foto: Ekrānuzņēmums no Latvijas Televīzijas video.
"Ja es nebūtu vīram pažēlojusies, šī traģēdija nenotiktu," uzņēmēja Ļubkas iespējamās slepkavas dzīvesbiedre pastāsta savu notikušā versiju
Aļona Haita.
112
2023. gada 26. novembris, 19:47

"Ja es nebūtu vīram pažēlojusies, šī traģēdija nenotiktu," uzņēmēja Ļubkas iespējamās slepkavas dzīvesbiedre pastāsta savu notikušā versiju

jauns.lv/lsm.lv

Gaišā dienas laikā notikusī uzņēmēja, Ludzas novada domes deputāta Andra Ļubkas slepkavība Rēzeknē atstājusi daudz neatbildētu jautājumu. Savu versiju par notikušo intervijā Latvijas Televīzijai atklāja Igora Haita dzīvesbiedre Aļona un viņa šoferis.

Iepriekš medijos ziņots, ka konflikts 17. novembrī sācies par autostāvvietu. Tomēr nevis starp Andri Ļubku un Igoru Haitu stāvvietā pie veikala "K Senukai", bet starp mirušo un viņa iespējamās slepkavas dzīvesbiedri pavisam citā vietā, vēsta portāls "Lsm.lv".

Aļona Haite apgalvo, ka todien izbraukt no stāvvietas pie savas darba vietas viņai traucēja balts busiņš. Pamanījusi, ka par radušos situāciju iesmej divi vīrieši. Tas viņu saniknojis un viņa pavērusi durvis. Starp Aļonu Haiti un Andri Ļubku izcēlies strīds.

Tā laikā Aļona izkāpusi, lai nofotagrafētu auto. Nevienu no vīriešiem viņa nav atpazinusi, bet tagad apgalvo, viens no viņiem – Andris Ļubka.  

"Viņš bija tik agresīvs. Viņš man pietuvojās un teica: "Tu, krievu mauka, tava vieta 100 kilometri no Pleskavas." Es uz viņu skatos, bet viņš man aizvien tuvāk un tuvāk pietuvojas. Man acu līmenis viņam līdz krūtīm, viņš pret mani stāv un saka: "Es tos krievus žmiegtu un žmiegtu!" Ar tādu ļaunumu."

Aļona piesolījusi vērsties policijā un iesēdusies sava automašīnā. Izplūdusi asarās, zvanījusi dzīvesbiedram – Igoram Haitam – un notikušo atstāstījusi.

Kad Aļona zvanīja Igoram, par notikušo uzzināja viņas meitas dzīvesbiedrs, kurš tobrīd atradās Haita uzņēmuma ofisā. Viņš ir otra persona, ko Valsts policija sākotnēji aizturēja un tur aizdomās kā automašīnas šoferi, kas no notikuma vietas aizvedis šāvēju.

Aizdomās turamais ir uz brīvām kājām, bet divreiz nedēļā jāpiesakās policijā. Viņš apgalvo: Igors viņam lūdza sēsties pie stūres un vest viņu pie Aļonas. 

Aizdomās turamais – šoferis – pieļauj, ka abi bija pazīstami. Viņš apgalvo, ka Andris Ļubka aizvainoja Igoru Haitu.

Igors Haits ir ebrejs. Aļona atzīst – it īpaši pēdējā laikā dzīvesbiedrs ļoti satraucās par notiekošo Ukrainā, Izraēlā un lasīja grāmatu par holokaustu. Arī brīdinājis sievu: ja Latviju okupēs krievi, mēs būsim pirmie, ko nošaus.

foto: Valsts policija
Igors Haits.

Haita šoferis apgalvo, ka strīds starp Andri Ļubku un Igoru Haitu pārauga kautiņā. Būvveikala videonovērošanas faili tiek analizēti izmeklēšanā. Par todien turpmāk notikušo Haita šoferis pārsvarā saka – "neatceros". Tostarp to, kad un no kurienes atskanēja šāvieni.

Kad Andris Ļubka nokritis, sēdies mašīnā un abi ar Igoru devušies prom. 

Tikmēr Aļona Haite visā vaino sevi: "Ja es nebūtu pazvanījusi un pažēlojusies, šī traģēdija nebūtu notikusi. Bet sekoja kaut kas daudz nopietnāks par apvainojumu man, kas varēja izprovocēt, ja domā, ka viņš to izdarīja."

"Es gribētu atvainoties Andra ģimenei. Galvenais – dēlam. Andra vecākiem, sievai, mazbērniem."

Aļona Haite apgalvo, ka pēc slepkavības saņēmusi draudus, taču, kas tos paudis, neatklāj. Par visu iepriekš minēto stāstījusi arī Valsts policijai.

Jauns.lv jau vēstīja, ka 17. novembrī ap plkst. 14.35 Rēzeknē piektdien nošauts uzņēmējs un Ludzas novada pašvaldības deputāts Andris Ļubka.

foto: Sadursme
Foto no notikuma vietas.

19. novembrī tiesa apcietinājusi Rēzeknē nogalinātā uzņēmēja un politiķa Andra Ļubkas slepkavībā aizdomās turēto Igoru Haitu.

Kā portālu Jauns.lv informēja Valsts policijā, apcietinājums 1975. gadā dzimušajai personai piemērots kā drošības līdzeklis.

Lietā tikusi aizturēta un par aizdomās turēto atzīta vēl viena persona - 1991. gadā dzimis vīrietis. Policija lūgusi apcietināt arī viņu, taču tiesa apcietinājuma piemērošanu atteikusi, līdz ar to šai personai policija noteiks kādu citu, ar brīvības atņemšanu nesaistītu drošības līdzekli. Tomēr vienlaikus policija grasās apstrīdēt izmeklēšanas tiesneša lēmumu, ar kuru atteikts piemērot apcietinājumu 1991. gadā dzimušajam vīrietim.

Līdz šim izmeklēšanā gūtā informācija devusi pamatu iepriekš sākto kriminālprocesu pārkvalificēt pēc Krimināllikuma 117. panta 10.punkta par slepkavību pastiprinošos apstākļos grupā. Sākotnēji kriminālprocess tika sākts pēc Krimināllikuma 116. panta par citas personas tīšu prettiesisku nonāvēšanu.

Valsts policija turpina izmeklēšanu kriminālprocesā un šobrīd no plašākiem komentāriem atturas.

Noslepkavotais Ludzas novada domē bija ievēlēts no Zaļo un zemnieku saraksta.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka 1963.gadā dzimušajam Ļubkam pieder kokapstrādes uzņēmums "Lūsēni", kura faktiskā adrese ir Varoņu iela Rēzeknē.

Pērn uzņēmums apgrozījis 18 529 485 eiro un strādājis ar 7 138 909 eiro peļņu. Vīrietis darbojies arī biedrībā "Mežvidu līnis", mednieku biedrībā "Snaiperi", mednieku klubā "Ziķeri" un biedrībā "Latgales ražojošo lauksaimnieku apvienība".