foto: Mārtiņš Ziders/Jauns.lv
Rīgas dome ar Latvijas Universitāti paraksta sadarbības memorandu un atklāj tiltu pār Kīleveina grāvi
Latvijas Universitātes rektors prof. Indriķis Muižnieks un Rīgas domes priekšsēdētājs Vilnis Ķirsis paraksta sadarbības memorandu.
Runā Rīga
2023. gada 25. oktobris, 14:16

Rīgas dome ar Latvijas Universitāti paraksta sadarbības memorandu un atklāj tiltu pār Kīleveina grāvi

Jauns.lv

Šodien Rīgas domes priekšsēdētājs Vilnis Ķirsis un Latvijas Universitātes rektors prof. Indriķis Muižnieks parakstījuši sadarbības memorandu, kas paredz kopīgu un saskaņotu darbu, lai sekmētu pašvaldības un universitātes izvirzīto attīstības mērķu realizēšanu, veicinātu zinātnes un inovāciju mijiedarbību ar pilsētas attīstību, un veidotu Rīgu par ilgtspējīgu, inovatīvu, zaļu un modernu nākotnes pilsētu. Pirms memoranda parakstīšanas svinīgi atklāts jaunais gājēju un velobraucēju tilts pār Kīleveina grāvi, kas savieno Torņakalna apkaimi ar Mūkusalas ielu un sekmēs mobilitātes attīstību pilsētā.

Vienlaikus Latvijas Universitāte iepazīstināja ar tuvākajiem nākotnes projektiem. Papildus tur jau esošajām Dabas un Zinātņu mājām un būvniecības stadijā esošajai Rakstu mājai tuvākajos gados Latvijas Universitāte uzbūvēs Sporta, Studentu un viesu, Veselības un Tehnoloģiju mājas. Nākamā plānota Sporta māja, kurai šī gada septembrī izsludināts būvniecības iepirkums. Sporta mājas atklāšana plānota 2026. gada nogalē. Sporta māja sniegs iespēju Universitātes studentiem, darbiniekiem, kā arī Rīgas pilsētas iedzīvotājiem nodarboties ar fiziskām aktivitātēm moderni aprīkotā vidē. Turpmākā Latvijas Universitātes Akadēmiskā centra attīstība paredzēta saskaņā ar pavasarī noslēgušos starptautisko metu konkursu, kur žūrijā tika pārstāvētas arī Rīgas Domes iestādes, Latvijas Arhitektu savienība, Latvijas Ainavu arhitektu asociācija.

Pirms memoranda parakstīšanas svinīgi tika atklāts jaunais gājēju un velobraucēju tilts pār Kīleveina grāvi.

Dome un Latvijas Universitāte slēdz vienošanos un atklāj tiltu pār Kīleveina grāvi

Rīgas domes priekšsēdētājs Vilnis Ķirsis un Latvijas Universitātes rektors prof. Indriķis Muižnieks parakstījuši sadarbības memorandu. Pirms memoranda parakstīšanas svinīgi tika ...

gallery icon

Jaunais tilts pār Kīleveina grāvi atrodas Dēļu ielas trasē starp Jelgavas ielu Torņakalna pusē un Mūkusalas biznesa centra teritoriju, pa kuru turpināsies gājēju un velosipēdistu ceļš līdz Mūkusalas ielai. Tilts savieno Torņakalna teritoriju un Latvijas Universitātes Akadēmisko centru ar sabiedriskā transporta tīklu Mūkusalas ielā, veicinot apkaimes funkcionālo un ilgtspējīgu pilsētvides attīstību, kas ir īpaši svarīgi šobrīd, kad norisinās aktīva Pārdaugavas projektu attīstība, "Rail Baltica" projekta īstenošana, jaunu biroju un dzīvojamo ēku projektu attīstība Torņakalna apkaimē, kā arī Latvijas Universitātes Akadēmiskā centra izaugsme. Tilta garums ir 30 metri, bet platums - 5,6 metri, kas nodrošinās netraucētu satiksmi abos virzienos gan gājējiem, gan velosipēdistiem. Projekta ietvaros labiekārtota blakus esošā teritorija un uzstādīti soliņi. Tilta būvniecība tika uzsākta šā gada februārī un noslēdzās oktobrī. Būvdarbus veica SIA "Tilts".

Jaunatklātais gājēju tiltiņš nodrošina jaunas mobilitātes iespējas ne tikai Mūkusalas Biznesa Centrā strādājošajiem, bet arī Latvijas Universitātes Akadēmiskā centra apmeklētājiem – jaunais tiltiņš savieno Jelgavas ielu ar sabiedriskā transporta tīklu Mūkusalas ielā. Tiltiņa garums ir 30 metri, savukārt platums – 5,6 metri. Tāpat būvdarbus pavadījuši labiekārtošanas darbi, kuru gaitā ierīkoti soliņi, velosipēdu novietnes un apstādījumi. Apzaļumošanas darbu laikā pie tiltiņa iestādīti 26 koki.

“Šis savā ziņā ir mazs tilts, bet tam ir ļoti dziļa simboliska nozīme, jo vienā krastā atrodas universitāte, kas pārstāv zināšanas, un otrā tilta krastā ir Mūkusalas Biznesa Centrs, kas pārstāv uzņēmējdarbību un biznesu. Un, ja šīs divas lietas apvieno, mēs iegūstam labklājību – tāpēc es to sauktu par tiltiņu uz labklājību, kas beidzot atbrīvo savā ziņā iesprostoto universitāti un ļauj zināšanām izlauzties uz ārpusi,” svinīgās atklāšanas laikā sacīja Rīgas domes mērs Vilnis Ķirsis.

“Ar šo tiltu universitāte ir ieguvēja, jo iegūstam kontaktu uz biznesa vidi tieši fiziskā ziņā. Arī universitāte no savas puses centīsies piedāvāt ļoti plašas iespējas biznesam caur Akadēmisko centru - teritoriālās attīstības plānā jau ir iezīmēts tālākais attīstības ceļš, kurā mēs redzēsim Tehnoloģiju māju, kas ir tieši saistīta ar biznesa vidi,” savā uzrunā sacīja Latvijas Universitātes rektors Indriķis Muižnieks.