Viedokļi
2023. gada 14. novembris, 05:45

Ukraiņu dziedātāja Anastasia Vasilenko: "Aiz cieņas pret latviešiem negribu runāt krieviski"

Jauns.lv

Ukraiņu dziedātāja Anastasia Vasilenko no Mariupoles tagad dzīvo Rīgā un nu jau gadu mācās latviešu valodu, par kuru viņa saka: "Man dziedāt latviski nav grūti, jo latviešu valoda ir mūzika, tā ir ļoti skaista melodija". Valsts svētku noskaņā Jauns.lv uzrunā cittautiešus, vaicājot, cik grūti vai viegli viņiem bija apgūt latviešu valodu.

Anastasia Vasilenko saka, ka viņai ļoti patīk Latvija un tās cilvēki. Pirms gada viņa sāka mācīties latviski A1 Līmenī, bet nu jau apgūst B1 līmeni, kas ir grūtāk, jo nu nāk klāt ne tikai vienkāršā sarunvaloda, bet arī literārās izteiksmes veidi.

Latviešu valodu viņa apgūst "online" formāta pie skolotājas Daugavpilī, runājoties ar draugiem Engurē un, protams, klausoties latviešu dziesmas. Visvairāk viņai patīk Dons, "Prāta vētra", Aminata un, bez šaubām, grupa "SubScriptum", ar ko tagad kopā uzstājas. Mazliet padomājot, viņa noteic, ka īstenībā jau patīkot visi latviešu mākslinieki.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Ukraiņu dziedātāja Anastasia Vasilenko pārliecināti pauž: "Ja dzīvoju Latvijā, man vajag zināt latviešu valodu".

Pirms gada, uzkāpjot uz skatuves, viņa varēja vienīgi pateikt "Labvakar visiem, jauku vakaru". Agrāk viņa dziedāja latviešu dziesmas, vienkārši iemācoties vārdus, nedomājot par to saturu. Bet nu jau viņa, dziedot latviski, domā līdzi par to, ko dzied, par saturu. Tas ir sirsnīgi, saka Anastasia Vasilenko.

Protot latviešu valodu ,viņa kompānijā jūtas labāk. Visgrūtākās latviešu valodā šķietot garumzīmes, bet viņa pārliecināti pauž: "Ja dzīvoju Latvijā, man vajag prastlatviešu valodu." Un aiz cieņas pret Latvijas cilvēkiem viņa negrib runāt krieviski.

Jāteic, ka krievu valoda līdz Krievijas pilna mēroga iebrukumam Ukrainā bija izplatīta, bet nu visi dziedātājas viņas dzimtenē vēlas runāt ukrainiski: "Mums visiem Ukrainā šobrīd vajag prast ukraiņu valodu. Tā ir mūsu valoda!"

Kā Anastasia Vasilenko vērtē savu ceļu uz latviešu valodu un tās nepieciešamību, skatieties Jauns.lv video.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par "Mūsējie" saturu atbild SIA Izdevniecība "Rīgas Viļņi".