foto: LETA
"Laika nav daudz. Jādomā ātri," Hermanis paziņo, ka vēsture atkārtojas un Latvijai tuvojas "ļoti tumši mākoņi"
Jaunā Rīgas teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis.
Sabiedrība
2023. gada 26. oktobris, 12:34

"Laika nav daudz. Jādomā ātri," Hermanis paziņo, ka vēsture atkārtojas un Latvijai tuvojas "ļoti tumši mākoņi"

Jauns.lv

Latvijas režisors un Jaunā Rīgas teātra mākslinieciskais vadītājs, kurš vienmēr komentē asas tēmas, šoreiz izteicies par Izraēlas un "Hamas" karu un Latvijas stāvokli šajā situācijā. Jāteic, ka Hermaņa prognozes nebūt nav gaišas...

Savā "Facebook" kontā Alvis Hermanis raksta, ka tāda tauta kā palestīnieši dabā nepastāv. "Pirmkārt, stingri ņemot, tādas tautas kā palestīnieši, dabā nemaz nepastāv. Varam te filozofiski disputēt par vēsturi, bet tie ir tie paši arābi, kas runā arābu valodā, un kuri kopā ar citiem 400 miljoniem arābu tai reģionā ir ieskāvuši 7 miljonus ebrejus mikroskopiskajā teritorijā, ko saucam par Izraēlu. Saukt viņus par palestīniešu tautu būtu apmēram tas pats kā, ja Putins izdomātu aizstāvēt "daugavpiliešu" tautu, jo tā arī, redz, runā krieviski. Protams, Krievijas plāns šoreiz ir izdevies," savu izteikumu iesāka režisors.

Pēc Alvja teiktā, 7. oktobra barbariskajam uzbrukumam bija tikai viens mērķis – izprovocēt plaša mēroga karu ar neiedomājamu asinsizliešanu, kas neaprobežosies tikai ar Tuvo Austrumu reģionu. Hermanis raksta, ka tiks ierauta Irāna, kaimiņvalstis, tad ASV, pēc tam Turcija. 

Tālāk Hermaņa prognozes kļūst pavisam drūmas: "Un tad liesmos arī Eiropa (kur iekšējie ienaidnieki jau gatavojās). Bez atomieročiem arī diez vai iztiks. Putina vecais triks - ja viena partija (Ukraina plus sankcijas) tiek zaudēta, tad šaha dēlis arī tiek apgāzts un spēle turpinās jau pēc citiem noteikumiem. Latvijai tuvojas tumši mākoņi. Ļoti ļoti tumši. Un Latvija tam vispār nav gatava," uzskata režisors, runājot par to, ka "Jaunās Vienotības" valde nekam neder.

"Valsts vadībā atrodas cilvēki un spēki, kuri nav spējīgi mūs aizstāvēt tam krīzes brīdim, kurš tuvojas. To redz visi, izņemot valdošos un medijus, protams. (..) Tādu frīkainu antivadību valsts var atļauties miera laikos. Taču tuvojas karš. Un Latvijas sabiedrībai ar steigu jādomā, ko darīt ar šo visu. Joki tūlīt beigsies. Un skaisti klusēt būs pašnāvība. Laika nav daudz. Jādomā ātri," raksta Hermanis.

25. oktobrī viņš publicēja vēl vienu ierakstu, kurā reaģēja uz ziņām, ka kopš Izraēlas kara sākuma vairāki Izraēlas studenti no Rīgas Stradiņa universitātes saņēmuši naidīgas ziņas un draudus, kas noveda pie konflikta starp skolēniem. Kāds cilvēks vērsies Valsts drošības dienestā saistībā ar antisemītiskiem izteikumiem un draudiem.

"Šodien bija ļoti svarīgs tests mūsu valdībai, prezidentam, drošības iestādēm, kuru tie neizturēja. Ārzemju studenti, kas mācās Latvijas augstskolās, sāk izrādīt savas simpātijas teroristiem un atklātu antisemītismu. Vienīgā pareizā reakcija no varas puses būtu nekavējoties un šai pašā dienā izmest viņus laukā no valsts. Un tas netika izdarīts. Ar šo visu valdība parādīja mums, ko mēs no viņiem varam sagaidīt, kad sāksies lielāki sūdi. Un arī parādīja visa veida migrantiem (gan esošiem, gan tiem, kas vēl nāks), ka mēs esam mīkstie. Un ar mums tā drīkst," rakstīja Alvis.