foto: LETA
Baidoties no žurkām un smakām, daļa pilsētnieku atsakās šķirot atkritumus
Vides inženierzinātņu doktorante un ilgtspējīga dzīvesveida aktīviste Ulla Milbreta.
Sabiedrība
2023. gada 27. oktobris, 06:29

Baidoties no žurkām un smakām, daļa pilsētnieku atsakās šķirot atkritumus

Jauns.lv

Daļa pilsētās dzīvojošo cilvēku nevēlas šķirot bioloģiskos atkritumus, jo baidās no žurkām un smakām. Taču vides inženierzinātņu doktorante un ilgtspējīga dzīvesveida aktīviste Ulla Milbreta intervijā portālam Jauns.lv uzsvēra, ka mūsdienās šīm bailēm vairs nav pamata, jo atkritumu konteinerus var izvest tik bieži, cik tas ir nepieciešams, lai nerastos grauzēji un nepatīkami aromāti.

Kāpēc daļai Latvijas iedzīvotāju ir noraidoša attieksme pret bio atkritumu šķirošanu, ņemot vērā, ka kompostēšana mūsu valstī ir ļoti pazīstams un izplatīts process?

Baibās, ka būs grauzēji un smakas

Milbreta skaidroja: “Jā, laukos to dara. Bet pilsētās cilvēki to negrib darīt, jo viņiem ir bailes no žurkām. Bet tās nenāks!”

“Šobrīd cilvēkiem vēl no seniem laikiem ir palikušas bailes, ka nāks grauzēji un būs smakas [ja šķiros bio atkritumus], jo agrāk tā bija. Jāsaprot, ka tas bija sen, sen, kad nenotika regulāra atkritumu izvešana.

Mūsdienās konteinerus izved regulāri un tiem ir vāki

Šīs bailes [par žurkām un smakām] ir gandrīz no senčiem, kas dzīvoja pirms vairākiem gadsimtiem. Mums ir bailes, ka nāks slimības un smirdoņa.

Bet mēs aizmirstam to, ka konteinerus tagad izved regulāri un ka tiem ir vāki,” viņa teica.

Ir nedaudz jāpiepūlas un jāveic izmaiņas savos paradumos

Vēl viens iemesls, kāpēc daudzi nevēlas bioloģisko atkritumu šķirošanu, ir tāds, ka tā prasa minimālu piepūli.

“Kā jau es iepriekš teicu, tad cilvēks pēc dabas ir slinks. Jebkuras izmaiņas smadzenēm ir ļoti grūti pieņemt. Ir jāpiepūlas un jāveic izmaiņas.

Bauda, ka varam nopirkt, izmest un aizmirst

Bet mēs dzīvojam patērētāju sabiedrībā, kur agrākais paradums kompostēt [bioloģiskos atkritumus] aiziet prom, jo to aizvietojis ātrais patēriņš. Mēs ātri gūstam baudu no tā, ka varam nopirkt, izmest un aizmirst.”

Diemžēl daļa cilvēku vēlas arī turpmāk izvēlēties salīdzinoši vieglo variantu – patēriņa kultūru, nevis domāt ilgtspējīgi, šķirot nevajadzīgo un kompostēt bioloģiskos atkritumus.

Senās bailes nav pamatotas!

Rezumējumā Milbreta uzsvēra: mums ir jāsaprot, ka kādreiz pastāvošās bailes par žurkām un smakām no bioloģiskajiem atkritumiem nav pamatotas, jo ir notikusi industrializācija un mūsdienās atkritumu konteinerus var izvest tik bieži, cik tas ir nepieciešams, lai nebūtu ne grauzēju, ne nepatīkamu aromātu.

Latvijai var draudēt jaunas sankcijas no Eiropas Savienības

Portāls Jauns.lv jau vēstīja - ja Latvijā neieviesīs bioloģisko atkritumu šķirošanu, tad iedzīvotājiem būs jāmaksā vairāk par atkritumu izvešanu, kā arī draud soda sankcijas no Eiropas Savienības.

Milbreta iepriekš akcentēja, ka mums jāsāk domāt par ilgtspēju arī atkritumu apsaimniekošanā un ekonomikā.

Diemžēl patlaban mēs, Latvijā dzīvojošie cilvēki, pilnībā neapzināmies, ka pasaules klimats mainās un ka vide ir jāsaudzē.