foto: Paula Čurkste/LETA
Jaunajā armijas pārtikas iepirkumā pieteikušies 18 pretendenti; iepriekšējais iepirkums beidzās ar skandālu
Nacionālo bruņoto spēku Ādažu bāzes ēdnīca.
Sabiedrība
2023. gada 27. novembris, 18:53

Jaunajā armijas pārtikas iepirkumā pieteikušies 18 pretendenti; iepriekšējais iepirkums beidzās ar skandālu

Jauns.lv/LETA

Aizsardzības resora jaunajā pārtikas iepirkumā pieteikušies 18 pretendenti, liecina Elektronisko iepirkumu sistēmas informācija. Iepriekšējais iepirkums izraisīja skandālu, kādam Rojā reģistrētam uzņēmumam paredzot astronomiskas summas.

Iepirkumu komisijas pagājušās nedēļas sanāksmes protokols liecina, ka piedāvājumus iesnieguši uzņēmumi "Bidfood Latvia", "Gaļas pārstrādes uzņēmums "Nākotne"", "Kurzemes gaļsaimnieks", "Lanekss", "Latgales piens", "Latvijas maiznieks", "Lazdonas piensaimnieks", "Putnu fabrika "Ķekava"", "Rodans", "Rēzeknes gaļas kombināts", "Salas zivis", "Sanitex", "Straupe", "Tukuma piens", "Valks", "Fazer Latvija", "Aniste" un "Romiga".

Iepirkums paredz, ka ar dažāda veida pārtikas produktiem jāapgādā 12 armijas struktūrvienības. Līguma izpildes termiņš ir 48 mēneši jeb četri gadi.

Patlaban notiek iesniegto piedāvājumu izvērtēšana.

Jau ziņots, ka Rojā reģistrētais uzņēmums "Zītari LZ" 2022.gada decembrī ieguva 220 miljonus eiro vērtu līgumu par pārtikas piegādi Nacionālo Bruņoto spēku (NBS) vajadzībām turpmākos piecus gadus. Šis iepirkums izraisīja skandālu, un vasarā tika panākta vienošanās par līguma laušanu.

Ar SIA "Zītari LZ" līgums tika noslēgts par loģistikas sistēmas izveidi, kas apvienotu virkni pārtikas ražotājus un citus komersantus, lai nodrošinātu pārtikas piegādi visām NBS vienībām visā Latvijas teritorijā. Saskaņā ar līgumu uzņēmumam pēc NBS pieprasījumiem būtu jānodrošina arī nepieciešamie pārtikas krājumi. Tāpat vienošanās paredzēja pienākumu uzņēmumam nodrošināt NBS nepieciešamās pārtikas ražošanu un piegādi kara gadījumā.

Šovasar Aizsardzības ministrija (AM) panāca vienošanos ar uzņēmumu par līguma pirmstermiņa izbeigšanu. Līgums tiks izbeigts 31.decembrī, tostarp panākta vienošanās, ka komersants neizvirzīs nekādas pretenzijas un valstij attiecīgi neradīsies zaudējumi.

Ministrija sodīja vairākas atbildīgās amatpersonas saistībā ar pārkāpumiem armijas pārtikas iepirkumā. 

Lai ar kriminālprocesuālām metodēm pārbaudītu, vai iepirkuma procedūras laikā no 2021.gada 18.oktobra līdz šā gada 10.janvārim īstenoti noziedzīgi nodarījumi, KNAB 3.martā sācis kriminālprocesu. Tas sākts pēc trīs Krimināllikuma pantiem par nepatiesu ziņu par mantu vai citiem ienākumiem lielā apmērā norādīšanu deklarācijā, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā un neizpaužamu ziņu, kas nav valsts noslēpums, izpaušanu.

Tikmēr Ģenerālprokuratūra pārbaudē secinājusi, ka armijas vadība, parakstot līgumu ar "Zītari LZ" par pārtikas piegādi, nav izvērtējusi būtiskus organizatoriska rakstura jautājumus un nav nodrošinājusi vienotu un skaidru pārtikas piegādes līgumu noslēgšanas kārtību pārejas periodam.