foto: no privātā arhīva
"Ar skumju smaidu uz lūpām..." Frišfelds komentē dziesmas “Krišjānis lido!” popularitāti sabiedrībā
Satīriskās dziesmas "Kariņš lido" autors, dziesminieks Mikus Frišfelds.
Sabiedrība
2023. gada 6. decembris, 06:43

"Ar skumju smaidu uz lūpām..." Frišfelds komentē dziesmas “Krišjānis lido!” popularitāti sabiedrībā

Jauns.lv

Sociālajos tīklos ļaužu sajūsmu izpelnījusies mūziķa Mikusa Frišfelda dziesma "Kariņš lido!", kurā autors ironizējis par ārlietu ministra Krišjāna Kariņa 613 830 eiro lielajiem tēriņiem aviopakalpojiem, ieņemot premjera amatu.

Dziesma, kas iesākas ar vārdiem “Krišjānis lido!”, sociālajā vietnē “Tik Tok” neilgā laikā izpelnījusies vairāk nekā 45 tūkstošus skatījumu un 1600 komentāru. Kā vēsta Frišfelds, dziesmā lidošana simbolizē politiķa atrautību no realitātes un parasto cilvēku ikdienas rūpēm.

Mūziķis apgalvo, ka Krišjāņa Kariņa paskaidrojumi par viņa lielo lidojumu skaita pamatotību, ieņemot premjera amatu, pārliecību nevieš un norāda, ka dziesma ir viņa piedalīšanās šajā sarunā.

@mikusfrisfelds

Gribēju rakstīt dziesmu par Karlsonu, bet pamanīju citu “lidoni”. Krišjānis arī lido. Ja kāds Krišjānis saskata līdzību ar sevi, lai vaino pats sevi… ietago savu Krišjāni!

♬ original sound - Mikus Frišfelds

“Manuprāt, satīra ir lielisks veids kā runāt par sabiedrībā aktuālām tēmām ar smaidu uz lūpam, iztiekot bez niknas lamāšanās un apvainojumiem,” vēsta Frišfelds. Iespējams, tieši labestīgais tonis ar kādu izteikta kritika ir bijusi dziesmas panākuma atslēga.

Frišfelds raksta mūziku teātra izrādēm, muzicē koncertos un piedalās dažādos radošos projektos. Satīriskām dziesmām viņš pievērsies, jo nevēlas uz dzīvi skatīties ar rūpju māktu seju.

Populārā dziesma “Krišjānis lido” tapusi divās dienās, un mūziķis vēsta, ka arī turpmāk plāno savās dziesmās pievērsties sabiedrībā un politikā nozīmīgām tēmām.

Jauns.lv jau vēstīja, ka ieņemdams premjera amatu, Krišjānis Kariņš izmantojis privātās lidmašīnas pakalpojumus 37 lidojumiem, kas valsts budžetam izmaksāja 613 830 eiro. Vidēji vienam lidojumam tērēti 36 861 eiro, bet dārgākais ceļojums bijis uz Briseli un izmaksājis 63 910 eiro.

Kariņš kritiku ir noraidījis, intervijā LTV raidījumam “Rīta panorama” paužot, ka premjeram ir jābūt klātesošam svarīgos notikumos, un reisi ir līdzeklis kā līdz šīm notikuma vietām nokļūt.

Ģenerālprokuratūra sākusi pārbaudi par privāto lidmašīnu nomāšanas praksi Kariņa darba vajadzībām.