā veikušas attiecīgas izmaiņas, tad arī valsts institūcijām ir jāsadzird pašvaldību vajadzības un savas atbildības nozarē jānodrošina vajadzīgie apstākļi,” uzsver Alūksnes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Dzintars Adlers.

Šajā mācību gadā Alūksnes novadā pa valsts autoceļiem ir organizēti sabiedriskā transporta un pašvaldības nodrošinātie skolēnu pārvadājumu maršruti, katru dienu skolēnus vedot uz izglītības iestādēm pagastos un pilsētā. Diemžēl, lielākai daļai valsts autoceļu, pa kuriem kursē skolēnu pārvadājumu transports, ir zemāka ikdienas uzturēšanas klase. Līdz ar to ceļi kļūst neizbraucami, ir apgrūtināta pretī braucošo transportlīdzekļu izmainīšanās, uz dažām ceļu klātnēm ilgstoši nav novērsta “trepe”.

Tas rada avārijas situācijas un reisu izpildes kavējumus. Lai nepieļautu avārijas situāciju veidošanos un nodrošinātu skolēnu savlaicīgu nokļūšanu skolās uz stundu sākumu pulksten 08.30, ir svarīgi, lai valsts nozīmes ceļi sabiedriskā transporta un pašvaldības skolēnu pārvadājumu autobusiem ir izbraucami, uzsver Alūksnes novada pašvaldība.

Jelgavas pašvaldības policija medī “ledus cilvēkus”

foto: Jelgavas pilsētas pašvaldība
Neskatoties uz stingro aizliegumu un draudošo naudas sodu, nemaz nerunājot par apdraudējumu dzīvībai, daļa jelgavnieku tomēr cenšas pārbaudīt pilsētā esošo upju ledus stiprumu.

Lai arī Jelgavas vietvara ir izdevusi rīkojumu “Par aizliegumu atrasties uz ledus”, pilsētā ir gan bļitkotāji, gan jaunieši, kuri, ignorējot aizliegumu atrasties uz Jelgavā esošo ūdenstilpju ledus, izaicina likteni un vēlas pārbaudīt Lielupes, Driksas un Svētes upju ledus izturību. Jelgavas dome  informē:

“Pašvaldības policija pilsētas teritorijā, veic pārrunas ar zemledus makšķerniekiem un jauniešiem, kuri šo aizliegumu neievēro. Piemēram, pagājušajā nedēļā pilsētas videonovērošanas kamerās pamanīti trīs nepilngadīgi jaunieši, kuri centās uzkāpt uz Driksas ledus, bet sestdien veiktas pārrunas ar sešiem zemledus makšķerniekiem, kuri atradās uz Lielupes ledus”.

Pašvaldības policijas pārstāve Sandra Matulēna norāda, ka Driksa, Lielupe un Svēte ir iekļautas policijas ikdienas maršrutā un kopš decembra sākuma tiek pievērsta pastiprināta uzmanība tam, lai uz ledus neatrastos cilvēki. “Galvenokārt policijas inspektori veic pārrunas ar zemledus makšķerniekiem. Daļa no viņiem nav dzirdējuši par aizliegumu atrasties uz ūdenstilpju ledus, daļa klaji ignorē šo noteikumu – viņi esot pārliecināti, ka zina, cik drošs ir ledus,” stāsta Sandra Matulēna, piebilstot, ka līdz šim pārrunas veiktas ar vairāk nekā desmit makšķerniekiem, kas atradušies uz Lielupes ledus.

Neskatoties uz brīdinājumiem, kampaņām par to, ka atrasties uz ledus ir bīstami, joprojām ir daļa jauniešu, kas, riskējot ar savu dzīvību, kāpj uz ledus. Šāds gadījums pagājušajā nedēļā fiksēts videonovērošanas kamerās. Trīs nepilngadīgi jaunieši – vienam desmit gadi, diviem deviņi gadi – mēģināja uzkāpt uz Driksas ledus. Pamanot to kamerās, uz notikuma vietu izbrauca pašvaldības policijas inspektori. Uzrunātie puiši atzinās, ka mēģinājuši uzkāpt uz ledus. Ar viņiem veiktas preventīvas pārrunas par bīstamību uz ledus, un viņi nogādāti pie vecākiem.

Jāatgādina, ka 4. decembrī izdotais Jelgavas pašvaldības rīkojums aizliedz atrasties uz pilsētas administratīvajā teritorijā esošo iekšzemju publisko ūdeņu un citu pašvaldības valdījumā esošo ūdeņu ledus, lai neapdraudētu personu dzīvību un veselību.

Pašvaldības policijā norāda, ka par rīkojuma pārkāpumu var piemērot brīdinājumu vai naudas sodu līdz divdesmit naudas soda vienībām jeb 100 eiro. Savukārt pašvaldības iestāde “Pilsētsaimniecība” vairākās vietās pilsētā pie ūdenstilpēm izvietojusi informatīvas brīdinājuma zīmes, atgādinot, ka atrasties uz ledus ir bīstami.

“Ātrie” cīnās ar sniega kupenām

Ātrās palīdzības dienests pārvar “sniega šķēršļus”

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) savā sociālā tīkla “Facebook” profilā publicējis fotoatskaiti par to, kā mediķi nokļūst pie pacientiem, pārvarot ...

gallery icon

Lielie sniega vāli problēmas pirmām kārtām sagādā operatīvajiem dienestiem, jo viņiem, lai kādi arī nebūtu laikapstākļi, galamērķī jānokļūst jebkurā gadījumā, jo no tā ir atkarīga cilvēku dzīvība. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) savā sociālā tīkla “Facebook” profilā publicējis fotoatskaiti par to, kā mediķi nokļūst pie pacientiem, pārvarot lielos sniega laukus un ceļus:

“Kāds ir darbs ziemā? Neprognozējams, nereti izaicinošs, bet vienmēr ar misiju - glābt un saglabāt dzīvību. Lūk, te daži mirkļi no mūsu ikdienas, kad zemi vēl klāj balta sniega sega,” vēsta NMPD ieraksts.

Pie šī “Facebook” ieraksta daudzi komentētāji izsaka apbrīnu pateicību par “ātrās palīdzības” brigāžu darbu:

Inga Uibo: “Zinu, ka tur, kur transportlīdzeklim ceļš beidzas, brigādēm tas turpinās kājām, vienalga kā - pa ledu, sniegu vai dubļiem, bet līdz cietušajam vai slimajam tie nokļūst! Visu cieņu šīs profesijas pārstāvjiem!”

Diana Rozenberga: “Jūs esat varoņi!” 

Anna Želobovska: “Paldies par jūsu neatlaidīgo un pašaizliedzīgo darbu! Apbrīnoju un no sirds priecājos,ka jūs mums esat dzīves grūtākajos brīžos!”